Witam wszystkich miłośników kaktusów i sukulentów
- P_Nalaskowski
- 10p - Początkujący
- Od: 16 cze 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam wszystkich miłośników kaktusów i sukulentów
Nazywam się Paweł Nalaskowski, pochodzę z malowniczej miejscowości Żary, położonej w zachodniej części Polski. Od bardzo wielu, bo prawie 48 lat, jestem wielkim miłośnikiem i kolekcjonerem kaktusów. Moja przygoda z tymi fascynującymi roślinami zaczęła się już w pierwszy klasach szkoły podstawowej. W gabinecie przyrodniczym rósł potężny kaktus (echinopsis eyriesii) z setkami odrostów, a ja, zauroczony jego niespotykaną urodą, bardzo solidnie się nim opiekowałem. W ten sposób, bardzo szybko, stałem się dumnym posiadaczem imponującej kolekcji parapetowej, składającej się z kilkudziesięciu echinopsisów. Oczywiście, ku wielkiemu utrapieniu mojej mamy, ponieważ część mojej kolekcji często ?ozdabiała? jej śnieżnobiałe firanki. Ale nic już nie zdołało mnie powstrzymać, ?bakcyl? został połknięty. Przez te wszystkie lata doskonaliłem praktycznie i teoretycznie technikę uprawy wszystkich gatunków kaktusów, od najłatwiejszych po te wyjątkowo trudne. Poszerzałem swoją kolekcję, aż musiałem postawić koło domu szklarnię. Dzięki temu mogłem zająć się masową hodowlą i sprzedażą tych roślin. Uprawiam i sprzedaję około 200 gatunków .Wśród swoich roślin posiadam między innymi takie gatunki :mamillaria, echinocereus, espostoa, cleistocactus, ferocactus, acanthocalijcium, astophytum, arrojadoa, aztekiuum, ariocarpus, solisia, turbinicarpus, thelocactus, escobaria, thelocactus, neochilenia, eriocactus, dolichothele, gymnocaliycium, parodia, euphorbia, aloes, agave, haworthia, echeweria, lithops, rebutia, [[nazwa-zakazana]] i inne. Siewki kaktusów i sukulentów uzyskiwane są z nasion importowanych z ich naturalnych środowisk (m.in. za pośrednictwem firmy niemieckiej Kohres-Kakteen).
Do sprzedaży oferuję cztero-, pięcio-, sześcio- oraz wieloletnie rośliny w każdych ilościach. Hodowane są bez środków przyśpieszających wzrost, co gwarantuje ich dalszy, prawidłowy rozwój.
Chętnie podzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem, podam wszelkie informacje dotyczące zakupu oraz hodowli poszczególnych gatunków roślin drogą mailową: p_nalaskowski@wp.pl; telefonicznie: (68) 3748878, 694327722 lub listownie PAWEŁ NALASKOWSKI LUDOWA 17A 68-200 ŻARY.
Do sprzedaży oferuję cztero-, pięcio-, sześcio- oraz wieloletnie rośliny w każdych ilościach. Hodowane są bez środków przyśpieszających wzrost, co gwarantuje ich dalszy, prawidłowy rozwój.
Chętnie podzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem, podam wszelkie informacje dotyczące zakupu oraz hodowli poszczególnych gatunków roślin drogą mailową: p_nalaskowski@wp.pl; telefonicznie: (68) 3748878, 694327722 lub listownie PAWEŁ NALASKOWSKI LUDOWA 17A 68-200 ŻARY.
Re: Witam wszystkich miłośników kaktusów i sukulentów
Witam
Kaktusy bardzo ładne i w dobrym stanie. Zachęcam do zaprezentowania swojej kolekcji

Kaktusy bardzo ładne i w dobrym stanie. Zachęcam do zaprezentowania swojej kolekcji

- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Serdecznie witamy.
Wiem, że kilka osób tutaj, ma swoje roślinki właśnie od Pana i bardzo chwalą, więc również chętnie wybiorę coś dla siebie. Pozdrawiam.

Wiem, że kilka osób tutaj, ma swoje roślinki właśnie od Pana i bardzo chwalą, więc również chętnie wybiorę coś dla siebie. Pozdrawiam.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- P_Nalaskowski
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Witaj pawel060
Zdjęcia wstawię najszybciej jak to będzie możliwe, jutro - pojutrze. Pozdrawiam Paweł
Zdjęcia wstawię najszybciej jak to będzie możliwe, jutro - pojutrze. Pozdrawiam Paweł
Witaj
Przyda się ekspert na Forum od kaktusów i sukulentów.
Ja z niecierpliwością czekam na piękne okazy epiphyllum, Twoja wiedza na temat uprawy tych roślinek uzupełni
bardzo, bardzo znacząco moją skromniutką znajomość ich uprawy.
Czekam z ogromna ciekawością.

Przyda się ekspert na Forum od kaktusów i sukulentów.
Ja z niecierpliwością czekam na piękne okazy epiphyllum, Twoja wiedza na temat uprawy tych roślinek uzupełni
bardzo, bardzo znacząco moją skromniutką znajomość ich uprawy.
Czekam z ogromna ciekawością.
BOŻENA
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Witam serdecznie
dużo roślin znamy z aLL, ale pewnie jest jeszcze wiele kolekcjonerskich perełek.
Nie mogę doczekać się zdjęć

dużo roślin znamy z aLL, ale pewnie jest jeszcze wiele kolekcjonerskich perełek.
Nie mogę doczekać się zdjęć

- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
witam
pewnie się znamy z All....

pewnie się znamy z All....

- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Witam!
Czekam na zdjęcia!!!
Czekam na zdjęcia!!!
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
ja też czekam na zdjęcia kolekcji
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Sam przymierzam się do zakupów, ale tak po wakacjach. 
Również czekam na zdjęcia. Przypuszczam, że będzie się działo.

Również czekam na zdjęcia. Przypuszczam, że będzie się działo.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Panie Pawle, miło Pana powitać na tym Forum. Pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- P_Nalaskowski
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
Witam wszystkich odwiedzających, a ze szczególnym sentymentem pragnę powitać moich klientów i kolegów z allegro. Przesympatycznie się z Wami współpracuje:). Paweł
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37

Tez znam Twoje roślinki

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Witam na Forum kolejnego znawcę,który przez tyle lat zdobywał doświadczenie.
Będzie można zasięgnąć porady,by kaktusy " amatorów " też pięknie rosły i kwitły.
Pozdrawiam - Marian.
Będzie można zasięgnąć porady,by kaktusy " amatorów " też pięknie rosły i kwitły.
Pozdrawiam - Marian.