Ściółkowanie jabłoni kompostem?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karczma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2011, o 09:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Ściółkowanie jabłoni kompostem?

Post »

Witam serdecznie. Mam sporą ilość dobrze rozłożonego kompostu (trawa,liście,chwasty z działki). Chciałbym go wykorzystać jako ściółkę pod dwuletnie jabłonie, jednak nie wiem czy można wykorzystać do tego celu owy kompost.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ściółkowanie jabłoni kompostem?

Post »

Można :)

Można dobrze rozłożony, można też ledwie rozłożony, taki z resztkami patyków, które robią za ozdobne zrębki i rozłożą się niebawem (tylko trzeba wtedy dodać łyżkę azofoski).

Kompostem można zasilać zawsze i wszystko, tylko pytanie "po co"? Zasilanie drzew owocowych niewiele daje, nie szkodzi na pewno, ale czy aż tak pomaga?

Fachowcy, napiszcie co o tym sądzicie? Czy nawożenie drzewek owocowych pomaga na coś? Na szybszy wzrost (a jeśli tak, to po co? i czy nie osłabia to w rezultacie drzewka?)? Czy na szybsze wchodzenie w owocowanie? A może nawożenie w ogóle nie jest potrzebne, bo korzenie rosną poniżej strefy, do której docierają składniki nawozu?

Poczytaj jeszcze tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 42#p894442
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1087675
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
karczma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2011, o 09:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ściółkowanie jabłoni kompostem?

Post »

Zapomniałem dodać, że chciałem głównie wykorzystać ten kompost, aby ograniczyć wzrost chwastów. Wiem, że jest wiele innych sposobów, jednak potrzebuję zwolnić miejsce, dlatego też zadałem moje pytanie :) Dziękuję Nalewka za odpowiedź, bo mój ojciec już mnie wystraszył, że źle zrobiłem, bo "tylko robactwo się będzie rozmnażać". :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”