ale zalecałbym robienie tego stopniowo
Cięcie żywopłotu
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tnij śmiało na wysokość jaka Ci jest potrzebna. Ostatnio pomagałem koledze ciąć taki sam i nie było żadnych skutków ubocznych.Niko pisze:Mam wiec pytanie czy nie odchoruje on tego ciecia skoro teraz ma troche ponad 3 m wys?
Tak a zwłaszcza, gdy przytniesz boki.Czy przyciecie wierzchołków i bokow sprawi ze bedzie on gestszy?
Pozdrawiam Andrzej.
-
Erazm
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Polecam też m.in. o cięciu żywotnika i buka w tym terminy: http://www.krzewy.pl/zywoplotyciecie.htm oraz
http://www.krzewy.pl/zywoplotyrodzaje.htm
W tych dwóch linkach masz chyba wszystkie potrzebne wiadomości.
powodzenia i cierpliwości w czytaniu.
http://www.krzewy.pl/zywoplotyrodzaje.htm
W tych dwóch linkach masz chyba wszystkie potrzebne wiadomości.
powodzenia i cierpliwości w czytaniu.
Pozdrawiam Andrzej.
-
romuald1954
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 3 gru 2010, o 07:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cięcie żywopłotu
Mam dosyć stary żywopłot, był zaniedbany,mial ponad 3 metry ,teraz ma 2,5 metra .Przycinanie jest straszne. Był i jest drzewo podobny z piekielnie ostrymi kolcami długości 2-4 cm.Po przycięciu jednego pędu spod niego wyrasta kilka następnych. Aby dać sobie jakoś radę , co 2 lata przycinam główkę o 5 cm. Czy istnieje jakaś możliwość zatrzymania jego rozrostu, a najlepiej wzrostu w ogóle. Nie mogę go wyciąć bo zasłania mnie od drogi.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Cięcie żywopłotu
A nie możesz zostawić go od góry bez cięcia? Może urośnie tylko do tych trzech metrów i tyle, może te krzewy wyższe nie rosną? Zostałaby ci do obrobienia tylko pionowa (prawie) ściana od strony ogrodu, zawsze to mniej roboty 
Zatrzymać wzrost oczywiście można. Wycinając krzewy zupełnie albo nie pielęgnując wcale (może jakieś szkodniki je zniszczą, albo choroba zeżre...). Można też nacinać pnie, albo odcinać korzenie, bo uszkodzone rośliny słabiej rosną. Nie wiem tylko czy chciałbyś mieć łysy żywopłot?
Zatrzymać wzrost oczywiście można. Wycinając krzewy zupełnie albo nie pielęgnując wcale (może jakieś szkodniki je zniszczą, albo choroba zeżre...). Można też nacinać pnie, albo odcinać korzenie, bo uszkodzone rośliny słabiej rosną. Nie wiem tylko czy chciałbyś mieć łysy żywopłot?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Warto byłoby wiedzieć co to jest. Nie karagana czasem? Bo jeśli tak to bez ciecia się nie obejdzie! Chyba ,ze berberys? Wówczas można górę zostawić - bardzo wysoko nie pójdzie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
romuald1954
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 3 gru 2010, o 07:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ze względu na uciążliwość ,tnę go tylko raz do roku,piłą spalinową. A to "bydlę" w ciągu 1 roku ,poszczególne pędy, nawet 2 metry w górę śmigają.A po wycięciu jednego - prościutkiego- spod niego pojawia się 5 i więcej następnych. I tak wkoło Macieju:))
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
może będziesz musiał założyć nowy żywopłot, co to jest w ogóle za roślina?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie