Ukorzenianie gałązek(ogólnie)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
sq6www
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 maja 2011, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ukorzenianie gałązek(ogólnie)

Post »

Witam jestem nowy na forum i niezbyt obeznany...
Mam taką sprawę.. Jakieś 3 lata temu wprowadzilismy się do domu i tak powoli ciągle się coś kupuje i sadzi.. Ale jednak niektóre kupne sadzonki są drogie.. a można byłby samemu ukorzenić gałązki.. 1) oszczędność 2) satysfakcja że się udało..

Więc moje pytanie..
Posiadam krzaki żywopłotowe... Nie wiem co to za odmiana liście są nieco podłużne.. a krzaki bardzo gęsto zarosnięte... Jakiś czas temu (około 1 miesiac) włożyłem je do wiadra z wodą.. Poobcinałem wybiórczo gałązki takie ok 5..7mm średnicy, obrałem z liści i są od tej pory w wiadrze z wodą..Wczoraj zauważyłem że puszczają młode listki dosyć dużo ich jest, ale co się okazało jak na razie nie ma korzonków (choć miejscami widać malutkie białawe punkciki). Proszę mi powiedzieć czy dobrze to zrobiłem?? Jaki jest sprawdzony sposób na zakorzenienie żywopłotu? Przyznam że potrzebuję go dosyć dużo.. Około 300..400 krzaczków żebo dokładnie i gęsto obsadzić cały płot dookoła domu.. Płotu jest ponad 160m.. Jak na razie jest posadzone jakies 250 sadzonek zakupionych w szkółce.. Proszę o poradę..

Kolejna sprawa dotyczy zakorzeniania gałezi winogronu... Byłem u rodziców na działce zanim żywopłot wypuszczał jeszcze liście i pościnałem gałązki średnicu około 10..15mm zdrewniałe ale żywe... Ten żywopłot ma już ponad 30 lat... Następnie nasypałem ziemi ogrodowej do wiarda mocno wodą zalałem aż było niemalże błoto i powkładałem te gałązki.. Wszystko ustawiłem w cieniu pod jabłonkami...Wczoraj zobaczyłem że na niektórych pędach widać młode listki.. I taka sama sprawa jak powyżej..Czy pawidłowo wykonałem ukorzenianie gałązek?? I jak to powinno właściwie wyglądać..?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam ;:138
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Re: Zakorzenianie gałązek(ogólnie)

Post »

Zdjęcie gdzie jest zdjęcie? Pozdrawiam :D
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
sq6www
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Wyglada na wierzbe :roll: jeśli to wierzba to powinna puścić w wodzie korzonki.Można tez spróbowac cześc gałązek posadzić w ziemi,podlewac i obserwowac.Ukorzenione w ziemi mają wieksze szanse niz te z wody.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

zdjęcie wygląda na ligustr, wiosną przed wypuszczeniem pąków trzeba pociąć gałązki na kawałki po 15 cm i powsadzać do ziemi na głębokość 10 cm, podlewać i postawić w cieniu, możesz też od razu od razu te patyki powsadzać tam gdzie chcesz żeby rosły ale nie wiadomo ile się przyjmie więc chyba lepiej sadzić już ukorzenione, ligustr łatwo się ukorzenia
Awatar użytkownika
sq6www
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ale czy w tej chwili jak będę przycinał żywopłot.. Można te ścięte gałezie powkładać do wiadra z wodą..?? Jak wspominałem powyżej potrzebuje takich sadzonek 400.500 a może i nawet więcej...
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Teraz to można zrobić z niezdrewniałych gałązek.
Żeby zaoszczędzić miejsca, można wziąć plastikowy kosz (taki zwykły w których w sklepach wykładane są np. owoce lub warzywa), wyłożyć go folią, wsypać ziemi. Potem posadzić w nim obcięte gałązki zanurzone wcześniej w ukorzeniaczu. Można jeszcze przykryć od góry folią, żeby ograniczyć parowanie wody z liści. Na zimę schować np. do piwnicy. A wysadzić wiosną przyszłego roku.
Można też pobrać zdrewniałe gałązki jesienią, ułożyć je w pojemniku, przysypać wilgotnym piaskiem i wysadzić wiosną kolejnego roku.
Co do rozmnażania winogron. Można do gałązki przywiązać woreczek foliowy wypełniony wilgotną ziemią (tak by ziemia dotykała gałązkę). Do jesieni regularnie zwilżać ziemię. Jesienią odciąć gałązkę, posadzić do pojemnika, schować na zimę i wysadzić wiosną przyszłego roku.
Awatar użytkownika
sq6www
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A jakiej długości powinny być te gałązki?? i jakiej średnicy tak mniej wiecej? Czy pisząc niezdrewniałe masz na myśli takie miękkie zielonawe(szczyty)..??
vegassss
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2011, o 11:45

Post »

Teraz powsadzaj tegoroczne przyrosty (to są właśnie te "zielonawe szczyty").
Możesz część włożyć do wody a część prosto do ziemi- zobaczysz wtedy co szybciej się ukorzeni.

Ścinasz przyrosta długości puszki po piwie, grubości ołówka, ale myślę, że spokojnie ligustr sobie poradzi też z cieńszych przyrostów.

Ja tak zrobiłem wczoraj - mam w tej chwili około 100 patyczków.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ligustr ukorzenia się bardzo łatwo i bardzo szybko .
Należy jedynie 'patyczkom' zabezpieczyć dużą wilgotność.
A jak zakwitnie potrafi sam się rozsiewać w najmniej oczekiwanych miejscach.
To popularna, dobra i tania roślina żywopłotowa,pamiętaj jedynie o częstym jego podcinaniu gdyż łatwo łysieje od dołu ale równie łatwo można dosadzać lub wymieniać sadzonki. :D
Awatar użytkownika
sq6www
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

vegassss pisze:Teraz powsadzaj tegoroczne przyrosty (to są właśnie te "zielonawe szczyty").
Możesz część włożyć do wody a część prosto do ziemi- zobaczysz wtedy co szybciej się ukorzeni.

Ścinasz przyrosta długości puszki po piwie, grubości ołówka, ale myślę, że spokojnie ligustr sobie poradzi też z cieńszych przyrostów.

Ja tak zrobiłem wczoraj - mam w tej chwili około 100 patyczków.
Witam.. no i tak zrobiłem jak pisałeś.. Przyciąłem żywopłot.. i powybierałem te dłuższe szczyty.. dużo mi ich wyszło.. Obrałem każdą gałązkę z liści i powiązałem po 50szt. gałązek w takie pęczki. Do pojemnika nasypałem ziemi torfowej mocną ją wodą zalałem aż powstało takie błotko. Włożyłem pęczki z gałązkami, następnie zrobiłem taki malutki stelarz do pojemnika i przykryłem folią... Mam nadzieję że się przyjmie...
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę,że winogrono puszcza Ci listki,ale poczekaj jeszcze na korzonki-sygnałem są takie białe punkciki na patykach we wodzie,a także pękanie kory w tym miejscu.Jak już będą te korzenie przynajmniej z 1,5 cm wsadź do ziemi,gdzieś w zasłoniętym miejscu,podlewaj.Jesienią okryj na zimę.
Halina
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taka mała podpowiedz z mojej strony jak będziesz rozmnażać w ten sposób rośliny to najlepiej zastosuj ziemię wymieszaną z piaskiem w proporcjach 3 torf 1 piasek. Piasek dostarcza powietrza roślinie w samym torfie może Ci zgnić. A i nie obdzieraj wszystkich liści z gałązki zostaw 1/3 ze wszystkich liści. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sq6www
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Odświeżając temat.. Jak pisałem pierwszego posta włożyłem do wiadra w wodą około 500szt gałązek, różnych żywopłotowych gałązek.. z mojego ogródka i od sąsiadów.. Dzisiaj zajżałem do wiaderka i zaskoczenie, pałno białych punkcików w miejscu gdzie łodyga była w wodzie, a nad powierzchnią wody widać małe listki... Teraz moje pytanie, kiedy wsadzać te przyrosty do ziemi...??
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wsadzisz do gruntu jak ukażą się korzenie i nieco urosną :D
To już niedługo ... :wit
ODPOWIEDZ