śliwka nad oczkiem wodnym + kaskada

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
mariano1703
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

śliwka nad oczkiem wodnym + kaskada

Post »

WItam . Nad moim oczkiem wodnym jest stara śliwaka , która co 2,3 rok owocuje. Nie wiem czy ją wyciąć , ponieważ bardzo ladnie wygląda, ale niestety mam problem z roślinami. Na liliach i innych roślinach widać czarne robaczki i np liście lilii są jedzone.. Gdzieś właśnie wyczytałem że nad oczkiem wodnym nie powinno być drzewek owocowych , już nie pamiętam nazwy szkodników. Czy jest jakiś sposób ? Może na wiosne spryskać drzewo, tylko musiałbym przykryć oczko, aby środek nie wpadł do wody .. Czy lepiej wyciąć śliwke. Drzewo jest stare i w sumie na owocach mi nie zależy, ale ładnie się prezentuje. I druga prośba o pomoc w sprawie kaskady. Chciałem ją zrobić od prawej strony śliwy (zdjęcie) .. nasyp ziemi ,schodki tak jak zrobił to pan Pawel Woynowski
z tym że ja nie mam formy tylko folię i nie wiem jak zrobic tą rure która wyprowadzi wode od pompy na górę kaskady . Jak ją zamaskować , aby nie było jej widać . Pam Paweł zrobił dziurę w gotowej formie i rura poszła pod ziemią. Oczywiście ja też mogę przeprowadzić ją przez ten nasyp w ziemi i tutaj jej nie będzie widać , ale samo wyjscie rury z wody. Chyba inaczej się nie da zrobić jak po prostu zamaskować kamieniami i roślinami ..

http://img341.imageshack.us/i/dsc00285g.jpg/ to jest zdjęcie. Aktualnie jest już obłożone kamieniami i rośliny są wprowadzone, ale teraz na wiosne planuje rozbudowę :)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: śliwka nad oczkiem wodnym + kaskada

Post »

Da się zrobić inaczej. Do przejścia rur lub węży przez folię EPDM lub PVC stosuje się przejściówki TRADUX firmy OASE.

Przejście dla rur 3/4" - 2"
Obrazek Obrazek

Przejście dla kabli elektrycznych.
Obrazek Obrazek

Koszt ok 140,00 zł/szt
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
mariano1703
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: śliwka nad oczkiem wodnym + kaskada

Post »

super, dziękuję. Będzie solidniej i bardziej estetycznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”