Bifrenaria aureofulva

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Bifrenaria aureofulva

Post »

Jeśli moderatorzy nie mają nic przeciwko to chciałbym założyć osobny wątek dla Bifrenarii.
Wiem że sporo forumowiczów ma lub miało tę roślinę. Dlatego prosiłbym o wklejanie zdjęć własnych i udzielanie wiadomości w jakich warunkach hodujecie swoje Bifrenarie, jak często podlewacie, ile czasu macie je itp.
Wszystkie wiadomości mile widziane.

A to moja bidulka niedawno zakupiona. Wygląda nieciekawie ale mam nadzieję że odżyje przez lato a z nowej pseudobulwy wyrośnie pęd kwiatowy :)

Obrazek
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bifrenaria aureofulva

Post »

Ja mam także bifrenarię i z tego samego źródła :wink: Nie wiem dlaczego nazwałeś swoją "bidulką" ponieważ wygląda na ładny i zdrowy okaz :uszy
Może trochę opowiem o mojej: przesadziłam ją do koszyka drewnianego i sphagnum. Wymaga to jednak prawie codziennego spryskiwania podłoża a kąpiele urządzam jej raz na 3 - 4 tygodnie. Po zakupie urosły u mnie 3 nowe psb, ale wbrew pozorom pęd, który pojawił się w październiku, wyszedł ze starej mocno dojrzałej. Z tego co zauważyłam lekkie przechłodzenie zainicjowało pojawienie się pędu. Odżywiam bardzo rzadko wlewając odżywkę do wody, którą spryskuję roślinę. Kwiaty utrzymują się ok 4 tygodnie, jednakże u mnie z powodu braku dostatecznego światła nie otworzyły się w całości. Aktualnie znów wypuszcza 3 nowe psb. Dobrze, że włożyłam ją do większego koszyczka. Wisi na oknie wschodnim.

Tak wyglądała w dniu zakupu (czerwiec 2010):
Obrazek

a tak w październiku gdy zabierała się za kwitnienie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

To znaczy że nie jest aż tak trudna w uprawie jak piszą w internecie? Moja też została przesadzona ale do kory. Dotarła do mnie poza doniczką a podłoże w którym była latało po całym pudełku. Wczoraj odpadły jej dwa listki. Boję się ją przelać, dlatego namaczam raz w tyg i spryskuję powierzchnię podłoża co drugi dzień. Nie wiem czy robię dobrze czy źle - trudno wyczuć.

Niech inni też się chwalą swoimi bifrenariami.
Dziękuję Kasiu za tak szybki odzew :)
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p

Post »

Czy na prawdę nikt więcej nie posiada bifrenarii w swojej kolekcji?
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,
również posiadam tą roślinkę. Warunki uprawy opisałem na stronie 5 mojego wątku.
Podlewam co 7-10 dni. Uprawiana w małej doniczce. W zeszłym roku dwa razy kwitła.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”