Witam.
Chciałabym założyć skalniak.. Ale nie mam wizji.. Nie wiem czy zrobić taki kaskadowy czy lepiej okrągły z tym wielkim kamieniem na środku.. Może Wy macie jakieś wizje?? Chętnie poczytam..
Witam,
Skalniak kaskadowy lepiej wyglądałby ''przyczepiony'' do już istniejącej roślinności i tworzący piętra schodzące do wnętrza ogrodu. Okrągły skalniak może stworzyć ''wyspę'' na trawniku i stanowić element dekoracyjny ozdobny ze wszystkich stron. Duży kamień byłby bardzo atrakcyjnym elementem jednak odradzałbym usytuowanie go centralnie - a jednak bardziej asymetrycznie i dopełnienie boków kamieniami o mniejszych gabarytach. Wśród nich rośliny skalne i żwir - już bez dużych różnic wysokościowych.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
[amadyn] - bardzo ładna rabata:) To jest dobra inspiracja. Można wykonać skalniak kaskadowy który piętrami ''schodzi'' w taki właśnie ''żwirowy staw'' z roślinami skalnymi i trawami. Duży kamień też mógłby tam gdzieś zostać wkomponowany np. wśród wysokich traw. Bardzo ładnie wygląda wśród żwiru Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides oraz wszelkie Kostrzewy:).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Witam znalazłam gdzieś taki "przepis" na skalniak w cieniu czy ktoś pomógłby mi stworzyć podobne zestawienie ale na skalniam w pełnym słońcu ?
cyt. :"
z góry dziękuję :
"Na zacienionym skalniaku można posadzić wiele ciekawych gatunków roślin, np.:
bodziszek czerwony
orlik pospolity
pierwiosnki
serduszka wspaniała
żurawki
Mogą to być także rośliny zadarniające:
barwinek pospolity
bluszczyk kurdybanek
dąbrówka rozłogowa
karmnik ościsty
...niskie krzewy liściaste:
pigwowiec pośredni
irgi
porzeczka alpejska 'Schmidt'
Prawidłowo skalniak powinien mieć wystawę południową. Rośliny skalne lubią ciepłe stanowiska słoneczne. Stanowisko północne będzie zimne i w cieniu, nie ten kąt padania promieni słonecznych. Tam mogą rosnąć rośliny cieniolubne lub te które lubią półcień.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski "MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo. "PORADNIK" - Oczko Wodne