Czy możliwa aż taka różnica temperatur?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy możliwa aż taka różnica temperatur?

Post »

Będąc dziś na działce postanowiłem sprawdzić ile stopni cieplej jest pod okryciem które zrobiłem dla mojej palmy(włóknina, przy ziemi kilka warstw do tego 2 stare swetry, gałązki świerkowe i śnieg) pod to okrycie włożyłem termometr, drugi zawiesiłem na słupku na wysokości ok 90cm. Po 50minutach sprawdziłem temp na zewnątrz -10 temp pod okryciem 0*C. Czy możliwa aż taka różnica? dodam, że okrycie to mam od tygodnia, ziemia normalnie dookoła zamarznięta a pod nim miękka zwyczajna jak w sezonie.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy możliwa aż taka różnica temperatur?

Post »

Szkiełko i oko chyba nie kłamie.
Waleria
Awatar użytkownika
Kasia_FF
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 gru 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na przyszłość proponuję do tej konstrukcji dodać styropian i folie perforowaną . Stare swetry fakt osłaniają i przepuszczają powietrze , lecz problem będzie wiosną gdy w dzień będzie odwilż a w nocy przymrozek ( Mogą wówczas obniżyć temp a nie podwyższyć).

Ze styropianu budujemy tkz domek który osłania od wiatru - stosujemy tę metodę przy roslinach ciepłolubnych takich jak np palmy :)
Folią perforowaną następnie owijamy od góry - chroni a jednocześnie przepuszcza powietrze ale możemy również użyć włóknine tylko koniecznie białą !

mam nadzieje ze doradzilam ;)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest specjalna włóknina zimowa służąca do zabezpieczania roślin na zimę. Jest odrobinę grubsza od tej normanej i jedną stronę ma chropowatą. Tę właśnie stronę daje się do środka.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Eetah
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 gru 2009, o 16:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A od gałęzi świerkowych lepsza jest jodła - dłużej trzyma igiełki ;)

Tylko grzecznie i ostrożnie - kupować od leśników - jodły są chronione i panowie władzowie coraz mocniej ścigają handlarzy stroiszami :)
X-A-9
---

Post »

Włóknina jest zimowa, gałązki świerkowe wytrzymują do wiosny, jodłowej nie mam. Ta osłona służyła mi już w zeszłym roku i palma przetrwała, tylko ciekawy byłem różnicy temperatur :)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

a dlaczego w igloo jest "ciepło" ? :D
i wcale nie żartowałam pytając....
fizyka królowa nauk jest
sylwekw

Post »

Kasia_FF pisze:Na przyszłość proponuję do tej konstrukcji dodać styropian i folie perforowaną . Stare swetry fakt osłaniają i przepuszczają powietrze , lecz problem będzie wiosną gdy w dzień będzie odwilż a w nocy przymrozek ( Mogą wówczas obniżyć temp a nie podwyższyć).
Ze styropianu budujemy tkz domek który osłania od wiatru - stosujemy tę metodę przy roslinach ciepłolubnych takich jak np palmy :)
Folią perforowaną następnie owijamy od góry - chroni a jednocześnie przepuszcza powietrze ale możemy również użyć włóknine tylko koniecznie białą !
mam nadzieje ze doradzilam ;)
Jakaś dziwna dla mnie logika przemawia z tej wypowiedzi: W jaki sposób "swetry" przy wiosennych odwilżach mają obniżyć temp? Co to jest "tkz" - nie znam takiego skrótu?
No i roślina otoczona z boków styropianem a z góry folią (nawet "perforowaną") to chyba raczej za dużej wymiany powietrza nie doświadczy.
x-xm-a

Post »

w ramach szkiełka i oka..
już ten link gdzieś pokazywałam - ciekawe rozwiązanie zimnej szklarni (ze styropianem i nie tylko) z pomiarami temperatur
ObrazekObrazek
Temperatura ... średnia nieco powyżej 0°C, minimalna temperatura +0.5°C do -6.0°C w zależności od zimy (od -11°C do -26°C) i maksymalna temperatura +3.0°C do +7.0°C.
http://translate.google.pl/translate?hl ... 26prmd%3Db
X-A-9
---

Post »

Eh na takie coś mogą sobie pozwolić osoby mające ogród przy domu. Ja zimą idę raz w miesiącu tylko na zwiady i muszę mieć ochronę długofalową, bez zbytnich ubocznych skutków. Ta wyżej opisana stosowana była w zeszłym sezonie i sprawdziła się na 5! :)
x-xm-a

Post »

alez ja Ciebie nie namawiam Adrian, mówimy o różnicach temperatur pod okryciem,
chociaż jakieś wnioski z tych pomiarów (w styropianowej skrzyni) można odnieść do innego rodzaju zabezpieczeń
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”