Czym oppryskać pestkowe ?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
mirek1956
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lis 2006, o 14:53

Czym oppryskać pestkowe ?

Post »

Witam przyciąłem trochę drzewek pestkowych (wiśnia, czereśnia i śliwa która nie owocowała) czym je potraktować? Czy można Topsinem. Oczywiście rany zabezpieczyłem maścią. Czereśnie potraktowałem dość ostro! pozdrawiam Mirek
Awatar użytkownika
cebes
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lip 2011, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: czym prysnąć pestkowe?

Post »

Disscus 500WG na grzyba
Kohinor 200sl na szkodnika
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: czym prysnąć pestkowe?

Post »

Preparaty oparte na strobitulinach ( np.Discus ) przeznaczone są do oprysków zabezpieczających i interwencyjnych w sadach jabłoniowych i gruszowych ( parch jabłoni, gruszy) . W owocach pestkowych są właściwie bez wartości.
Myślę że dla wiśni dobry będzie wspomniany topsin ( chroni także przed niektórymi chorobami drewna), może być też preparat oparty na mankozebie ( trochę ograniczy populację przędziorków) ,kaptanie lub coś uładowego z grupy IBE ( score, difo,punch...i inne jest ich dużo nie wszystkie nazwy pamiętam.
A najlepiej zmieszać IBE + mankozeb lub IBE + kaptan.
Topsin i preparaty z grupy IBE zadziałają przeciw brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych( temperatura min 12 st cel. max 25)
Wiśnie można opryskać przeciwko drobnej plamistości liści drzew pestkowych: dodynowymi preparatami, delanem, kaptanem plus ( IBE+ kaptan w gotowej mieszance), ogólnie preparaty z grupy IBE.

Szeroko rozumiane ,,robactwo" można opryskać czymś z grupy pyretroidów- temp max 20 st .! Bezwględnie zadbać by nie było w pobliżu kwitnących roślin( śmiertelny dla pszczół , na szczęście z reguły kilka- kilkanaście godzin).

Podsumowując : na grzybowe choroby coś z grupy IBE lub topsin jeśli zależy nam bardziej na zdrowiu drewna.
Na robaki pyretroid.
kolekcjoner smaków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”