Pnącza nie chcą rosnąć

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pnącza nie chcą rosnąć

Post »

Witam,

Problem dotyczy pnączy na balkonie. Wszystkie wydają mi się dość małe w porównaniu z tym co widzę u sąsiadów czy na zdjęciach na forum.

Po zimie mój dwuletni clematis wypuścił 16 pędów. Szalałam z radości. Jednak tylko 3 z nich wyrosły dłuższe (ale też może 1m max) i wypuściły po jednym kwiatku na czubkach. Reszta jak była mała tak nadal jest. Kwiaty w tym roku były bardzo piękne, duże i o ładnym mocnym kolorze. Po przekwitnięciu obcięłam aby nie zawiązały się owocostany. Jednakże Clematis jest ciągle tego samego wzrostu. Widziałam, że na jednym z pędów chce puścić nowy pęd. Ale to jedyny objaw, że coś mu się jeszcze chce. Dodatkowo ostatnio zauważyłam, że na liściach zaczynają się tworzyć jaśniejsze miejsca. Najpierw myślałam, że to chloroza ale wyczytałam, że chloroza ma ciemne żyłki a jasną resztę liścia a u mnie jest odwrotnie. Co zrobić aby dalej rósł i ładnie kwitł?

Obok rośnie wilec. Udało mi się go wyhodować z nasionka. Po przesadzeniu dobrze się przyjął i trochę podrósł. Obecnie mam wrażenie, że znowu stoi (przesadzany był w drugiej połowie maja). Wilec jest młodziutki i ma ok 1m wysokości. Jest to jednak jeden pęd (drugi od niego odchodzi i ma może 10-12cm). Liski są dość małe (ale fakt, że nie mam porównania).

Trzeci obok to tunbergia. A właściwie 4 tunbergie (większość to 1 pęd - może jakieś drobne odnogi odchodzą od niektórych). Wysiane w marcu w domu. W drugiej połowie maja razem z wilcem wywędrowały na balkon. Najdłuższy pęd ma ok 65 cm. Też wygląda jak dziecko (delikatny). Czasem odpadnie tunbergii jakiś listek ale ogólnie wygląda na zdrową.

Co robię nie tak? Mają ciepło ale bywa też i cień (południowo-zachodni balkon). Podlewam w upały codziennie. Jeszcze nie nawożę (jedynie Clematisowi pomogłam trochę jak miał kwiaty).
Pozdrawiam,
Orsini :)
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Pnącza nie chcą rosnąć

Post »

Ogólnie pnącza są dosyć żarłoczne, korzenie potrzebują dużo miejsca (duże pojemniki). Nie lubią zalewania korzeni- trzeba dać trochę większą warstwę drenażu. No i potrzebują czasu. Im dłużej rosną, tym silniejsze maja korzenie a co za tym idzie, mają więcej siły na wzrost pędów.
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Re: Pnącza nie chcą rosnąć

Post »

dziękuję za odpowiedź. Czyli to normalne, że są tak małe? Mam jednak wrażenie, że coś jest nie tak, gdyż clematis już kiedyś urósł większy i wiem, że potrafi. Martwią mnie też jego listki.
Pozdrawiam,
Orsini :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”