
Generatywnie, czyli przez siew, rozmnaża się najczęściej rośliny jednoroczne (ozdobne i większość warzyw) oraz niektóre byliny. Kiełkowanie zaczyna się dopiero wtedy, gdy przez pewien czas panują sprzyjające warunki - odpowiednia temperatura (przeważnie około 20 st. C, choć niektóre rośliny, np. prymulki, lepiej kiełkują w chłodzie), spora wilgotność podłoża i dostęp tlenu. Dla niektórych gatunków ważnym czynnikiem jest również światło -żeniszek, petunia czy niecierpki lepiej kiełkują w pełnym świetle, dlatego ich nasion nie przysypujemy ziemią. Z kolei nagietki lub werbena wschodzą wyłącznie w ciemności. Większość roślin kiełkuje zarówno przy dostępie światła, jak i bez niego.
Pamiętajmy, że po wysianiu nasion nie wolno przesuszyć podłoża, bo rośliny nie wzejdą.
Sadzonkowanie: Po posadzeniu rośliny trzeba kilka razy dziennie zraszać, pamiętając, że wodę pobierają głównie przez liście. Aby ograniczyć parowanie, możemy przykryć skrzynkę kawałkiem szkła lub przezroczystym plastikiem. Po kilku tygodniach, gdy powstaną pierwsze korzenie, zraszanie można ograniczyć. Doświadczeni ogrodnicy dopuszczają nawet wtedy do lekkiego przesuszenia podłoża, co zmusza rośliny do poszukiwania wody i tym samym intensywnego wzrostu korzeni.
Niektóre nasiona oznaczone są symbolem F1. Oznacza to, że powstały ze skrzyżowania dwóch sprawdzonych doświadczalnie odmian. Rośliny, które z nich wyrastają, charakteryzują się np. dużymi kwiatami lub wspaniałymi owocami, jak niektóre odmiany pomidorów lub ogórków. Cechy te jednak występują tylko w pierwszym pokoleniu (F1) i nie są powtarzane w następnych. Jeśli mamy w ogrodzie takie rośliny, zbieranie ich nasion nie ma sensu.
Jedynym gatunkiem, który co roku wymaga wykopywania, jest tulipan. Jego cebulki są jednoroczne, co oznacza, że każdego lata stara cebulka zamiera, a poniżej tworzy się nowa wraz z cebulkami przybyszowymi.