Niestety nie mam zdjęcia, bo pytanie mam zadać w imieniu babci, która mieszka dość daleko ode mnie.
Liście róży i innych kwiatów mimo, że są w odpowiednim miejscu słonecznym i dobrze nawadniane to tracą kolor. Robią się żółte i niektóre się zwijają. Nie wiem co może być tego przyczyną, szukałam informacji ale nie mogłam znaleźć. Wydaje mi się, że to nornica może podgryzać korzenie, ale to wtedy roślinki by więdły. Może mi ktoś pomóc?
Żółknął mi liście
Re: Żółknął mi liście
Jeśli rośliny były często podlewane to mógł wypłukał się azot. Podlać wtedy można ze dwa/trzy razy co tydzień np obornikiem (jeśli wcześniej został przygotowany do podlewania,litr na wiadro wody), rozpuszczoną azofoską (łyżka stołową na 5 litrów wody), albo jakimś interwencyjnym.. tym co jest dostępne i ma w składzie dużo azotu.
Re: Żółknął mi liście
Mogą to być jakieś błędy w pielęgnacji.Jeżeli jest to miejsce gdzie gleba bardzo się nagrzewa, a rośliny są obficie podlewane, to niestety nie służy to roślinom.Korzenie w takich warunkach się 'gotują', rośliny więdną, żółkną i zwijają.Lepiej posadzić tam znoszące bardziej suchą glebę i nie podlewać tak często, a także podlewać gdy nie ma już słońca w tym miejscu.