Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4858
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: kujawy
40a. Ryba po grecku.
Ja robię w ten sposób:
po równej części marchwi, pora, selera i cebuli pokrojonych w piórka w malakserze.
Wszystko wrzucam na rozgrzany olej.
Do tego dodaję ziele angielskie, liść laurowy.
Po podsmażeniu dodaje przecier pomidorowy albo pomidory w puszce w zależności co mam.
Następnie doprawiam do smaku cukrem, octem winnym, solą i pieprzem po czym jeszcze raz zagotuję.
Rybę przekładam warstwami jeszcze ciepłą.
Smacznego.
Ja robię w ten sposób:
po równej części marchwi, pora, selera i cebuli pokrojonych w piórka w malakserze.
Wszystko wrzucam na rozgrzany olej.
Do tego dodaję ziele angielskie, liść laurowy.
Po podsmażeniu dodaje przecier pomidorowy albo pomidory w puszce w zależności co mam.
Następnie doprawiam do smaku cukrem, octem winnym, solą i pieprzem po czym jeszcze raz zagotuję.
Rybę przekładam warstwami jeszcze ciepłą.
Smacznego.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Posty: 21747
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Centrum Polski
- Kontakt:
41.Jajka faszerowane w skorupkach
10 jajek ugotowanych na twardo
5-6 szt.pieczarek
1 jajko surowe
3 łyżeczki (dużo)posiekanego koperku
2-3 łyżki mleka (może być surowe)
Pieczarki bardzo drobno poszatkować i przesmażyć na maśle.
Ugotowane i ostudzone jajka w skorupkach przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół.
Połówki skorupek powinny być piękne i całe .
Jajka poszatkować i połączyć z przesmażonymi pieczarkami.
Dodać surowe jajo i mleko.
Dodac posztkowany koperek,sól i pieprz do smaku.
Smak powinien być dość wyraźny.
Nakłożyć do połówek skorupek ,posypać tartą bułką.
Tak przygotowane mkożna przechować w lodówce lub
ułożyć bezposrednio na patelni z rozgrzanym masłem ,stroną posypaną bułką i zapiekać na małym gazie do momentu jak bułka zrobi się dobrze rumiana.
Jajka tak przyrządzone są również znakomite na zimno.
Ułożyć na liściach sałaty postrzepionej co wyglada prześlicznie i apetycznie.
10 jajek ugotowanych na twardo
5-6 szt.pieczarek
1 jajko surowe
3 łyżeczki (dużo)posiekanego koperku
2-3 łyżki mleka (może być surowe)
Pieczarki bardzo drobno poszatkować i przesmażyć na maśle.
Ugotowane i ostudzone jajka w skorupkach przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół.
Połówki skorupek powinny być piękne i całe .
Jajka poszatkować i połączyć z przesmażonymi pieczarkami.
Dodać surowe jajo i mleko.
Dodac posztkowany koperek,sól i pieprz do smaku.
Smak powinien być dość wyraźny.
Nakłożyć do połówek skorupek ,posypać tartą bułką.
Tak przygotowane mkożna przechować w lodówce lub
ułożyć bezposrednio na patelni z rozgrzanym masłem ,stroną posypaną bułką i zapiekać na małym gazie do momentu jak bułka zrobi się dobrze rumiana.
Jajka tak przyrządzone są również znakomite na zimno.
Ułożyć na liściach sałaty postrzepionej co wyglada prześlicznie i apetycznie.
- krzysztofjasik
- 100p
- Posty: 153
- Od: 22 lut 2007, o 12:41
- Lokalizacja: Toruń
42. Sałatka z fety i papryki.
Potrzebujemy;25dkg sera feta,4 duże papryki,natkę pietruszki,migdały w płatkach.
Z papryk wydrążamy środki,układamy w piekarniku i pieczemy do momentu,aż skórka z łatwością będzie się odrywać i zbrązowieje(trwa to około 45min.-do 1godz).Obieramy paprykę ze skórki,kroimy w kostkę.Na płaski półmisek kruszymy fetę,na ser kładziemy paprykę(polewamy to sokiem,który wyciekł podczas pieczenia).Następnie wszystko posypujemy natką pietruszki.Na koniec prażymy na patelni migdały w płatkach(około3-4min).Wszystko posypujemy migdałami.Wstawiamy do lodówki,aby danie się schłodziło.Co do przypraw- ja nie dodaję,ser i pietruszka mają tak specyficzny smak,że to chyba wystarczy.Polecam.Smacznego!
Potrzebujemy;25dkg sera feta,4 duże papryki,natkę pietruszki,migdały w płatkach.
Z papryk wydrążamy środki,układamy w piekarniku i pieczemy do momentu,aż skórka z łatwością będzie się odrywać i zbrązowieje(trwa to około 45min.-do 1godz).Obieramy paprykę ze skórki,kroimy w kostkę.Na płaski półmisek kruszymy fetę,na ser kładziemy paprykę(polewamy to sokiem,który wyciekł podczas pieczenia).Następnie wszystko posypujemy natką pietruszki.Na koniec prażymy na patelni migdały w płatkach(około3-4min).Wszystko posypujemy migdałami.Wstawiamy do lodówki,aby danie się schłodziło.Co do przypraw- ja nie dodaję,ser i pietruszka mają tak specyficzny smak,że to chyba wystarczy.Polecam.Smacznego!
Pozdrawiam.Magda.
Podam inny 43. przepis na sałatę ( może być też lodowa ).
Główka umytej i osuszonej sałaty
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 średniej wielkości cebula posiekana w kostkę
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
1 -2 ząbki czosnku - drobniutko posiekany
sól, pieprz do smaku
Do salaterki dajemy musztardę,szczypiorek, cebulkę, czosnek, sól ,pieprz i olej - wszystko to ze sobą mieszamy , dodajemy porwane liście sałaty i dokładnie łączymy ze sobą.
Główka umytej i osuszonej sałaty
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 średniej wielkości cebula posiekana w kostkę
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
1 -2 ząbki czosnku - drobniutko posiekany
sól, pieprz do smaku
Do salaterki dajemy musztardę,szczypiorek, cebulkę, czosnek, sól ,pieprz i olej - wszystko to ze sobą mieszamy , dodajemy porwane liście sałaty i dokładnie łączymy ze sobą.
Być kobietą, być kobietą....
-
- 50p
- Posty: 64
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ciechocinek
- Kontakt:
44. SAŁATKA GYROSOWA
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kawałki i usmażona w przyprawie do gyrosa
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 średni słoik ogórków konserwowych pokrojonych w kostke
- 2 średnie cebule też w kostke
- 1 mała kapusta pekińska też drobno pokrojona
- sos z majonezu wymieszanego z ketchupem
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę do posypania na sos.
Całość wkładać najlepiej do jasnego naczynia żarowego warstwami w takiej kolejności jak podałem. Wygląda super i również super smakuje. Polecam
SMACZNEGO
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kawałki i usmażona w przyprawie do gyrosa
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 średni słoik ogórków konserwowych pokrojonych w kostke
- 2 średnie cebule też w kostke
- 1 mała kapusta pekińska też drobno pokrojona
- sos z majonezu wymieszanego z ketchupem
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę do posypania na sos.
Całość wkładać najlepiej do jasnego naczynia żarowego warstwami w takiej kolejności jak podałem. Wygląda super i również super smakuje. Polecam
SMACZNEGO
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5328
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
a to moja ulubiona sałatka...
45. Sałatka ananasowo-serowa
- ser zółty (ok 40 dkg)
- puszka ananasa
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyzki majonezu (ja najbardziej lubie dekoracyjny z firmy W...y ;) )
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojonym ananasem, dodac przeciśniety czosnek i majonez...
Musi poleżeć w lodówce ok. 3 - 4 godziny by nabrała smaczku...
Mniaaam
45. Sałatka ananasowo-serowa
- ser zółty (ok 40 dkg)
- puszka ananasa
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyzki majonezu (ja najbardziej lubie dekoracyjny z firmy W...y ;) )
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojonym ananasem, dodac przeciśniety czosnek i majonez...
Musi poleżeć w lodówce ok. 3 - 4 godziny by nabrała smaczku...
Mniaaam
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4276
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Płockiem, a Ciechanowem
To może jeszcze ja coś dorzucę
puszka kukurydzy
pęczek rzodkiewek(pokrojonych w kostkę)
średni ugotowany seler(też w kostkę)
puszka ananasa
ze 20 deko szynki(też pokrojona w kostkę)
majonez,sól ,pieprz do smaku i .... mniam
puszka kukurydzy
pęczek rzodkiewek(pokrojonych w kostkę)
średni ugotowany seler(też w kostkę)
puszka ananasa
ze 20 deko szynki(też pokrojona w kostkę)
majonez,sól ,pieprz do smaku i .... mniam
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 389
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
- Lokalizacja: opolskie/Holandia
widze dużo porowych sałatek.więc dorzucę też swoją.
bejecznie prosta i smakowita. Jeżeli przepis się już pojawił a ja niedoczytałam, przepraszam
46. SAŁATKA Z PORA
POR (pokroić jak kto lubi)
SER ZÓŁTY (zetrzeć na grubych oczkach)
SZYNKA lub filet drobiowy (pokroic w kostkę)
KUKURYDZA puszka
OLIWA
wymieszać, wstawić na noc do lodówki
Smacznego
bejecznie prosta i smakowita. Jeżeli przepis się już pojawił a ja niedoczytałam, przepraszam
46. SAŁATKA Z PORA
POR (pokroić jak kto lubi)
SER ZÓŁTY (zetrzeć na grubych oczkach)
SZYNKA lub filet drobiowy (pokroic w kostkę)
KUKURYDZA puszka
OLIWA
wymieszać, wstawić na noc do lodówki
Smacznego
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 389
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
- Lokalizacja: opolskie/Holandia
dorzucę przepisik na
47. WEGETARIAŃSKIE NALEŚNICZKI
MROŻONA MIESZANKA CHIŃSKA
PIECZARKI
KUKURYDZA
SER ŻÓŁTY
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju
Mieszankę wrzucić na patelnię i smażyć do zmięknięcia, dodać pieczarki, kukurydzę. Doprawić do smaku solą i piperzem. Po zdjęciu z ognia dodać starty na grubych oczkach ser żółty.
Usmażyć naleśniki, mieszankę wyłożyć na pół naleśnika, brzegi posypać serem żółtym. Naleśnika złożyć w pół i podsmażyć na rumiany kolor dociskając do siebie brzegi, tak by warzywa się nie wysypywały.
Podawać na gorąco, wyśmienite z ketchupem[/b]
47. WEGETARIAŃSKIE NALEŚNICZKI
MROŻONA MIESZANKA CHIŃSKA
PIECZARKI
KUKURYDZA
SER ŻÓŁTY
Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju
Mieszankę wrzucić na patelnię i smażyć do zmięknięcia, dodać pieczarki, kukurydzę. Doprawić do smaku solą i piperzem. Po zdjęciu z ognia dodać starty na grubych oczkach ser żółty.
Usmażyć naleśniki, mieszankę wyłożyć na pół naleśnika, brzegi posypać serem żółtym. Naleśnika złożyć w pół i podsmażyć na rumiany kolor dociskając do siebie brzegi, tak by warzywa się nie wysypywały.
Podawać na gorąco, wyśmienite z ketchupem[/b]
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 389
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
- Lokalizacja: opolskie/Holandia
tą sałateczkę też gorąco polecam
48. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH
PRZEPIS NA 3 - 4 OSOBY
2 ZUPKI CHIŃSKIE ROSÓŁ Z KURY ŁAGODNE
2 ZUPKI CHIŃSKIE GRZYBOWE
4-6 PIERSI Z KURY
KAPUSTA PEKIŃSKA
CZERWONA PAPRYKA
ZIELONA PAPRYKA
PUSZKA KUKURYDZY
MAJONEZ
Zupki przyrządzić w tradycyjny sposób, dodać tylko przyprawy ( bez tłuszczu dołączonego do opakowania). Sprawdzać co jakiś czas, by makaron nie zrobił się zbyt miękki. Odcedzić i ostudzić.
Pierś podsmażyć na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez, przyprawić do smaku.
48. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH
PRZEPIS NA 3 - 4 OSOBY
2 ZUPKI CHIŃSKIE ROSÓŁ Z KURY ŁAGODNE
2 ZUPKI CHIŃSKIE GRZYBOWE
4-6 PIERSI Z KURY
KAPUSTA PEKIŃSKA
CZERWONA PAPRYKA
ZIELONA PAPRYKA
PUSZKA KUKURYDZY
MAJONEZ
Zupki przyrządzić w tradycyjny sposób, dodać tylko przyprawy ( bez tłuszczu dołączonego do opakowania). Sprawdzać co jakiś czas, by makaron nie zrobił się zbyt miękki. Odcedzić i ostudzić.
Pierś podsmażyć na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez, przyprawić do smaku.
Ja też coś dorzucę od siebie!
49. SAŁATKA MEKSYKAŃSKA (alla Kebab)
Układać w misce warstwami, krojąc składniki w kostkę (w trochę grubszą kurczaka):
- podsmażona podwójna pierś z kurczaka (wcześniej marynowana min. 2 godz. w lodówce z przyprawą do gyrosa!),
- posiekana czerwona cebula,
- majonez z ketchupem (1:1),
- kukurydza z puszki,
- 3-4 ogórki konserwowe (kostka),
- majonez z ketchupem,
- kapusta pekińska posiekana w paski,
- posolić i popieprzyć z wierzchu kapustę,
- marynowana papryka (trochę na wierzch).
Nic nie mieszać. Wstawić do lodówki na min. 3 godz. PYCHOTKA!!! Smakuje jak kebab. Bardzo ważna jest ta przyprawa do gyrosa (kamis)[/b]
49. SAŁATKA MEKSYKAŃSKA (alla Kebab)
Układać w misce warstwami, krojąc składniki w kostkę (w trochę grubszą kurczaka):
- podsmażona podwójna pierś z kurczaka (wcześniej marynowana min. 2 godz. w lodówce z przyprawą do gyrosa!),
- posiekana czerwona cebula,
- majonez z ketchupem (1:1),
- kukurydza z puszki,
- 3-4 ogórki konserwowe (kostka),
- majonez z ketchupem,
- kapusta pekińska posiekana w paski,
- posolić i popieprzyć z wierzchu kapustę,
- marynowana papryka (trochę na wierzch).
Nic nie mieszać. Wstawić do lodówki na min. 3 godz. PYCHOTKA!!! Smakuje jak kebab. Bardzo ważna jest ta przyprawa do gyrosa (kamis)[/b]
50. Błyskawiczna i prosta sałatka ziemniaczana
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzić i obrać.
Kroimy w półtalarki, kostkę, jak chcemy.
Dodajem pokrojony ogórek konserwowy i natkę pietruszki, jeśli ktoś nie lubu natki dobra jest ze szczypiorkiem.
Mieszamy z majonezem, solą i pieprzem.
A kiedy indziej możemy dodać to na co mamy ochotę, ugotowane na twardo jajka, groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę........................................
Ziemniaki ugotowane w mundurkach, wystudzić i obrać.
Kroimy w półtalarki, kostkę, jak chcemy.
Dodajem pokrojony ogórek konserwowy i natkę pietruszki, jeśli ktoś nie lubu natki dobra jest ze szczypiorkiem.
Mieszamy z majonezem, solą i pieprzem.
A kiedy indziej możemy dodać to na co mamy ochotę, ugotowane na twardo jajka, groszek, czerwoną fasolę, kukurydzę........................................
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
51. SAŁATKA Z USZKAMI
0,50 dkg pierogi z miesem {uszka lub tortelini}
25 dkg sera żółtego
30 dkg kiełbasy szynkowej albo szynki
papryka czerwona
kukurydza
4 pomidory
3 pęczki szczypiorku
majonez, sól, pieprz
Uszka ugotować, ostudzic . Pokroić w kostke pomidory,paprykę,szynkę, szczypiorek, ser żółty. Dodac kukurydzę, majonez ,pieprz sół, wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 h.
SMACZNEGO!
0,50 dkg pierogi z miesem {uszka lub tortelini}
25 dkg sera żółtego
30 dkg kiełbasy szynkowej albo szynki
papryka czerwona
kukurydza
4 pomidory
3 pęczki szczypiorku
majonez, sól, pieprz
Uszka ugotować, ostudzic . Pokroić w kostke pomidory,paprykę,szynkę, szczypiorek, ser żółty. Dodac kukurydzę, majonez ,pieprz sół, wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 h.
SMACZNEGO!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012