Uprawa iglaków z nasion.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uprawa iglaków z nasion.
Witam wszystkich forumowiczów. Postanowiłem założyć własną szkółkę drzew, krzewów iglastych, liściastych jak i bylin.
Posiadam wiedzę teoretyczną i niewielką praktyczną ( chodzę do Technikum Architektury Krajobrazu, odbywałem praktyki w szkole i szkółce. Czytam fachową literaturę ) . Jakoś trzeba zacząć. W tym roku zrobiłem ok 300 sadzonek przeróżnych krzewów w oparciu o książki i odrobinę rozsądku. Oczywiście nie wszystkie rośliny można rozmnażać poprzez sadzonkowanie, więc lepiej po prostu przez nasiona. Tutaj moja wiedza jest ograniczona . Proszę o fachową poradę.
Czy mogę bez obaw kupować nasiona w sklepach internetowych ?
Czy maj jest dobrym terminem na wysiew nasion ?
Wysiewać w multi-palety ? Jeśli tak to czy one muszą być w tunelu foliowym ? Czy po prostu mogą zostać na zagorach ?
Pozdrawiam
Posiadam wiedzę teoretyczną i niewielką praktyczną ( chodzę do Technikum Architektury Krajobrazu, odbywałem praktyki w szkole i szkółce. Czytam fachową literaturę ) . Jakoś trzeba zacząć. W tym roku zrobiłem ok 300 sadzonek przeróżnych krzewów w oparciu o książki i odrobinę rozsądku. Oczywiście nie wszystkie rośliny można rozmnażać poprzez sadzonkowanie, więc lepiej po prostu przez nasiona. Tutaj moja wiedza jest ograniczona . Proszę o fachową poradę.
Czy mogę bez obaw kupować nasiona w sklepach internetowych ?
Czy maj jest dobrym terminem na wysiew nasion ?
Wysiewać w multi-palety ? Jeśli tak to czy one muszą być w tunelu foliowym ? Czy po prostu mogą zostać na zagorach ?
Pozdrawiam
Re: Uprawa iglaków z nasion.
Witam. Ja również prowadzę szkółkę. Kupuj śmiało przez internet, ja kupuje i nasiona są ok wiadomo z czasem będziesz mieć swoich sprawdzonych sprzedawców
Co do multipalet ja wysiewam tylko do tego i jest to najwygodniejsze, i trzymam to w namiotach foliowych aż do rozsady w doniczki potem to wynoszę na zewnątrz. Ważne jest tylko abyś nie zagotował roślin w upalne dni czyli wietrz namioty. Z doświadczenia Ci powiem że pojeździj po szkółkach i podowiaduj się co najlepiej schodzi i te rośliny rozmnażaj w większych ilościach a resztę tylko po parędziesiąt szt. Co byś chciał wiedzieć konkretnego jeśli chodzi o nasiona ?

-
- 200p
No i to mi się podoba. Konkretne odpowiedzi.
Jak przezimować siewki ?
Jak przezimować siewki ?
Zamów katalog nasion firmy Florpak.
-
- 200p
Sprawdzę ich ofertę .
Tylko będzie problem z przezimowaniem bo w najbliższym czasie nie dam rady wybudować szklarni .
Ja widziałem szkółkę z iglakami w której nie ma ani tunelu ano szklarni a mają dużo rożnych iglaków.
No i nie wiem jak to z tą zimą
Tylko będzie problem z przezimowaniem bo w najbliższym czasie nie dam rady wybudować szklarni .
Ja widziałem szkółkę z iglakami w której nie ma ani tunelu ano szklarni a mają dużo rożnych iglaków.
No i nie wiem jak to z tą zimą
Iglaki już z dobrze uformowaną bryłą korzeniwą mniej więcej dwulatek może już śmiało być wystawiony na zewnątrz. Ale radził bym aby w okresie zimy doniczki z sadzonkami umieścić w trocinach to zabezpieczy ich system korzeniwy nawet w największe mrozy. Tylko młode siewki i sadzonki należy trzymać w zimie w jakimś pomieszczeniu cieplejszym.
-
- 200p
Trocin mam pod dostatkiem, więc spróbuje.. Oby się udało.
Uda się ja tak robie. Wiadomo parę roślin może nie przetrwać zimy ale to i tak dobrze bo te najślniejsze zostaną. Naturalna selekcja 

-
- 200p
Więc wezmę się za :
- Lawenda,
- Lilak ( możliwe jak najwięcej odmian ),
- Krzewuszki ( -"-),
- Forsycje ( -"-),
- Pęcherznica,
- Trzmieliny,
Teraz możesz mi powiedzieć jakim sposobem jest je najlepiej rozmnażać ?
Jaki jest optymalny termin ?
Wiadomo że odmiany rozmnaża się w inny sposób niż gatunki żeby była większe prawdopodobieństwo powtarzania cech .
Młode sadzonki cały czas mogą być w tunelu foliowym, dam radę go wiosną postawić.
Jaką temperaturę utrzymywać w tunelu ?
- Lawenda,
- Lilak ( możliwe jak najwięcej odmian ),
- Krzewuszki ( -"-),
- Forsycje ( -"-),
- Pęcherznica,
- Trzmieliny,
Teraz możesz mi powiedzieć jakim sposobem jest je najlepiej rozmnażać ?
Jaki jest optymalny termin ?
Wiadomo że odmiany rozmnaża się w inny sposób niż gatunki żeby była większe prawdopodobieństwo powtarzania cech .
Młode sadzonki cały czas mogą być w tunelu foliowym, dam radę go wiosną postawić.
Jaką temperaturę utrzymywać w tunelu ?
pęcheżnice, forsycje, lilaki, trzmieliny, krzewuszki rozmnażaj poprzez robienie tak zwanych sztobrów i w sumie nie ma jakiegoś konkretnego terminu robiena tego, wiadomo w książce pisze że np. w czerwcu lipcu ale ja te odmiany robie przez cały czas i tak około 70% się przyjmuje. Nie rób tylko zimą z wiadomych przyczyn. Trzmieline mozesz również rozmnożyć przez odkłady ale z tym jest więcej zabawy. Kup sobie ukorzeniacz A+B i do dzieła. Lawende wysiewaj wiosną i tak po około 2 miesiącach wysadź ją do doniczek i pamiętaj o nawozach. Najlepiej zainwestować w osmocote bo nie będziesz musiał często ich nawozić. Temperatura w tunelu latem nie może być za wysoka najlepiej wtedy pootwierać drzwi na przestrzał ale i tak będzie cieplej niż na zewnątrz. Pamiętaj o stałej wilgotności sadzonek, wystarczy jeden dzień bez wody i cała praca na marne.
-
- 200p
Odkłady to trochę nudne, wole przez sadzonki to robić. Trzmielinę już rozmnażałem i czekam aż wypuści korzenie. Używam ukorzeniacza A+B. Jeśli będę miał tunel to oczywiście zaopatrzę się w system nawadniający
a jakiej wielkości planujesz mieć tunel?
-
- 200p
Wysokość ok 2m a długość to może z 15 m, nie wiem jeszcze dokładnie. Na początek taki starczy . Jeśli będę miał kase to 2 postawie
zainwestuj najpierw w jeden jak zaczniesz zarabiać to dopiero pomyśl o drugim.
-
- 200p
ale wymiary odpowiednie ? u mnie w okolicy facet ma mniej więcej taki tylko że on to chryzantemy hoduje i warzywa