Czy możliwa aż taka różnica temperatur?
Czy możliwa aż taka różnica temperatur?
Będąc dziś na działce postanowiłem sprawdzić ile stopni cieplej jest pod okryciem które zrobiłem dla mojej palmy(włóknina, przy ziemi kilka warstw do tego 2 stare swetry, gałązki świerkowe i śnieg) pod to okrycie włożyłem termometr, drugi zawiesiłem na słupku na wysokości ok 90cm. Po 50minutach sprawdziłem temp na zewnątrz -10 temp pod okryciem 0*C. Czy możliwa aż taka różnica? dodam, że okrycie to mam od tygodnia, ziemia normalnie dookoła zamarznięta a pod nim miękka zwyczajna jak w sezonie.
- Kasia_FF
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 gru 2010, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy możliwa aż taka różnica temperatur?
Na przyszłość proponuję do tej konstrukcji dodać styropian i folie perforowaną . Stare swetry fakt osłaniają i przepuszczają powietrze , lecz problem będzie wiosną gdy w dzień będzie odwilż a w nocy przymrozek ( Mogą wówczas obniżyć temp a nie podwyższyć).
Ze styropianu budujemy tkz domek który osłania od wiatru - stosujemy tę metodę przy roslinach ciepłolubnych takich jak np palmy
Folią perforowaną następnie owijamy od góry - chroni a jednocześnie przepuszcza powietrze ale możemy również użyć włóknine tylko koniecznie białą !
mam nadzieje ze doradzilam ;)
Ze styropianu budujemy tkz domek który osłania od wiatru - stosujemy tę metodę przy roslinach ciepłolubnych takich jak np palmy

Folią perforowaną następnie owijamy od góry - chroni a jednocześnie przepuszcza powietrze ale możemy również użyć włóknine tylko koniecznie białą !
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest specjalna włóknina zimowa służąca do zabezpieczania roślin na zimę. Jest odrobinę grubsza od tej normanej i jedną stronę ma chropowatą. Tę właśnie stronę daje się do środka.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Eetah
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 gru 2009, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A od gałęzi świerkowych lepsza jest jodła - dłużej trzyma igiełki ;)
Tylko grzecznie i ostrożnie - kupować od leśników - jodły są chronione i panowie władzowie coraz mocniej ścigają handlarzy stroiszami
Tylko grzecznie i ostrożnie - kupować od leśników - jodły są chronione i panowie władzowie coraz mocniej ścigają handlarzy stroiszami

Włóknina jest zimowa, gałązki świerkowe wytrzymują do wiosny, jodłowej nie mam. Ta osłona służyła mi już w zeszłym roku i palma przetrwała, tylko ciekawy byłem różnicy temperatur 

a dlaczego w igloo jest "ciepło" ? 
i wcale nie żartowałam pytając....
fizyka królowa nauk jest

i wcale nie żartowałam pytając....
fizyka królowa nauk jest
Jakaś dziwna dla mnie logika przemawia z tej wypowiedzi: W jaki sposób "swetry" przy wiosennych odwilżach mają obniżyć temp? Co to jest "tkz" - nie znam takiego skrótu?Kasia_FF pisze:Na przyszłość proponuję do tej konstrukcji dodać styropian i folie perforowaną . Stare swetry fakt osłaniają i przepuszczają powietrze , lecz problem będzie wiosną gdy w dzień będzie odwilż a w nocy przymrozek ( Mogą wówczas obniżyć temp a nie podwyższyć).
No i roślina otoczona z boków styropianem a z góry folią (nawet "perforowaną") to chyba raczej za dużej wymiany powietrza nie doświadczy.
w ramach szkiełka i oka..
już ten link gdzieś pokazywałam - ciekawe rozwiązanie zimnej szklarni (ze styropianem i nie tylko) z pomiarami temperatur

Temperatura ... średnia nieco powyżej 0°C, minimalna temperatura +0.5°C do -6.0°C w zależności od zimy (od -11°C do -26°C) i maksymalna temperatura +3.0°C do +7.0°C.
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26prmd%3Db
już ten link gdzieś pokazywałam - ciekawe rozwiązanie zimnej szklarni (ze styropianem i nie tylko) z pomiarami temperatur

Temperatura ... średnia nieco powyżej 0°C, minimalna temperatura +0.5°C do -6.0°C w zależności od zimy (od -11°C do -26°C) i maksymalna temperatura +3.0°C do +7.0°C.
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26prmd%3Db
Eh na takie coś mogą sobie pozwolić osoby mające ogród przy domu. Ja zimą idę raz w miesiącu tylko na zwiady i muszę mieć ochronę długofalową, bez zbytnich ubocznych skutków. Ta wyżej opisana stosowana była w zeszłym sezonie i sprawdziła się na 5! 

alez ja Ciebie nie namawiam Adrian, mówimy o różnicach temperatur pod okryciem,
chociaż jakieś wnioski z tych pomiarów (w styropianowej skrzyni) można odnieść do innego rodzaju zabezpieczeń
chociaż jakieś wnioski z tych pomiarów (w styropianowej skrzyni) można odnieść do innego rodzaju zabezpieczeń