Czy ktoś może wie co to jest za drzewo? Dwa lata temu posadziłam kilka drzewek, wydaje mi się, że to drzewo miało kartkę "czereśni" Ale wcale nie wygląda na czereśnie. Jeszcze nie kwitło, więc ani owoców ani kwiatów. Ale kora, liście nie pasują do czereśni. Niestety nie mogę sobie przypomnieć co za drzewo posadziłam
bardzo proszę o pomoc..w ustaleniu co to jest za drzewko.
@ Manuel, morela na pewno to nie jest.
Ale faktycznie może być renkloda Na forum, tutaj znalazłam zdjęcie starego drzewa i widziałam, że ma podobnie gałęzie skierowane do góry. Dziś widziałam pąki, które pewnie niebawem pękną, więc zamieszczę nowe zdjęcie. może to jakoś pomoże.
A może ktoś ma drzewo renklody bez liści, to propszę wklejcie. TO sobie porównam fotki.
Dzięki z góry
Chcesz wiedzieć co to za odmiana? Przypuszczam, że 'Renkloda Ulena'... bo że jest to śliwa domowa - nikt raczej nie powinien mieć wątpliwości...
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo proszę ;) Skoryguj trochę jej wzrost... u góry w koronie masz silną, konkurencyjną do przewodnika gałąź... do usunięcia. Poza tym kilka pędów "uciekających" do wewnątrz korony. Samą formą (pokrojem korony) się nie przejmuj - bo to już taka uroda odmiany ;)
Pozdrawiam serdecznie
Pomolog, dziś oglądnęłam dokłądnie śliwę i widzę, że przewodnik został już kiedyś skrócony.. i teraz już nie bardzo wiem, który pretenduje do roli przewodnika
Możesz zerknąć na moje drzewko? Czy całą galąź mam usunąć, czy tylko skrócić?
Przewodnika teraz już nie skracasz... musisz jedynie usunąć pędy konkurujące z nim, prześwietlić nieco górę i środkową część korony oraz pędy, które zbyt silnie "wchodzą do środka" drzewa
Pozdrawiam serdecznie