Proszę o radę - jakie krzewy ozdobne na rabatę?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 mar 2011, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o radę - jakie krzewy ozdobne na rabatę?
Po raz pierwszy urządzam ogródek, od południowej strony chciałabym urządzić 'piętrową' rabatę, najwyższe byłyby krzewy do powiedzmy 2m. Jakie polecacie krzewy? Powinny być łatwe w uprawie i oczywiście wyglądać ozdobnie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Proszę o radę - jakie krzewy ozdobne na rabatę?
Koniecznie pooglądaj sobie wątki ze zdjęciami tu:
- http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Zainspirujesz się...
Nic nie piszesz wielkości rabaty, o ziemi (rodzaju), o możliwości podlewania, o twoich upodobaniach, czy mają być iglaki, czy liściaste, nie wyjaśniasz co to znaczy "ozdobne", czy chodzi o pokrój, czy o kolor liści, czy może o kwitnięcie, itd itp.
W ten sposób można podać dokładnie całą listę krzewów rosnących w Polsce, a nie o to chyba idzie, bo listę taką znajdziesz w każdej szkółce, czy w każdej książce o krzewach...
Podaj więcej danych...
- http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
Zainspirujesz się...
Nic nie piszesz wielkości rabaty, o ziemi (rodzaju), o możliwości podlewania, o twoich upodobaniach, czy mają być iglaki, czy liściaste, nie wyjaśniasz co to znaczy "ozdobne", czy chodzi o pokrój, czy o kolor liści, czy może o kwitnięcie, itd itp.
W ten sposób można podać dokładnie całą listę krzewów rosnących w Polsce, a nie o to chyba idzie, bo listę taką znajdziesz w każdej szkółce, czy w każdej książce o krzewach...
Podaj więcej danych...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Weigela "Bristol Ruby" - ciemny roz, obfite kwitnienie - V-VI, ponownie VII - IX (rzadsze) - efekt ciągłego kwitnięcia, a pod spodem Lilak "Palibin" (do 1 m., niektóre źródła podają wyżej, ale i tak się przycina, pokrój kopuły, obfite kwitnienie, VI-VII - chyba)
Są też inne odmiany weigeli - dla urozmaicenia kompozycji, ale ja polecam tą - najdłużej kwitnie i wg mnie najpiękniejsza
Żylistek "Strawberry Fields"
p.s. wymienione przeze mnie krzewy lubią jeść i lubią pić (nawożenie, podlewanie latem w okresach suszy) ;)
Są też inne odmiany weigeli - dla urozmaicenia kompozycji, ale ja polecam tą - najdłużej kwitnie i wg mnie najpiękniejsza
Żylistek "Strawberry Fields"
p.s. wymienione przeze mnie krzewy lubią jeść i lubią pić (nawożenie, podlewanie latem w okresach suszy) ;)
Poleciłbym niezawodne i pięknie wybarwiające się :
Tawuła japońska 'Goldmound' i Tawuła japońska 'Magic Carpet'
Marcin
Tawuła japońska 'Goldmound' i Tawuła japońska 'Magic Carpet'
Marcin
Musi to być szeroka rabata.Krzewy ok.2 m wysokości zabierają tyle samo miejsca, a nawet więcej po bokach.Wyższe byliny z czasem coraz marniej rosną przy krzewach, które zabierają wodę i składniki pokarmowe, trzeba z nimi co ok.2 sezony 'uciekać'. Wykładają się gdyż krzewy je 'wypychają'.Najlepsze w pobliżu krzewów są niskie byliny okrywowe, lub inne niskie krzewy.
Myślę, że Pani powinna się zastanowić:
- jaką ma Pani ziemię i czy znajdzie się czas dla ewentualnego poprawienia krzewom warunków (wilgotno/sucho)
- jakie inne rośliny rosną/będą rosnąć w Pani ogrodzie, żeby stworzyć przemyślaną kompozycję, czy to ma być np.:
a) rabata w kolorach biało-różowo-fioletowo-niebieskim
b) żółto-pomarańczowo-czerwonym
c) żółto-niebieskim
d) wszystkie kolory, byle kolorowo
Ja osobiście polecam a) + c), ponieważ istnieje dużo ładnych powojników, róż, krzewów i bylin kwitnących w tych kolorach, a jednocześnie nie wymagających zachodu.
np.
a) biało-różowo-fioletowo-niebieskie rosliny:
weigela, lilaki, żylistek Srawberry Fields, róże różowe i kremowe, migdałek, tamaryszek, głóg dwszyjkowy Paul's scarlet, powojniki we wszystkich tych kolorach + granatowym, budleje, wisteria(glicynia), jaśminowiec wonny biały, perovskia, azalie, pieciornik (biały)
byliny i niższe: lawenda, kocimiętka, zawciągi nadmorskie, barwinek, szałwia omszona (różowa i niebieska), cyklamenty, krokusy, przebiśniegi, astry, floksy, goździki pierzaste i cała masa innych goździków, rogownica kutnerowata, karmnik ościsty, krokusy, niezapominajki, przegorzan, mikołajek, macierzanka, wawrzynek, firletka smółka, łubiny, chabry, wrzosy, wrzośce ... i wiele wiele innych
c) niebiesko - żółte
tawula goldmound, azalie (niebieskie i żółte), wrzosy (o żółtych liściach lub kwiatach), pięciornik (żołty), bukszpany o żólto-zielonych liściach, perovskia, lawenda (niebieska),...
tojeść rozesłana, nachyłki okółkowe, dzielzan i cała masa innych żółtych i niebieskich okrywowych bylin.
Spośród powyższych roślinek należy wybrać do rabaty te, które mają podobne wymagania siedliskowe (nasłonecznienie, wilgotność podłoża, pH i żyzność gleby)
- jaką ma Pani ziemię i czy znajdzie się czas dla ewentualnego poprawienia krzewom warunków (wilgotno/sucho)
- jakie inne rośliny rosną/będą rosnąć w Pani ogrodzie, żeby stworzyć przemyślaną kompozycję, czy to ma być np.:
a) rabata w kolorach biało-różowo-fioletowo-niebieskim
b) żółto-pomarańczowo-czerwonym
c) żółto-niebieskim
d) wszystkie kolory, byle kolorowo
Ja osobiście polecam a) + c), ponieważ istnieje dużo ładnych powojników, róż, krzewów i bylin kwitnących w tych kolorach, a jednocześnie nie wymagających zachodu.
np.
a) biało-różowo-fioletowo-niebieskie rosliny:
weigela, lilaki, żylistek Srawberry Fields, róże różowe i kremowe, migdałek, tamaryszek, głóg dwszyjkowy Paul's scarlet, powojniki we wszystkich tych kolorach + granatowym, budleje, wisteria(glicynia), jaśminowiec wonny biały, perovskia, azalie, pieciornik (biały)
byliny i niższe: lawenda, kocimiętka, zawciągi nadmorskie, barwinek, szałwia omszona (różowa i niebieska), cyklamenty, krokusy, przebiśniegi, astry, floksy, goździki pierzaste i cała masa innych goździków, rogownica kutnerowata, karmnik ościsty, krokusy, niezapominajki, przegorzan, mikołajek, macierzanka, wawrzynek, firletka smółka, łubiny, chabry, wrzosy, wrzośce ... i wiele wiele innych
c) niebiesko - żółte
tawula goldmound, azalie (niebieskie i żółte), wrzosy (o żółtych liściach lub kwiatach), pięciornik (żołty), bukszpany o żólto-zielonych liściach, perovskia, lawenda (niebieska),...
tojeść rozesłana, nachyłki okółkowe, dzielzan i cała masa innych żółtych i niebieskich okrywowych bylin.
Spośród powyższych roślinek należy wybrać do rabaty te, które mają podobne wymagania siedliskowe (nasłonecznienie, wilgotność podłoża, pH i żyzność gleby)
-
- 0p - Nowonarodzony
serdecznie dziękuję za tak szczegółowe listy! właśnie czegoś takiego potrzebuję.
Rabata będze przy ogrodzeniu od południowej strony i może być dość spora, powiedzmy 10m szerokości. na gliniaste podłoże nawiezono ok. pół metra ziemi, ale nie wiem, czy jest to kwaśna, czy zasadowa gleba. ponieważ nie jestem dośwadczona, najlepiej sprawdzą się jakieś łatwe w uprawie gatunki (liściaste), które dobrze rosną w różnych warunkach.
Rabata będze przy ogrodzeniu od południowej strony i może być dość spora, powiedzmy 10m szerokości. na gliniaste podłoże nawiezono ok. pół metra ziemi, ale nie wiem, czy jest to kwaśna, czy zasadowa gleba. ponieważ nie jestem dośwadczona, najlepiej sprawdzą się jakieś łatwe w uprawie gatunki (liściaste), które dobrze rosną w różnych warunkach.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Emmko, azalie koło lawendy? Jak to sobie wyobrażasz?
Karmnik koło macierzanki? Jedno lubi mokro, drugie sucho, razem rosnąć nie będą, bo nie da się mieć i nie mieć wody naraz i jednocześnie.
Zebranie na liście roślin wg. kolorów jest fajne, ale mało sensowne, skoro razem i tak nie urosną. W książkach zaś podaję je razem, ale tylko wg. kolorów, jak zerkniesz do tabelki, gdzie są podane rośliny na stanowisko słoneczne i suche, a potem na wilgotne i cieniste, to tam będą na pewno inne rośliny!!! No, jest wyjątek - barwinek urośnie wszędzie
Ale tu było pytanie o krzewy...
Karmnik koło macierzanki? Jedno lubi mokro, drugie sucho, razem rosnąć nie będą, bo nie da się mieć i nie mieć wody naraz i jednocześnie.
Zebranie na liście roślin wg. kolorów jest fajne, ale mało sensowne, skoro razem i tak nie urosną. W książkach zaś podaję je razem, ale tylko wg. kolorów, jak zerkniesz do tabelki, gdzie są podane rośliny na stanowisko słoneczne i suche, a potem na wilgotne i cieniste, to tam będą na pewno inne rośliny!!! No, jest wyjątek - barwinek urośnie wszędzie

Ale tu było pytanie o krzewy...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
na tym obszarze ogrodu, a nie na jednej rabacie. wymieniłam ciekawe rośliny w zestawieniach kolorystycznych, żeby spośród nich zrobić w tym obszarze kilka rabat lub jedną rabatę z podobnych wymaganiami roślin. ja np. przy ganku mam cień od dachu ganku, a niedaleko dalej już słońce i ziemia sucha. poza tym rosliny wg wymagan mysle, ze juz autorka zapytania dobierze sobie sama. ja podałam przykłady krzewów + napisałam jakie byliny można w okolicy (bliższej lub dalszej - zależy od wymagań) dodać, żeby uzyskać ładny efekt.
fakt, barwinek wszędzie da radę ;)
fakt, barwinek wszędzie da radę ;)
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Ja mam zarówno azalię koło lawendy jak i karmnik z macierzanką (te się nawet wzajemnie przerastają). Gdy je sadziłam (jakieś 6 lat temu) nie wiedziałam, że mają różne wymagania. Im chyba też nikt nie powiedziałNalewka pisze:Emmko, azalie koło lawendy? Jak to sobie wyobrażasz?

Wiem, że w większości przypadków to nie przejdzie. Dlatego chyba lepiej te zestawienia od razu sortować po wymaganiach, bo gdy przeczyta je osoba o wiedzy takiej jak moja przed 6 laty to nawet nie wpadnie na to, że różne rośliny mają różne wymagania.
AniaspodGdanska
Ta nawieziona ziemia to była ziemia ogrodnicza czy z jakiegoś okolicznego wykopu?
Moim zdaniem (przez ostatnie 6 lat sporo się nauczyłam) do mało wymagających krzewów należą: derenie, berberysy, bez czarny, irga, ligustr, śnieguliczka, tawuła. Iglaki odpadają? Dlaczego?
Bo są bardzo wymagające... Sama dzisiaj przechodzę "iglaczany" kryzys... Drzewka chorują... ;(
W takim razie zrobię edycję posta, żeby komuś nie zaszkodzić.
W takim razie zrobię edycję posta, żeby komuś nie zaszkodzić.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
No cóż, u mnie karmnik padł po pierwszym lecie, mimo, że mam 150% wilgotności powietrza, a i ziemia niby odpowiednia. Za to macierzanka rozrasta się nieziemsko 
Lawenda pięknie rośnie w słońcu, w półcieniu wyciąga ją niebotycznie, co nie dodaje jej urody ani zdrowia, zacienia ją raptem jeden, ale rozrośnięty krzew róży. Nie posadziłabym jednak koło nich azalii, no chyba, że na jeden sezon... A i to w dołku wyłożonym folią, żeby kwaśne podłoże się nie wypłukało za szybko. Ale to kłopotliwe i wymaga za wiele zabiegów, sprawdzania, milimetrowego pilnowania co gdzie posypać, czy polać, żeby utrzymać pH dla jednej i dla drugiej rośliny. Inaczej padną, niezależnie od naszej widzy czy jej braku
No i najważniejsze, ja mam ogródek dla przyjemności, a nie po to, żeby się zarobić na śmierć. Wolę mieć mniej roboty, niż więcej. Dobieram więc rośliny do zastanych warunków, ew. zmieniając je tylko ciut, tylko odrobinę, bo zmiana diametralna nie opłaca się z wielu względów: finanse, czas, wysiłek za duży, a i wyniki niekoniecznie będą takie, jak byśmy chcieli. Można hodować rośliny bagienne na piachu, ale to naprawdę wymaga cięzkiej pracy (i przygotowania stanowiska, i utrzymania warunków). A i rośliny zdrowiej rosną i wymagają mniej zabiegów, jeśli są dobrane do klimatu, do gleby, do warunków wodnych i ... do siebie nawzajem.
Sąsiedztwo roślin to kolejna działka, o której warto coś wiedzieć
Tak mi ta allelopatia po głowie chodzi, że chyba powinnam coś więcej poczytać na ten temat 

Lawenda pięknie rośnie w słońcu, w półcieniu wyciąga ją niebotycznie, co nie dodaje jej urody ani zdrowia, zacienia ją raptem jeden, ale rozrośnięty krzew róży. Nie posadziłabym jednak koło nich azalii, no chyba, że na jeden sezon... A i to w dołku wyłożonym folią, żeby kwaśne podłoże się nie wypłukało za szybko. Ale to kłopotliwe i wymaga za wiele zabiegów, sprawdzania, milimetrowego pilnowania co gdzie posypać, czy polać, żeby utrzymać pH dla jednej i dla drugiej rośliny. Inaczej padną, niezależnie od naszej widzy czy jej braku

No i najważniejsze, ja mam ogródek dla przyjemności, a nie po to, żeby się zarobić na śmierć. Wolę mieć mniej roboty, niż więcej. Dobieram więc rośliny do zastanych warunków, ew. zmieniając je tylko ciut, tylko odrobinę, bo zmiana diametralna nie opłaca się z wielu względów: finanse, czas, wysiłek za duży, a i wyniki niekoniecznie będą takie, jak byśmy chcieli. Można hodować rośliny bagienne na piachu, ale to naprawdę wymaga cięzkiej pracy (i przygotowania stanowiska, i utrzymania warunków). A i rośliny zdrowiej rosną i wymagają mniej zabiegów, jeśli są dobrane do klimatu, do gleby, do warunków wodnych i ... do siebie nawzajem.
Sąsiedztwo roślin to kolejna działka, o której warto coś wiedzieć

-
- 0p - Nowonarodzony
ta ziema została właśnie przywieziona z jakiegoś wykopu, więc nie mam pojęcia, co tam jest. chyba kupię sobie kwasomiezr czy coś podobnego.
właśnie chcę idealnie dobrać rośliny do warunków, bo nie mam za bardzo czasu na chodzenie wkoło ogrodu, no i ne jestem zbyt doświadczona. czyli chodz mi o rośliny "nie tylko dla orłów"
będą miały dużo słońca i sporo wilgoci.
właśnie chcę idealnie dobrać rośliny do warunków, bo nie mam za bardzo czasu na chodzenie wkoło ogrodu, no i ne jestem zbyt doświadczona. czyli chodz mi o rośliny "nie tylko dla orłów"

- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Kwasomierz to dobry pomysł
Niedroga inwestycja, a na pewno pomoże.

Niedroga inwestycja, a na pewno pomoże.
Haha ;) Bardzo dobra nazwa - "nie-tylko-dla-orłów" ;)
Weigelę ;)
Weigelę ;)