Zakopane...u Kasi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kasiazakopane
50p
50p
Od: 12 gru 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zakopane...u Kasi

Post »

Witam seredecznie
Jestem Kasia i jak wszyscy tutaj pragnę pochwalić się tym co zdołałam z mężem od roku zrobić :)
rok to niewiele zatem i chwalić się jescze nie ma czym...ale powoli tworzymy swój własny ogród. Mieszkamy w Zakopanem :) zimy u nas długie i klimat ostry...ale da się stworzyć piękny ogród. Na wiosnę 2009 roku kupiliśmy działkę 43 ary z domem do solidnego remontu...domek się remontuje. Zdjęcia będę dodawała w mairę możliwości. Aranżacja naszego ogródka zaczęłą się od stworzenia oczka wodnego na tyłach ogrodu. Sadzawka ma 8m na 4m i głęboka jest na 1,5 metra. Oczko stworzył włąsnąręcznie mój M :) kopanie trwało ok 2 tygodni, potem wyłożyliśmy go folią, zasiedliliśmy karasiami kolorowymi oraz jesiotrami. Wokół ułożyliśmy otoczaki bo u nas o nie najłatwiej :) i troszkę obsadziliśmy roślinnością. W oczku są tez 3 odmiany lili, ale są jeszcze małe.
Obrazek

Odnowiliśmy starą altankę, obsadziliśmy pnączem, skopaiśmy stary trawnik porośnięty chwastami i mchem i zasialiśmy trawkę...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Re: Zakopane...u Kasi

Post »

Witaj Kasiu :wit
Widzę, że przed Wami mnóstwo pięknych chwil z tworzeniem ogrodu. Macie wielkie pole do popisu, miejsca dużo, powolutku będzie powstawał Wasz raj na ziemi :D Oczko duże i piękne , prezentuje się wspaniale, z wielka ciekawością czekam na dalszą relacje z powstawanie ogrodu :D Widzę, że jest również chętny do pomocy pupil na czterech łapach :D
Awatar użytkownika
kasiazakopane
50p
50p

Post »

Dziękuję :wit
będę dodawała zdjęcia bo mam ich dużo. Robiłam dokumentację "przed" i "po"... abyśmy mogli patrzeć jak wszystko się zmienia. Tutaj trawniczek obok altanki już po posianiu trawki
Obrazek

a co do pupili to trochę ich jest. Bokserka Calinka, kiciuś Edeek i dwa koniki Atma i Boom, ale one stoją w stajni w pensjonacie :)
Awatar użytkownika
kasiazakopane
50p
50p

Post »

i z ostatniej jesieni
Obrazek
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Witam :wit
Kasiu bardzo ładnie u Ciebie, a ogród będzie na pewno stopniowo nabierać piękności. Działka duża to i pracy na pewno jeszcze czeka Was ogrom. Będę tutaj często zaglądać, zapowiada się ciekawa metamorfoza ogrodowa. ;:108
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Zapowiada się całkiem nieźle . :P ;:138 ;:138 ;:138
Świetny pomysł z fotkami z przed i po . ;:138 ;:138 ;:138
Szkoda tylko ,że u Ciebie zima taka długa :?
Awatar użytkownika
kasiazakopane
50p
50p

Post »

Dziękuję kochani :)
tej jesieni wyjątkowo łądnie kwitły moje chryzantemy...
popatrzcie sami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś dobry dzień na dodawanie zdjęć...od 2 dni u nas sypie non stop :) wszystko dookoła bajkowe. Przyznam, że lubię taką zimę...
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Witaj.... :wit
w Zakopanem to i mnie by się zima podobała
a nie tak nizinno-błotniasta zima.... ;:223
Ogród ma wiele plusów....podstawy są....oczko...altanka....iglaki już duże.....
napisz proszę co zamierzasz dalej?
jakie rośliny...rabaty?
Awatar użytkownika
kasiazakopane
50p
50p

Post »

Witaj Grzegorzu !
Działkę kupiliśmy z domem do remontu co zresztą można zobaczyć na zdjęciach. Zatem remonty są i na zewnątzr i wewnątrz. Sporo rzeczy już było m.in. dość fajna altanka, którą odnowiliśmy i zakonserwowaliśmy, sporo iglaków zwłąszcza dwa przy wjeździe, mam kilka krzaków starych róż pięknie kwitną latem. Co do rabat to mam przyznam taki bylinowy miszmasz. Wszytkiego po troszkę. Sadzę to co lubię :) większośc to nasadzeni tej wiosny, po poprzedni sezon był na przygotowanie rabat, miejsca itd. Na następny sezon planujemy wykonanie tarasu przy oczku, tak lekko jakby nad nim, wykonanie kaskady coś w stylu małego wodospadu wpływającego z lewej jego strony, obsadzenie trawami tego oczka oraz wykonanie skalniaka na froncie domu, jest tam naturalny stok...będę pokazywac zdjęcia.

Dwie ogromne tuje przy wjeździe.. Obrazek

część wykonanej pracy pod skalniak
Obrazek

skalniak będzie zakręcał w lewo i łączył się z rabatą przy wjeździe

Obrazek

mamy też dwie odmiany starych róż dzikich, co wiosnę tniemy je bo są duże, ale ranimy się przy tym i nie wiem czy je całkiem wyciąć co o tym myślicie?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Kasia :wit
Oj jak Ci zazdroszczę takiego miejsca na Ziemi :oops:
Ja uwielbiam góry i chyba mogłabym tam zamieszkać .
Zapowiada się fajny ogród i konie nawet masz :shock:
Jesteś rodowitą góralką :?: bo gwarą nie piszesz :wink:
A swoja drogą trudno się dogadać z rodowitymi mieszkańcami gór .
Ja co trzecie słowo może zrozumiałam ,jak do mnie coś mówili :lol:
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Kontakt:

Post »

:wit witaj Kasiu
łał ładnie się zapowiada ,a róży ja osobiście nie ruszałabym świetnie wygląda
też mam takie ale rosną przy siatce i służą za żywopłot co rok mocno przycinam
Awatar użytkownika
kasiazakopane
50p
50p

Post »

:D nie nie ja nie jestem góralką. Mój mąż jest rodowitym zakopiańczykiem, ale gwarą też nie mówi :D
a co do koni to tak jest to również naszą pasją, podziwianie świata z końskiego grzbietu. Jeden konik całą wiosnę i lato pomagał nam w ogrodzie :heja o to co robił...
Obrazek

pomagał nam kosić trawę. Mam jeszcze pytanie tam na prawo od oczka gdzie jest owa róża jest spory kwadrat wybetonowany, chcielibyśmy tam zrobić wolierę dla ptaków...co o tym sądzicie???
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu wyciąć zawsze zdążysz a ile trzeba czasu żeby urosły takie duże krzaki. Jak masz miejsce to zostaw :D Jak je troszkę zasilisz to w lecie odwdzięczą ci się i pokryją kwieciem.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kasiu.
Ładnie już wygląda wasz ogród, sporo udało się zrobić. 43 ary do zagospodarowania - dużo pracy przed wami. Chryzantemki piękne, ciekawie wyglądają szczególnie te w wiklinowym rowerku, można poprosić o zdjęcie kwietnika w całości? Oczko wodne będzie świetnie wyglądało jak zarośnie. I skalniak też się zapowiada bardzo ciekawie, będę zaglądać, bo też mam zamiar w przyszłym sezonie zrobić sobie malutki skalniaczek.

Róże piękne, szkoda ich całkiem wycinać. Może tylko przyciąć, żeby było do nich wygodne dojście a część wykopać i przesadzić w inne miejsce, na przykład koło ogrodzenia, za oczkiem macie jeszcze dużo wolnej przestrzeni (pierwsze zdjęcie).
Awatar użytkownika
kasiazakopane
50p
50p

Post »

Dziękuję raz jeszcze za tak miłe słowa..co do róż to faktycznie wyciąć zawsze się zdąrzy. Ogólnie nasz domek chcielibyśmy zrobić w stylu myśliwskim (nie mylić z góralskim :D ) tzn. dużo drewna, stylowych mebli, myśliwskich dodatków, zdjęć z koniami :heja taki nam się marzy...
na razie mamy kominek z naturalnego kamienia...oczywiście wykonany przez M.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”