Pytania podstawowe

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asia40
100p
100p
Od: 18 kwie 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Pytania podstawowe

Post »

Witam!
Po budowie domu nadszedł czas na zagospodarowanie otoczenia, które w tej chwili przypomina pobojowisko - zaczęłam od porządków - ale dalej zupełna pustka w głowie, brak wiedzy podstawowej :?
Pytanie pierwsze: jakiej szerokości powinna być ścieżka prowadząca od furtki w ogrodzeniu do drzwi domu?
Asia
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pytania podstawowe

Post »

Taka, żebyś się na niej zmieściła. ;)

Nie ma sensu, żeby była szersza niż furtka (wejście) ale nie może też być zbyt wąska. Czy planujesz obsadzenie brzegów czymś wysokim? Jeśli tak to powinna być szersza. Jeśli po bokach będzie trawa to może być węższa. IMHO metr to minimum. Czasem trzeba coś większego wnieść/wynieść/przenieść. Wózek musi przejechać...
Awatar użytkownika
Asia40
100p
100p
Kontakt:

Post »

:) no i bardzo dobrze, będzie na 1 m, obsadzenia będą niskie. Część rodziny, tzn moje dzieci rozwojowe i mam nadzieje na wózek :D reszta rodziny też może takiego sprzętu potrzebować bo leciwa w latach.

Pytanie następne: jak zagospodarować miejsce dla psów? Kojec, wybieg... Gdzie go umieścić? Jaki powinno mieć rozmiar? Czym wyłożyć podłoże?
Asia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Psa nie mam ale wiele razy czytałam że psy bardzo lubią biegać wzdłuż ogrodzenia, zaraz przy płocie.
Część osób musiała zmienić nasadzenia właśnie ze względu na psy.
Ale wszystko zależy od psa = malutkie to niewiele narozrabiają.
Koleżanka miała dużego psa, którego tak nauczyła że jak chciał się załatwić to musiała go wyprowadzać poza teren ogródków działkowych :P
Awatar użytkownika
Asia40
100p
100p
Kontakt:

Post »

Psy średniej wielkości, załatwiają się na spacerach.
Bardzo lubią kopać i albo je odgrodzę, albo roślinki (wszystkich chyba nie dam rady) inaczej nic nie urośnie :?
Asia
betonja
50p
50p
Od: 13 mar 2011, o 01:54

Post »

ja mam poważniejszy dylemat

pytam speców, jakie rośliny sadzić na gliniastej ziemi
posadzę wszystko, placu mam dużo, oby tylko rosło
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Glina = gleba nieprzepuszczalna, cięzka, wilgotna. Przy opisach roślinek piszą czy wymaga przepuszczalnej - i te mogą nie dać rady. Ale niekoniecznie. Glina jest sama w sobie bardzo dobra.
Glinę lubią róże i drzewa owocowe z wyjątkiem moreli i brzoskwiń.
Mam w ogrodzie miejsce z absolutną gliną - czystą i jałową, z wykopu pod fundamenty, dosłownie skała macierzysta. W żaden sposób nie ulepszona, nie przekopana, bez nawożenia. Z cebulowych rosną śnieżyczki, krokusy i czosnki, inne cebulki gniją zimą. Doskonale rośnie Jucca Gloriosa (nie spodziewałem się ;) ). Krzewy ozdobne (forsycje, weigelia, róże, jałowiec sabiński, tuje, kalina, magnolia, hortensja etc). Bluszcz (hedera) i Vinca - jako okrywowe. Winorośl. Truskawki. Cała masa bylin, w tym niektóre sucholubne skalne :D Miechunki, Konwalie, Malwy, Irysy, floksy, nawet dziewanny. Z rocznych - wszystko co zasieję. Oraz drzewka owocowe, nawet brzoskwinie dają radę, tylko morela zachorowała... - po 10 latach zdrowego życia 8-)
Ale najlepiej perz :;230
:wit
betonja
50p
50p
Od: 13 mar 2011, o 01:54

Post »

no właśnie perz, proso, szczaw,lebioda
dopiero zaczynam eksperymentować , dobrze, że jest taki wybór glinolubnych i że mam tylko kawałek gliny po wandalach budowlanych reszta to piasek

dziękuję za podpowiedź
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

To właśnie z piaskiem możesz mieć problemy :lol:
W razie czego - najlepszy sposób na ulepszenie piaszczystej gleby: dodać gliny :;230
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”