Nowe oczko wodne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
jaceksti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nowe oczko wodne

Post »

Witam Wszystkich serdecznie.Jestem tu nowy chociaż częstym bywalcem od jesieni kiedy to zacząłem kopać oczko wodne.Niby już troszkę wiem ale to wciąż zapewne mało jak się opiekować nim.Oczko ma ok 30m3 pojemności i max ok 170cm głębokości,powierzchnia tafli jeszcze nie obliczona bo ma nie regularny kształt ale myślę że ok 50m2.Moim problemem jest głównie to że działka mieści się w lesie ,nie mam prądu ani wody:(Kupiłem ok 30 roślinek na razie i zginęły,wiem że musi ich być znacznie więcej wiec będę po troszku dosadzał.Rybek mam tylko 7 ale na ok 20 chcę zakończyć.Proszę o radę jakie rośliny jeszcze zakupić żeby zachowały naturalnie równowagę biologiczną,bo o filtrach nie ma mowy!I jeszcze jedno ...będzie co z tego oczka czy nie ,wszyscy mnie straszą !!!Pozdrawiam Jacek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Re: Nowe oczko wodne

Post »

Witaj Jacek? może dużo Ci nie pomogę,ale przywitać cię mogę,to będzie ci rażniej.Ja też mam oczko wodne o nierównym kształcie,ale roślinek nie mam. Mój mąż lubi łowić ryby i zawsze coś tam przyniesie.Czasami bywało ich około 60szt.Ale przez zimę przetrwały.Mam tylko tatarak w oczku aby dawał tlen rybom.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
jaceksti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Miło mi poznać,faktycznie przez chwilę było mi łyso:)Widzę że jesteś miłośniczką kwiatów a ja mam zajawkę na wodę i póki jeszcze czysta chciałbym mądrych rad wysłuchać od doświadczonych ludzi bo mam ostre postanowienie utrzymać wodę w czystości.Ludzie mnie straszą że będzie zielona itd.a ja myślę że to kwestia opieki i wiedzy co i jak ....może ktoś jeszcze mi tu mądrego podpowie.Będę kupował systematycznie rośliny ale chciałbym na początek te które się u kogoś sprawdziły jako oczyszczające,natleniające,sprawdzone i jakie ilości kupić na taką ilość wody.Potem przyjdzie czas na rośliny ozdobne;)
jaceksti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Uwaga głęboka woda!

Post »

Mam jeszcze takie dziwne pytanie ,może ktoś wie?Cz mając głębokie oczko wodne po mimo ogrodzenia trzeba umieścić tablice 'Uwaga głęboka woda"na wypadek jakby się ktoś utopił?Jak to wygląda w naszym prawie?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku.
Jeśli chodzi o czystość wody, to uzależnione to jest od ilości roślin w wodzie.
Przyjmuje się ok 5-6 roślin na 1m2 powierzchni oczka. W sezonie stosuje się dodatkowo rośliny pływające takie jak np. pistia, hiacynt wodny, limnobium gąbczaste, traktowane u nas jako jednoroczne. Szczególnie dużo roślin polecam do oczek zarybionych, w takich oczkach w zasadzie powinny być zainstalowane filtry biologiczne, ze względu na dużą nadprodukcję amoniaku, a co za tym idzie i azotanów przez ryby. Skoro brak tam prądu to wyłącznie duża ilość roślin zapewni w miarę czystą od glonów wodę.
Polecam również lekturę wątków poświęconych tematowi walki z glonami, znajdziesz je tutaj - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=19367
jaceksti pisze:...'Uwaga głęboka woda"na wypadek jakby się ktoś utopił?Jak to wygląda w naszym prawie?
Jeżeli oczko jest na prywatnej posesji żadne tabliczki nie obowiązują, dotyczy to jedynie oczek i stawów na terenach ogólnie dostępnych parki miejskie, ogrody miejskie, itp
Gosia123A pisze:Ja też mam oczko wodne o nierównym kształcie,ale roślinek nie mam. Mój mąż lubi łowić ryby i zawsze coś tam przyniesie.Czasami bywało ich około 60szt.Ale przez zimę przetrwały. Mam tylko tatarak w oczku aby dawał tlen rybom.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Brak roślin + ryby = glony w oczku, a tatarak nie natlenia wody, co najwyżej pomaga jej się oczyścić z azotanów. I to też musi go być odpowiednia ilość. Wodę natleniają jedynie rośliny zanurzone np. moczarka kanadyjska czy rogatek.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
jaceksti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi,tak zamierzam zrobić,posadzę dużo roślin a rybek tylko kilka dla ozdoby żeby oczko nie było smutne:)Pozdrawiam
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jeżeli od razu posadzisz odpowiednią ilość lilii wodnych, Twoje problemy znikną
nie patrz na inne bzdety dotyczące roślin napowietrzających, one oddają tlen w dzień, w nocy poważnie szkodzą, bez napowietrzania będziesz miał duże straty w rybostanie
literaturowe opracowania wstaw między bajki, im więcej roślin podwodnych, napowietrzających, tym więcej napowietrzania w nocy
to prosta zasada, o której się dowiesz u każdego hodowcy ryb
lilie wodne odpowiednio zacieniają lustro wody nie powodując deficytu tlenowego w nocy
proste i łatwe rozwiązanie, nie czytaj głupot naukowych :)
co do roślin pływających, Paweł ma rację
niestety większość z nich to rośliny tropikalne, które trudno przezimować
nasze krajowe objęte są ochroną ścisłą, ich wegetacja startuje późno
pozdrawiam
Jacek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

W jaki sposób obsadzić oczko wodne, wyłożone folią PCV> Rośliny do koszy i co??? Podpowiedzcie laikowi?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Kropelko w prawidłowo zaprojektowanym, a następnie wykonanym oczku powinny być w oczku na różnych głębokościach półki na rośliny. Robi się je już w momencie kopania wykopu pod oczko. Jeśli tych półek nie ma to jest pewien problem. Rośliny powinny rosnąć - w zależności od wymagań gatunkowych - na odpowiednich dla nich głębokościach. Począwszy od strefy bagiennej 0 - 20 cm, poprzez strefę wody płytkiej 20 - 50 cm, do głębokiej 50 - 150 cm lub głębiej.
Głębokość sadzenia to odległość od powierzchni substratu w którym sadzimy rośliny do powierzchni lustra wody w oczku.
Jeśli oczko nie jest za głębokie a nie ma w nim półek, to można próbować stawiać rośliny na dnie na jakiś podestach np. cegłach klinkierowych.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Pawle, dziękuję za podpowiedź.Na jednym brzegu mam takie półki mniej więcej 20 cm wody. Z jednej strony oczko ma jakieś 50 , najgłębiej pośrodku ok 1 metra i z drugiej strony ok 70 cm. Tylko mi chodzi o to jak obsadzic te kosze? Normalnie ziemia do kosza? Czy jakieś osłony typu worek jutowy do kosza?
Zeby ta ziemia nie wypływała do wody i nie robiała bajora...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Dokładnie, kosze na rośliny wykładasz jutą. Substrat robisz z piasku, gliny i ziemi darniowej, w proporcjach 2:1:1/4. chodzi o to aby substrat nie był bogaty w składniki odżywcze, broń Boże jakiaś ziemia ogrodnicza, czy substraty bogate w kompost czy próchnice, rośliny powinny składniki odżywcze pobierać z wody a nie z podłoża w którym rosną.
Tylko pamiętaj o tej głębokości sadzenia tzn, mierzysz od powierzchni wody do powierzchni substratu w koszu. Jeśli więc masz kosz o wysokości np 25 cm to nasypujesz 20 cm substratu reszta to żwir położony na wierzch substratu zabezpieczy rośliny od rycia w substracie przez ryby. I teraz jeśli roślina ma rosnąc na głębokości 10cm to kosz musi stać na półce na 30 cm głębokości (20 cm substratu + 10 cm głębokość = 30 cm). Oczywiście drobne odchyłki mogą być, tak że jak nie masz jakiejś półki to niektóre rośliny mogą rosnąć głębiej lub płycej, trzeba tylko wiedzieć jakie. Grzybienie sadzisz w najgłębszym miejscu i to też zależy od odmiany. Są odmiany na wodę o głębokości maksymalnej 0,50 cm, a są i takie dla których 1,50 będzie w sam raz.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”