nasiona - z których zrezygnować??
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nasiona - z których zrezygnować??
witam
przymierzam się do kupna nasion z dendrona następujących roślin
Skrzydłorzech kaukaski
Mydleniec wiechowaty
Moszenki południowe
Ketmia syryjska
Styrakowiec japonski
Perełkowiec japonski
Aralia
Oliwnik wąskolistny
Korkowiec amurski
Palecznik chinski
Ewodia koreanska
Glediczia trójcierniowa
jest trochę tego i chcę spytać z którymi z tych nasion mogę mieć największe
kłopoty z kiełkowaniem i uprawą to po prostu zrezygnuje z nich szkoda kasy
może ktoś przeglądający ten temat siał te nasiona i ma jakieś własne doświadczenia w siewie i uprawie
tych roślin. Nie do wszystkich wymienionych roślin na necie idzie znaleść szczegółową instrukcje wysiewu
i uprawy
przymierzam się do kupna nasion z dendrona następujących roślin
Skrzydłorzech kaukaski
Mydleniec wiechowaty
Moszenki południowe
Ketmia syryjska
Styrakowiec japonski
Perełkowiec japonski
Aralia
Oliwnik wąskolistny
Korkowiec amurski
Palecznik chinski
Ewodia koreanska
Glediczia trójcierniowa
jest trochę tego i chcę spytać z którymi z tych nasion mogę mieć największe
kłopoty z kiełkowaniem i uprawą to po prostu zrezygnuje z nich szkoda kasy
może ktoś przeglądający ten temat siał te nasiona i ma jakieś własne doświadczenia w siewie i uprawie
tych roślin. Nie do wszystkich wymienionych roślin na necie idzie znaleść szczegółową instrukcje wysiewu
i uprawy
Pozdrawiam Janusz
Re: nasiona - z których zrezygnować??
W wymienionej firmie kupuję (kupowałem?) od lat. Wysiewałem zdecydowaną większość z tych roślin. Uważam, że nawet mając doświadczenie i wiedzę wyniki siewu będą różne. Wynika to z kiepskiej jakości części sprzedawanych nasion oraz z faktu bardzo niskiej siły kiełkowania nasion niektórych gatunków i skłonności do przelegiwania np. rośliny z rodziny araliowatych. Myślę, że warto kupować nasiona tych gatunków, które są trudne do zdobycia (sadzonki) oraz jeśli zależy nam na większej ilości siewek określonego gatunku. W tym roku skupiłem się na roślinach nektarodajnych i wysiałem min. nasiona perełkowca- 0 siewek i ewodii koreańskiej, które bardzo dobrze wzeszły.
Bardzo łatwo z nasion rożmnaża się oliwnika.Dojrzałe nasiona wkładałem od razu do doniczek i na dwór.Na wiosnę 100% wschodów.Kuczjan wszystkie te rośliny są bardzo moododajne masz może pszczółki?
Zakupione nasiona oliwnika, które przechowywane są na sucho wymagać będą stratyfikacji zimnej przez okres 3-18 miesięcy.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
pszczółek niestety nie mam ale sąsiad ma 3 ule więc za kilka lat u sąsiada miód będzie z uli płynął rzeczką a my z sąsiadem
a odnośnie oliwnika jak wyniosę doniczkę na dwór i przyjdą mrozy 30 stopniowe czy nic niestanie się nasionom
A gdyby tak wszystkie nasiona które wymagają stratyfikacji zimnej wynieść na dwór ?
Ciekawy jestem czy wykiełkuje mi chociaż z jeden Skrzydłorzech kaukaski bo to piękne drzewo a sadzonki nie do zdobycia, na resztę też liczę
Zamówiłem wszystkie wymienione nasiona i czekam na dostawę
Może ktoś siał jeszcze któreś z nasion co zamówiłem i będzie chciał podzielić się swoją radą na tym forum

a odnośnie oliwnika jak wyniosę doniczkę na dwór i przyjdą mrozy 30 stopniowe czy nic niestanie się nasionom
A gdyby tak wszystkie nasiona które wymagają stratyfikacji zimnej wynieść na dwór ?
Ciekawy jestem czy wykiełkuje mi chociaż z jeden Skrzydłorzech kaukaski bo to piękne drzewo a sadzonki nie do zdobycia, na resztę też liczę
Zamówiłem wszystkie wymienione nasiona i czekam na dostawę
Może ktoś siał jeszcze któreś z nasion co zamówiłem i będzie chciał podzielić się swoją radą na tym forum
Pozdrawiam Janusz
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
A jaką opinię macie na temat uprawy kroplika z nasion?
Pozdrawiam, Ilona