Proszę o poradę..
Proszę o poradę..
Jestem początkującą storczykomaniaczką. W swojej kolekcji mam 6 fenków, 2 cambrie oraz cymbidium i dendrobium. Zakładam ten wątek żeby w razie potrzeby móc sie kogoś zapytać o poradę, liczę na waszą pomoc
W najbliższym czasie postaram się dodać zdjęcia moich pupili. A póki co mam pytanie dotyczące dendrobium. Czytałam, że aby ponownie zakwitło należy wprowadzić go w okres suszy i wynieść w chłodniejsze miejsce. Chciałam zapytać przede wszystkim o to czy jest to prawda? (wiadomo jak to z internetem bywa dużo śmieci w nim jest.. :x ) Jeśli tak to kiedy należy tą suszę wprowadzić? Jak przekwitnie ostatni kwiat? czy jak już nie będzie pączków? Jak często podlewać dendrobium? Z fenkami nie ma problemu bo patrzę na stan korzeni (choć i tak kilka już przelałam..
nie chce żeby to samo spotkało następne. Bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie za co z góry dziękuje
Re: Proszę o poradę..
hop hop!! na pewno ktoś coś wie o dendrobium 
- milosz1997
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 17 sty 2011, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
trzeba zmieniać temperature dzień/noc
- myrtille1986
- 1000p

- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam kilka dendrobiów nobile jak i phalaenopsis.Nobile jeszcze mi nie kwitło ale phalaenopsis mi zakwitło pierwszy raz.Nie wprowadzałam jego w żadną susze normalnie je podlewałam jak widziałam ,że już ma sucho.Moje kwiaty bardzo lubią codzienne zraszanie drobną mgiełka z rana jak włączam doświetlanie.Chyba im to służy bo szaleją z wypuszczaniem nowych przyrostów.Tak jest u mnie.Znając już trochę to forum wiem ,że ludzie tu mają swoje sposoby.Nie u każdego to samo się sprawdzi.Musisz sama znaleźć swój złoty środek.
Wstaw fotki jestem ciekawa co tam masz
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie jest Twoje dendrobium ?Nobile czy phalaenopsis ?
Własnie nie mam pojęcia.. na doniczce pisze tylko dendrobium. Staram się dodac zdjęcie, może ktoś mi podpowie jaka jest jego pełna nazwa
Witaj majka0531, pytając piszesz...
tam znajdziesz odpowiedź http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html po prawej stronie zakładki i...
.
Warto w nazwach być precyzyjnym - mamy dwa popularne Dendrobium; każde jest inne ,więc dobierz do swojego
wymagania i nazywaj storczyka właściwie z pełną nazwą.
A .....fenki to co? bo kojarzą się z pieskami.
I nic.... że, domyślam się ,bo już różne przezwiska pewnie znam. Dla zdezorientowanych
podaję ,ze chodzi o Phalaenopsis - po polsku falenopsis.
Otóż tak -..tutaj w sekcji rozmawiamy normalnie jak przystało na dziedzinę w której się poruszamy.
Używanie nazw storczyków to nie tylko wymóg, ale głównie umożliwienie skorzystania z wyszukiwarek tematu. Zła nazwa = nic nie znaleziono.
Myślę, że skorzystasz dobrze z tej wiedzy wskazanej, dla powodzenia własnej uprawy.Tam jest prawda.
Powodzenia w uprawie życzę
-JOVANKA
PS.
Proszę nie nadużywać formatowania przy pisaniu tekstu. Tekst piszemy normalną czcionkę.
no cóż......my tez jesteśmy w Internecie :P i aby nie kłamać :P to .... skieruję Ciebie do materiału źródłowego.Chciałam zapytać przede wszystkim o to czy jest to prawda? (wiadomo jak to z internetem bywa dużo śmieci w nim jest..
tam znajdziesz odpowiedź http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html po prawej stronie zakładki i...
Warto w nazwach być precyzyjnym - mamy dwa popularne Dendrobium; każde jest inne ,więc dobierz do swojego
wymagania i nazywaj storczyka właściwie z pełną nazwą.
A .....fenki to co? bo kojarzą się z pieskami.
I nic.... że, domyślam się ,bo już różne przezwiska pewnie znam. Dla zdezorientowanych
Otóż tak -..tutaj w sekcji rozmawiamy normalnie jak przystało na dziedzinę w której się poruszamy.
Używanie nazw storczyków to nie tylko wymóg, ale głównie umożliwienie skorzystania z wyszukiwarek tematu. Zła nazwa = nic nie znaleziono.
Myślę, że skorzystasz dobrze z tej wiedzy wskazanej, dla powodzenia własnej uprawy.Tam jest prawda.
Powodzenia w uprawie życzę
-JOVANKA
PS.
Proszę nie nadużywać formatowania przy pisaniu tekstu. Tekst piszemy normalną czcionkę.
http://img825.imageshack.us/i/81605668.jpg/
oto moje dendrobium
oto moje dendrobium
To hybryda Dendrobium phalaenopsis.
Podałam adres strony gdzie znajdziesz odpowiednie pełne informacje.
JOVANKA
Podałam adres strony gdzie znajdziesz odpowiednie pełne informacje.
JOVANKA
dziękuję za pomoc i przepraszam za popełnione błędy. Czuje się jak skarcony dzieciak..

Uploaded with ImageShack.us

aktualnie kwitnące
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładny początek kolekcji 
Z dendr.phalaenopsis Postępuj podobnie, jak z falkami. Nie Musisz go chłodzić, powinno bez okresu odpoczynku zakwitnąć.
Ja mam jedno i kwitło u mnie chyba już z 8 razy. Bardzo łatwy storczyk, przynajmniej moja sztuka jest bezproblemowa.
Podlewaj dość rzadko, on ma psby w których ma zmagazynowaną wodę, jeśli są niepomarszczone znak- że są odpowiednio podlewane.
Gdy się marszczą - to znaczy, że za mało wilgoci i wody mają.
Z dendr.phalaenopsis Postępuj podobnie, jak z falkami. Nie Musisz go chłodzić, powinno bez okresu odpoczynku zakwitnąć.
Ja mam jedno i kwitło u mnie chyba już z 8 razy. Bardzo łatwy storczyk, przynajmniej moja sztuka jest bezproblemowa.
Podlewaj dość rzadko, on ma psby w których ma zmagazynowaną wodę, jeśli są niepomarszczone znak- że są odpowiednio podlewane.
Gdy się marszczą - to znaczy, że za mało wilgoci i wody mają.