WItam . Nad moim oczkiem wodnym jest stara śliwaka , która co 2,3 rok owocuje. Nie wiem czy ją wyciąć , ponieważ bardzo ladnie wygląda, ale niestety mam problem z roślinami. Na liliach i innych roślinach widać czarne robaczki i np liście lilii są jedzone.. Gdzieś właśnie wyczytałem że nad oczkiem wodnym nie powinno być drzewek owocowych , już nie pamiętam nazwy szkodników. Czy jest jakiś sposób ? Może na wiosne spryskać drzewo, tylko musiałbym przykryć oczko, aby środek nie wpadł do wody .. Czy lepiej wyciąć śliwke. Drzewo jest stare i w sumie na owocach mi nie zależy, ale ładnie się prezentuje. I druga prośba o pomoc w sprawie kaskady. Chciałem ją zrobić od prawej strony śliwy (zdjęcie) .. nasyp ziemi ,schodki tak jak zrobił to pan Pawel Woynowski
z tym że ja nie mam formy tylko folię i nie wiem jak zrobic tą rure która wyprowadzi wode od pompy na górę kaskady . Jak ją zamaskować , aby nie było jej widać . Pam Paweł zrobił dziurę w gotowej formie i rura poszła pod ziemią. Oczywiście ja też mogę przeprowadzić ją przez ten nasyp w ziemi i tutaj jej nie będzie widać , ale samo wyjscie rury z wody. Chyba inaczej się nie da zrobić jak po prostu zamaskować kamieniami i roślinami ..
http://img341.imageshack.us/i/dsc00285g.jpg/ to jest zdjęcie. Aktualnie jest już obłożone kamieniami i rośliny są wprowadzone, ale teraz na wiosne planuje rozbudowę