termokompostownik

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
sosna388
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

termokompostownik

Post »

Zakupiliśmy termokompostownik, czyli taką wielką plastikową skrzynię z otworami,a także szczepionkę do kompostu, taki preparat zawierający wyselekcjonowane mikroorganizmy kompostujące. Już niedługo (mam nadzieję) rozpocznie się sezon, zacznie się więc użytkowanie mojego kompostownika. Proszę doświadczonych w użytkowaniu takiego kompostownika forumowiczów o radę: jak zacząć. Oczywiście wiem, co można wrzucać do kompostownika, ale nie wiem, kiedy i w jakiej ilości zacząć stosować ten preparat. Bardzo proszę o porady
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: termokompostownik

Post »

Myślę, że jest to zbędny wydatek/ myślę oczywiście nie o kompostowniku lecz o tym " wynalazku " w pastaci szczepionki.
Kompostownik na działce, w takiej czy innej postaci, jest niezbędny, no bo odpadów organicznych jest wiele. Od koszonego trawnika, po ziele z plewienia/ bez nasion oczywiscie/ nać, darń itp. Ja przesypuje kolejne warstwy odpadów wapnem . To w zupełności wystarczy do szybkiego rozkładu kompostu. Rozrzucając wiosna taki wapnowany kompost nie muszę juz rozsiewać specjalnie wapna. Dodatek saletry amonowej do kompostowanej masy znakomicie przyspiesza rozkład a jednocześnie wzbogaca w azot.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”