Nawożenie i ochrona bukszpanu ( Buxus )
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nawożenie i ochrona bukszpanu ( Buxus )
Witam. Możecie mi napisać :
- kiedy i czym nawoźić bukszpan?
- kiedy i czym opryskiwać bukszpan?
Pozdrawiam.
- kiedy i czym nawoźić bukszpan?
- kiedy i czym opryskiwać bukszpan?
Pozdrawiam.
Re: Nawożenie i ochrona bukszpanu ( Buxus )
najlepiej Ci będzie nawieść bukszpany nawozem długo działającym np. osmokote nawet teraz możesz. A bukszpany lubi miodówka bukszpanowa wtedy listki zwijają się jak w kapuście i jest na nich taki lekki osad wtedy opryskaj je Confidor 200 SL, Mopsilan 20 SP lub Owadofos 540 EC. Pozdrawiam
-
- 200p
Z młodymi sadzonkami też tak postępować ?
osmokote jest dobre na każdy wiek krzewu tylko proporcje dopasuj odpowiednio 

-
- 200p
No to myślę, że wiem już wszystko w tym temacie.
Dziękuje !
Dziękuje !
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2011, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szukałem czegoś ma temat nawozów do bukszpanu i wychodzi że mają w +/- równych proporcjach azot, fosfor i potas, no i jakieś mikro-elementy:).
Jaki nawóz ma proporcje zbliżone chociaż do spec bukszpanowych i jest tani, a lepiej najtańszy?
Chcę trochę podgonić bukszpany pod ogromnymi tujami (mało światła).
Wytnę cherlawy liguster na płocie i zanim odrośnie to bukszpan dostanie doświetlenie i raczej ruszy w górę, delikatmie go wspomogę nawozem bo co mogę więcej?
A jak liguster odrośnie do niebezpiecznych rozmiarów to się go podetnie, będzie puszczony w górę, jak bukszpany trochę podrosą, chociaż do 80cm.
Bukszpany nie przesłonięte ligustrem urosły ponad metr i takie są potrzebne w tym miejscu, te w cieniu maja około pół metra.
Wyglądają jak okazy zdrowia, podłoże im służy najwyraźniej i zawiera wszystkie mikro ile trzeba.
Jaki nawóz ma proporcje zbliżone chociaż do spec bukszpanowych i jest tani, a lepiej najtańszy?
Chcę trochę podgonić bukszpany pod ogromnymi tujami (mało światła).
Wytnę cherlawy liguster na płocie i zanim odrośnie to bukszpan dostanie doświetlenie i raczej ruszy w górę, delikatmie go wspomogę nawozem bo co mogę więcej?
A jak liguster odrośnie do niebezpiecznych rozmiarów to się go podetnie, będzie puszczony w górę, jak bukszpany trochę podrosą, chociaż do 80cm.
Bukszpany nie przesłonięte ligustrem urosły ponad metr i takie są potrzebne w tym miejscu, te w cieniu maja około pół metra.
Wyglądają jak okazy zdrowia, podłoże im służy najwyraźniej i zawiera wszystkie mikro ile trzeba.
Ja tam używam Florovitu doglebowo -dolistnego dobry i tani 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.