Jakie kwiaty do cienia?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Orquidea
50p
50p
Od: 14 mar 2010, o 00:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jakie kwiaty do cienia?

Post »

Witajcie!
Chciałam poprosić Was- doświadczonych działkowców o poradę dotyczącą obsadzania zacienionych części ogrodu.
Na zapleczu mam 2 kąciki, na które zupełnie nie mam pomysłu. Jeden z nich mieści się tuż za domem, przy wejściu do piwnicy i niestety rośnie tam orzech włoski (wiem, szanse, że coś ładnego urośnie pod orzechem są nikłe :(). Drugi kąt zacienia leszczyna i drzewa z działki obok. Od świtu do ok. 10 godziny przez liście rosnących tam drzew zagląda słoneczko. Później, aż do zachodu całe zaplecze jest zacienione. Chciałabym ożywić nieco te części ogrodu, ale nie wiem jakie rośliny poradzą sobie w takich warunkach. Myślę o założeniu niedużej rabatki (ok. 3m x 1m). Czy możecie mi doradzić jakieś rośliny- oddzielnie dla części z o.włoskim i leszczyną???
Dodam, że interesują mnie "żywe" kolory kwiatów-czerwone, żółte, różowe, pomarańczowe. Białe też się przydadzą. Odpadają natomiast wszelkie fiolety i rośliny zielone. Jednoroczne, dwuletnie, byliny- wszystko jedno. [Mam tam 1 funkię, ale nie kwitnie]. :(
Pomóżcie, bo już 2 lata się głowię co zrobić i nic mądrego nie wymyśliłam.
Jestem bardzo młodym 'ogrodnikiem'- dopiero 2 lata na swoim ;) -pewnie dlatego takim nieporadnym.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie kwiaty do cienia?

Post »

Ozdobne z liści to na pewno hosty i żurawki.
Żurawki te o kolorowych ( żółte, seledynowe, czerwone, bordowe ) liściach wprowadziłyby ci urozmaicenie.
Wątpię czy rh dałyby radę, ale jeśli już to koło leszczyny.
Ale na pewno niecierpki pięknie by kwitły :P
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zobacz ile już jest wątków dot. roślin do cienia....
wyszukiwarka
Z pewnością skorzystasz z tych wielu porad :D
np. byliny pod orzech
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”