Robaczki w naszej ziemi - te dobre i te złe

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Robaczki w naszej ziemi - te dobre i te złe

Post »

Witam!
Nie widziałam takiego tematu, a robaczki były tylko w kompostowniku..
A mnie chodzi o ogól..

Przekopując ziemie pod grządki, czy pieląc kwiaty znajduje co raz jakieś robaczki..

Ostatnio w kwiatkach znalazłam coś co wyglądem przypomina nicienia -białe małe, wije się jak wąż -oczywiście ;:170
innym razem np grube gąsienice szare we wzorki.. innym razem jakąś stonogę..

Napiszcie może które robaczki są pożyteczne dla naszych roślin, które np dobrze wrzucić do kompostownika, a które wystawiać ptaszkom :twisted:
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Robaczki w naszej ziemi - te dobre i te złe

Post »

:wit Rusałko,na pewno dobre są dżdżownice ,biedronki bo zjadają mszyce,ale mi się rymło, :;230 To chyba tak po wczorajszym otwarciu sezonu działkowo-grilowego ;:224
anae31
100p
100p
Od: 16 mar 2011, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam się też mało znam.. tym bardziej... że zaczynam dopiero przygodę z działką..
Dlatego, proponuję.. zrobić zdjęcia robaczkom... na konkretnej waszej działce.. napisać co to za owad.., napisać czy dobry i dlaczego, albo zły, czy gryzie.. ludzi, co zrobić chemicznego, naturalnego.. aby go się pozbyć... albo.. jak dobry to co go wabi.. (np. biedronki, aby bylo ich dużo i zjadaly mszyce)

wiem że krety są szkodnikami, bo ryją, budują kopce (czy może wnoszą coś pozytecznego?, ktoś wie?), mrówki, bo wchodzą w symbiozę z mszycami... więc więcej.. ich. Dają im ochronę.. ślimaki- zjadają kapustę, salatę i inne.. podobno PIWO dobre.. w talerzykach pod salatą.. czy gdzie one wlazły..Ale ja tego nie wypróbowałam.. więc.. to tylko plotki ;:162
na pewno.. jest tego o wiele więcej.. i dlatego warto temat pociągnąć...jak będę mieć juz działeczkę... czyli za jakiś miesiąc... to na pewno.. podzielę się zdjeciami.. i informacjami:)
Pozdrawiam, Ania
x_r-t

Post »

Jest dział, w którym jest mowa o szkodnikach i chorobach.
Trochę o "robaczkach" można poczytać tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p1613658
Trochę tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2089918

Myślę, że moglibyśmy rozbudowywać tamte wątki o nowe fotografie tego, co uda nam się, przy okazji prac w ogródku, wykopać lub przyłapać na żerowaniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”