Pikowanie siewek

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lut 2011, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pikowanie siewek

Post »

Ponownie witam wszystkich serdecznie, moi mili mam nadal wątpliwości co do pikowania. Wzeszły mi już: poziomki-są jeszcze maleńkie, por - dowiedziałam się od was, że nie pikuje się pora, seler - maciupeńki, i goździk ogrodowy wieloletni, którego ponoć należy pikować.
Nie wiem nadal, w którym momencie można przystapic do pikowania. Piszecie, że gdy roślinka ma pierwsze liście właściwe. Ale jak je odróżnić od tzw. liścieni? Może powinnam czekać, aż roślinka osiągnie jakąś konkretną wysokość??? Może uda mi się podłączyć jakieś zdjęcia i podpowiecie mi, czy to już czas np. na goździka.
Czy korzenie siewki należy skrócić ? uszczknąć główny korzeń ?
Czy siewki posadzić następnie głęboko aż po liście ? Te łodyżki goździka są bardzo cieniutkie i długie i obawiam się, że zaczną się przewracać
Czy ziemię po pikowaniu mocno ugniatać i silnie podlać, czy raczej należy utrzymywać niewielką wilgotność

Dziekuje z gory i pozdrawiam :) Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Re: pikowanie raz jeszcze

Post »

na pierwszym zdjęciu jest goździk, na drugim por, a teraz dołączam jeszcze poziomkę :wink: Obrazek
Sigeh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2011, o 17:50

Post »

Dołączam się do tego pytania, ale u mnie chodzi o paprykę. Ma ona już około 3cm i niektóre siewki mają listki. Czy należy je już pikować i w jaki sposób podlewać?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pikuje się jak pojawiły się przynajmniej pierwsze liście.
Najlepiej go podłoża wilgotnego, ale nie mokrego i chyba najlepiej to opryskiwać.
Ja poziomki kiedyś z braku czasu rozsadziłam jak już było po kilka listków i świetnie się miały.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy korzenie siewki należy skrócić ? uszczknąć główny korzeń ?
Nie, nie, nie - przy pikowaniu bardzo ważne jest, aby nie uszkodzić korzenia. Roślina musi go wtedy odtwarzać, a w najgorszym razie po prostu obumrze.
Czy siewki posadzić następnie głęboko aż po liście ? Te łodyżki goździka są bardzo cieniutkie i długie i obawiam się, że zaczną się przewracać
Faktycznie są bardzo cieniutkie (wygląda to na objaw braku światła). Na Twoim miejscu posadziłbym te siewki tak, aby zostało na powierzchni 2/3 łodyżek (1/3 pod ziemią).
Czy ziemię po pikowaniu mocno ugniatać i silnie podlać, czy raczej należy utrzymywać niewielką wilgotność
Podłoże ugniata się tylko przy łodyżkach. Pierwsze podlanie powinno być obfite, aby ziemia dobrze obłożyła korzenie.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Muszę jeszcze dorzucić do odpowiedzi Eryka, że w zasadzie powinno się sadzić pod liścienie,
a powiem raz jeszcze, pikuje się jak pojawiają się 2-3 liście właściwe,
teraz Benitttko jeszcze nie, Twoje roślinki nie nadają się do pikowania

roślinki, które są bardzo drobne np. lobelie pikuje się kępkami

niektóre z kolei bardzo nie lubią pikowania, m.in.wszystkie dyniowate
sieje się więc po 3 nasiona do doniczki, potem zostawia najsilniejszą siewkę
i jak pogoda już pozwoli wysadza do gruntu

z reguły na opakowaniach jest napisane, że roślina nie lubi przesadzania
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

I najważniejsze, każda siewka, by mogła być już pikowana ( sadzona do osobnej, czy zespołu osobnych doniczek) musi mieć i to podkreślam jeszcze raz,musi mieć, wykształconą co najmniej , jeszcze raz podkreślam, co najmniej jedną parę liści właściwych.

Liście właściwe różnią się od pary liścieni, jak dzień od nocy, każdy bez trudu potrafi odróżnić ,choćby po raz pierwszy próbował to zauważyć.

Z pikowaniem nie ma co się śpieszyć, im więcej wytworzy liści właściwych i grubszą ma łodyżkę tym sadzonka po przepikowaniu lepiej się przyjmuje, trzeba się śpieszyć z pikowaniem dopiero wtedy, gdy rosnące siewki same sobie zaczynają przeszkadzać( podczas pikowania zawsze wybierać najlepiej wykształcenie siewki), oczywiście delikatne korzonki nie mogą być uszkodzone podczas pikowania.
Sigeh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2011, o 17:50

Post »

No i przynajmniej u mnie teraz sprawa pikowania wygląda jasno, mam papryki posiane w długiej doniczce, mało ich wzeszło, dlatego nie będą sobie przeszkadzały, a co za tym idzie chyba w ogóle nie będę ich pikował:)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Zapewne, nie masz powodu by się z pikowaniem śpieszyć ( jak na razie), ale pamiętaj że pikowanie roślin ma również na celu wzmocnienie systemu korzeniowego, a to się dzieje w związku z przepikowaniem z jednego miejsca w drugie.

Oczywiście ważniejsze jest w pikowaniu zdobycie przez roślinę nowej przestrzeni, wolnej od konkurencji ( innych roślin).
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cieszę się, że mi odpowiedzieliście - bardzo dziękuję. ;:180 poczytam to wszystko,przemyślę, jak by co to Was jeszcze pomęczę - podręczę pytaniami :wink:
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Benitttko, zawsze lepiej pikować trochę za późno, niż za wcześnie. Dużo masz siewek, jak Ty będziesz je przechowywala do czasu wysadzenia do gruntu?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

chciałabym pozostawić z tego po 10-15 sztuk porządnych sadzonek. Wiem, że trochę dużo tego wyszło, ale ja pierwszy raz wysiewałam... ;:7 A wy wysiewać nasionka z całej paczuszki, czy część tylko? Tak sobie myślę, czyjuż po pikowaniu, to te roślinki można do altanki wynieść? Albo pod folię ?
Arribeth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2010, o 13:24

Post »

Ja tylko część paczuszki wysiewam, mam malutko miejsca na warzywnik a ochoty na różne wynalazki że ho ho:) Jak dotąd jedynie poziomki posiałam wszystkie, będę je wtykać gdzie się da.
-Jola-
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

O to jak ja. Już się doczekać nie mogę wiosennego szaleństwa na działeczce. Arribeth widzę, że jesteś z Olsztyna. A ja z Iławy -po sąsiedzku :wit :wit :wit
Arribeth
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2010, o 13:24

Post »

Witam sąsiadkę ;:7
-Jola-
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”