Witam wszystkich. Jestem zarówno nawa na forum jak również całkiem nowa jeśli chodzi o uprawę warzyw. W tym roku chciałabym po raz pierwszy w swoim życiu założyć ogród z warzywkami.
I tu mój problem. Jeszcze nic nie zaczęłam siać a już widzę brak mojej wiedzy w tym temacie.
Zamawiam właśnie nasiona warzyw ale nie mam pojęcia co znaczy termin wysiewu.
Na stronie producenta nasion na temat sałaty masłowej pisze tak:
Liczba nasion: 900-1100 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,3-0,5 kg/1ha
Termin wysadzania: 2 dekada II-2 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada III-2 dekada IV
Rozstawa: 25x30 cm
Wegetacja: 65-70 dni
Termin zbioru: 2 dekada V-1 dekada VI
I chodzi mi właśnie o to czym różni się "termin wysadzania" od "terminu sadzenia". Tylko proszę tak po chłopsku żeby zrozumiała.
A i jeszcze co znaczy ta "rozstawa" czy to znaczy ze jak będę sadziła to ma być co 25 cm na długości a 30cm na szerokości??
Proszę o wyrozumiałość - ale w końcu każdy zaczynał swoja przygodę z uprawą.
Co oznaczaję terminy
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co oznaczaję terminy
Z rozstawą trafiłaś, tak trzeba sadzić kiedy już siewki będą nadawały się do pikowania.
Sieje się w rządek, a jak mają z 5cm to sadzi się każdą sadzonkę osobno. Jak posadzisz co 30cm we wszystkie strony też będzie dobrze
Oczywiście jeśli wysiałaś dużo, to nie musisz wszystkich pikować, tylko tyle ile chcesz, a reszta niech rośnie w rządku dalej, nie będą miały pięknych główek, ale co tam 
A te terminy... sama nie wiem.... może chodzi o to, że jak do szklarni to szybciej - od II dekady lutego do II dekady marca, a jak w gruncie to od II dekady marca...
Sieje się w rządek, a jak mają z 5cm to sadzi się każdą sadzonkę osobno. Jak posadzisz co 30cm we wszystkie strony też będzie dobrze

A te terminy... sama nie wiem.... może chodzi o to, że jak do szklarni to szybciej - od II dekady lutego do II dekady marca, a jak w gruncie to od II dekady marca...