Zakwaszanie ziemi pod borówki amerykańskie
Zakwaszanie ziemi pod borówki amerykańskie
Mam pytanko czytałem w miesięczniku SPOSÓB NA OGRÓD o zakwaszaniu borówek nawozem zrobionego z chleba czy ktoś z forumowiczów stosował ten zabieg.
Mysłowice
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakwaszanie ziemi pod borówki amerykański
Może opisz w kilku zdaniach na czym to polegało.
Halina
Nawóz wykonuje się tak samo jak z gnojówką do pokrzyw 1.5 kg chleba zamaczamy w 10 litrach wody po tygodniu podlewamy krzaki borówki amerykańskiej 1 litr na krzak raz w miesiącu .
Mysłowice
do plastikowego wiadra o poj 10 l wrzucamy ok 1.5 kg starego pokruszonego chleba ,zalewamy wodą do pełna i odstawiamy na kilka dni mieszając,sfermentowaną miksturą podlewamy ok 2l na jeden krzew.Czynność powtarzamy kilka razy w czasie sezonu.Opis w "Przepis na ogród"
Na forum trwa dyskusja na temat naturalnych środków,
tu masz linka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253
Ja do zakwaszania użyję gnojówki z trawy, też chyba wyczytane w tym temacie:
10l wiadro wypełić skoszoną trawą, zalać do pełna wodą, odstawić na 7-8 dni, mieszać;
do podlewania rozcieńczyć 1,5 l gnojówki plus 10 l wody.
Podlewać wieczorem.
Nie wiem jak to jest z tym chlebem, jak ktoś wypróbuje,
niech opisze efekty.
tu masz linka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253
Ja do zakwaszania użyję gnojówki z trawy, też chyba wyczytane w tym temacie:
10l wiadro wypełić skoszoną trawą, zalać do pełna wodą, odstawić na 7-8 dni, mieszać;
do podlewania rozcieńczyć 1,5 l gnojówki plus 10 l wody.
Podlewać wieczorem.
Nie wiem jak to jest z tym chlebem, jak ktoś wypróbuje,
niech opisze efekty.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moze nawoz zakwasajacy firmy "bioekor".1 kg.koztuje 10 PLN.Na opakowaniu jest "instrukcja" dla borowek amerykanskich.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Dla urozmaicenia i aby był wybór podam jeszcze inne sposoby.
Zakwaszenie gleby można uzyskać stosując kwaśny torf lub siarkę. Torf miesza się z glebą w stosunku 1:1, do głębokości 30 cm, a następnie wokół posadzonych roślin wykłada się trociny, rozłożone liście dębowe lub ściółkę leśną.
W przypadku, gdy krzewy są już posadzone, zakwaszenia gleby dokonujemy w kilku terminach, dając za każdym razem małe ilości siarki (po 0,5-1,0 kg na 100m2 gleby).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Zakwaszenie gleby można uzyskać stosując kwaśny torf lub siarkę. Torf miesza się z glebą w stosunku 1:1, do głębokości 30 cm, a następnie wokół posadzonych roślin wykłada się trociny, rozłożone liście dębowe lub ściółkę leśną.
W przypadku, gdy krzewy są już posadzone, zakwaszenia gleby dokonujemy w kilku terminach, dając za każdym razem małe ilości siarki (po 0,5-1,0 kg na 100m2 gleby).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Re: Zakwaszanie ziemi pod borówki amerykańskie
Ja też wczoraj sie dowiedziałam, że wylewanie pod kwasolubne roślinki lekko rozcieńczonych fusów z kawy zakwasza ziemię. Może coś w tym jest.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
To znaczy, że macie prepraty siarki do zakwaszania? Nigdzie nie mogłem kupić.LeroyMerlin pisze:Witam,
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Ja swoim borówkom podrzucam igliwie sosnowe, trociny (czyste) i korę sosnową.
Jak na razie wystarcza.
Jak na razie wystarcza.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
W sklepach ogrodniczych dostępny jest ''Siarczan amonu'' do stosowania jako nawóz pod rośliny kwasolubne sadzone na podłożu o odczynie raczej zasadowym.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
WitamLeroyMerlin pisze:W sklepach ogrodniczych dostępny jest ''Siarczan amonu'' do stosowania jako nawóz pod rośliny kwasolubne sadzone na podłożu o odczynie raczej zasadowym.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Siarczan amonu to przede wszystkim nawóz azotowy który przy okazji zakwasza, nie można go sypać tylko po to aby zmienić odczyn.
W "dobrych sklepach" bywa nawóz o nazwie WIGOR S , zawiera około 90% siarki i służy m. in. do przygotowywania gleby pod rośliny kwasolubne. WIGOR jest wygodny w stosowaniu ale można użyć zwyczajnej siarki, działa tak samo.
Pozdrawiam
Jurek