Szansa na własny ogródek ...ale....

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Szansa na własny ogródek ...ale....

Post »

Witam,
zwracam się z prośbą o poradę:)
Od zawsze miałam ogródek ale ostatnio miejsce w którym "uprawiałam" zostało sprzedane i zostałam bez niczego. Alternatywą jest kawałek pola który mogę sobie w tym roku zagospodarować u mojej cioci. Ziemia jest tam dobra, problem polega jednak na tym że nie ma dostepu do wody...
I właśnie się tak zastanawiam czy jest sens podejmować to wyzwanie? Nie wiem czy może się to udać. Zawsze miałam tak że woda była na miejscu teraz miałabym dojście jakieś 200m od ogródka...bez sensu.
Pomózcie w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam
Likamati
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szansa na własny ogródek ...ale....

Post »

Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz mieć ogródek i jaki ona ma być.
Jeśli się zdecydujesz to musisz uwzględniać rośliny nie wymagające intensywnego nawadniania.

U mnie na ogródkach zakręcają wodę przed zimą a odkręcają dopiero wiosną.
U niektórych woda jest w studni, trzeba się namachać pompą, moja koleżanka tak ma więc raczej nie podlewa, tylko jeśli już koniecznie musi.

Zatem decyzja tak czy siak należy do ciebie.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

likamati pisze: Zawsze miałam tak że woda była na miejscu teraz miałabym dojście jakieś 200m od ogródka...bez sensu.
Zawsze istnieje opcja podprowadzenia wody. Jeśli ten grunt należy do cioci, to nie powinno być z tym problemu. Tylko koszty i robota kupić 200m rurki PE o średnic 25mm to około 1,70zł do 2zł za metr. Chociaż zawsze można użyć cieńszej np. 20mm i 16mm.

Można też pomyśleć o zainwestowanie w studnie.
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Ogródek to fajna rzecz, można i wodę podciągnąć czy studnię wykopać, tylko że to nie jest Twoja ziemia, Ty zainwestujesz a ciotka, albo jej spadkobiercy mogą później zostawić Cię, jak to się mówi, z ręką w nocniku. Dlatego najpierw zastanów się dobrze czy gra warta zachodu. Jeżeli tak, to według mnie najlepiej poprowadzić wodę rurą PE, tak ja radzi "kairu", nie jest to duży koszt, nie trzeba głęboko zakopywać, ale trzeba pamiętać o jesiennym spuszczeniu wody z niej. :wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

Doprowadzanie wody nie wchodzi w grę, po pierwsze koszt doprowadzenia a po drugie nie miałabym jak rozliczyć sie z ciotką za wodę. Licznika nie będę zakkładać:)
Comcia a co proponujesz na taki ogródek "bez wody". Pomidorki na pewno odpadają:)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja kilka lat gospodarzyłam bez wody na działce, ale uprawiałam głownie drzewka i krzewy.
Założyłam mini ziołownik i po wodę chodziłam do sąsiadki.
Potem zrezygnowałam z chodzenia- jakieś 200 m bo jednak było mi ciężko dźwigać,
kiedy skombinowałam altankę, zaczęłam zbierać deszczówkę.
Jak nie było deszczówki, miałam w bagażniku zawsze kanisterki,
jadąc na działkę po drodze zatrzymywałam się przy rzeczce i nabierałam wody.

Wodę można też zbierać za pomocą folii :
1- jeśli jest spadek terenu , rozłożyć folię, żeby woda po niej spływała do czegoś
2- rozpiąć folię na 4 kołkach, zrobić w środku dziurę, pod dziurę podstawić beczkę

-- Pt 18 lut 2011 11:53 --

Ja kilka lat gospodarzyłam bez wody na działce, ale uprawiałam głownie drzewka i krzewy.
Założyłam mini ziołownik i po wodę chodziłam do sąsiadki.
Potem zrezygnowałam z chodzenia- jakieś 200 m bo jednak było mi ciężko dźwigać,
kiedy skombinowałam altankę, zaczęłam zbierać deszczówkę.
Jak nie było deszczówki, miałam w bagażniku zawsze kanisterki,
jadąc na działkę po drodze zatrzymywałam się przy rzeczce i nabierałam wody.

Wodę można też zbierać za pomocą folii :
1- jeśli jest spadek terenu , rozłożyć folię, żeby woda po niej spływała do czegoś
2- rozpiąć folię na 4 kołkach, zrobić w środku dziurę, pod dziurę podstawić beczkę
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

kompletnie nie wiem jak zdublował się mój post :shock:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Na Santorini, gdzie są duże problemy z wodą i opadami, rosną dziko pomidorki bezwodne, no, ale temperatury i nasłonecznienie tam jest inne. Podobno pyszne, marzą mi się takie.
Lawenda też nie potrzebuje żadnego podlewania. Tak się zastanowiłam, przecież żadnych cebulowych kwiatków nie podlewam. Tulipany, narcyzy, przebiśniegi, hiacynty itp. - sadzimy i czekamy aż deszczyk je podleje,żeby mogły ukorzenić się przed zimą, a wiosną korzystają z zimowych opadów, zakwitają, przekwitają, i dobrze, jak mają sucho, nie gniją.
Drzewa, krzewy, byliny - na ogół wymagają podlania po posadzeniu, a potem dobrze na ogół radzą sobie i bez podlewania. Gorzej z warzywami, ale czasami, jak się trafi lato przekropne, to i one dobrze urosną. Jednak sporo lat gospodaruję, i chyba tylko jedno lato mi się takie trafiło,że nie musiałam rozwijać węża do podlewania, bo ładnie z nieba podlewało.
Waleria
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Kontakt:

Post »

Wodomierz można kupić za ok. 20-50zł i zamontować samemu na początku instalacji. Bez zgłaszania do wodociągów, byłby to taki wodomierz tylko dla własnej informacji (Twojej i ciotki). Na jego podstawie bez problemu rozliczysz się z ciotką.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi się podoba pomysł Jokaer-świetne rozwiązanie bez nakładów własnych.
Pewnie bym na to nie wpadła :lol: .
Dodając do tego rośliny które są mało wymagające (może trawy?) mamy super samo wystarczalny ogródek ;:138 .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pamiętam z domu rodzinnego; warzywa rosły w polu, gdy było sucho to beczka na wóz, woda ze studni a gdy i w studni było kiepsko, to woda z rzeczki i ojciec konikiem wywoził na pole. To była jakaś taka długa beczka , w górnej części był wlew a z boku miała spust. Dawniej też były okresy suszy i ludzie jakoś sobie radzili.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..trzeba teraz konika ,wóz i beczkę kupić...to chyba taniej te rurki wyjdą i wodomierz..
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Qrcze! Chętnie bym sobie pojeździła konikiem! A tak na poważnie, to jest cudze pole, nie każdy pozwoli wkopywać cokolwiek. Wąż o długości 200 metrów!!! Łomatko, okropnie długi, ani to zwinąć ani zostawić, ktoś niechcący może podziurawić. A jak się okaże, że za rok ciotce się odmieni i będzie mieć "innego pomysła" ?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Witaj Likamati.
Czytając Twojego posta uśmiechnęłam się, ponieważ przypomniały mi się czasy kiedy jako mała dziewczynka chodziłam z mamą jakieś 300-350 m do naszej działeczki :). Mama nosiła wodę wiadrami, ja małymi koneweczkami :). Mama miała tam wszystko, oprócz pomidorków; poczynając od cebuli przez marchewkę a skończywszy na ziemniaczkach.

Jak dla mnie warto było :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Jaki to rodzaj gleby? Wydaje mi się, że na każdej (oprócz piaszczystej) wszystko będzie rosło bez podlewania. Może być problem w przypadku suchej wiosny przy kiełkowaniu nasion,rozwiązaniem jest agrowłóknina biała ona zatrzymuj wilgoć.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”