Wysychanie trawy w miejscach podlewania
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysychanie trawy w miejscach podlewania
Proszę o pomoc ;)
Mam trawnik z rolki ułozony jesienia. Dobrze zniosł zimę i jeszcze ok. 3 tyg. temu prezentowal się jak gęsty dywan. Wiosną przeszedł właściwie zabiegi odżywcze. Nasze 200m2 podlewane jest przez automatyczne spryskiwacze codzienne ok.4 rano.
3 tyg. temu zauwazyłam, ze trawa zaczyna sie robic lekko żolta w centralnej czesci. Kilka dni pozniej widoczny byl coraz wiekszy obszar wyraznie jasniejacej trawy. Co ciekawe - po obwodzie trawa cały czas jest idealna.
Nastepnie dni pokazaly na trawie dokladny obrys zasiegu spryskiwaczy podlewajacych trawę. Automat został wyłączony, ale trawa robiła się juz tylko coraz bledsza. Przestawienie podlewania na cykl wieczorny nie 'pobudziło" trawy.
Trawnik jest polozony od południowego wschodu.
Domyslam się, że mokra trawa zaczęła być wypalana przez wschodzące słońce. Czy to może byc powód?
Co teraz powinnam zrobić, że znów mieć trawnik zielony a nie żółty?
Z gory dziękuję za porady
Mam trawnik z rolki ułozony jesienia. Dobrze zniosł zimę i jeszcze ok. 3 tyg. temu prezentowal się jak gęsty dywan. Wiosną przeszedł właściwie zabiegi odżywcze. Nasze 200m2 podlewane jest przez automatyczne spryskiwacze codzienne ok.4 rano.
3 tyg. temu zauwazyłam, ze trawa zaczyna sie robic lekko żolta w centralnej czesci. Kilka dni pozniej widoczny byl coraz wiekszy obszar wyraznie jasniejacej trawy. Co ciekawe - po obwodzie trawa cały czas jest idealna.
Nastepnie dni pokazaly na trawie dokladny obrys zasiegu spryskiwaczy podlewajacych trawę. Automat został wyłączony, ale trawa robiła się juz tylko coraz bledsza. Przestawienie podlewania na cykl wieczorny nie 'pobudziło" trawy.
Trawnik jest polozony od południowego wschodu.
Domyslam się, że mokra trawa zaczęła być wypalana przez wschodzące słońce. Czy to może byc powód?
Co teraz powinnam zrobić, że znów mieć trawnik zielony a nie żółty?
Z gory dziękuję za porady
Re: Wysychanie trawy w miejscach podlewania
Uzupełnić niedobór azotu -wypłukany przez podlewanie... 

Tia... a swoją drogą codziennie o czwartej rano to i angielskie trawniki nie są podlewane.
Podlał bym raz na tydzień a porządnie. Toż to hodowla grzybków wszelakich i bynajmniej nie borowików murowana.
Podlał bym raz na tydzień a porządnie. Toż to hodowla grzybków wszelakich i bynajmniej nie borowików murowana.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak likwidowałam swój stary trawnik to okazało się że w kilku miejscach tam gdzie miałam suche placki znalazłam mrowiska.
Może masz pod spodem mrowisko ?
Może masz pod spodem mrowisko ?
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Raczej nie, mrówkom też by zbrzydło codzienne moczenie. Już dawno by się wyniosły 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Być może zraszacze są niewłaściwie wyregulowane i nie obejmują swoim zasięgiem wszystkich obszarów trawnika, stąd suche miejsca na trawniku

- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, mam podobny problem, trawnik też południowo-wschodnia strona, podlewany przez zraszacze co dwa dni.
Niektóre miejsca są zielone, a niektóre w żółtych plamach. Nawożony był dawno, nawozem granulowanym, chyba nie najlepszym.
Czy powinnam go znowu nawieźć? Jak często podlewać, jak są upały?
Niektóre miejsca są zielone, a niektóre w żółtych plamach. Nawożony był dawno, nawozem granulowanym, chyba nie najlepszym.
Czy powinnam go znowu nawieźć? Jak często podlewać, jak są upały?