Brzoza pożyteczna 'Doorenbos'(Betula utilis jacquemontii)
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brzoza pożyteczna 'Doorenbos'(Betula utilis jacquemontii)
Chcę kupić brzozę pożyteczną 'doorenbos'.
Szukając po internecie znalazłem 'jacquemontii' i sprzedawcy twierdzą, że to jest to samo.
Proszę pomóżcie mi w rozszyfrowaniu tej zagadki.
Szukając po internecie znalazłem 'jacquemontii' i sprzedawcy twierdzą, że to jest to samo.
Proszę pomóżcie mi w rozszyfrowaniu tej zagadki.
Pozdrawiam. Mirek.
Brzoza użyteczna doorenbos
Witam. Czy ktoś ma taką brzozę. Intersuje mnie jak szybko rośnie i czy nie jest zbyt ekspansywna wobec trawnika i roślin dookoła. Ponadto czy może rosnąć w ziemi dość zbitej i po deszczach bardzo wilgotnej. Chciałbym posadzić kilka takich drzewek żeby odgrodzić się wizualnie od sąsiedniej działki co prawda na razie niezabudowanej ale to kwestia czasu. Wzdłuż płotu rosną już thuje smaragd ale trzeba kilku lat żeby były duże. Brzozy widziałem w sprzedaży dosyć duże ok3 m wysokości. Proszę o opinie na temat tego drzewa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 paź 2008, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoza użyteczna doorenbos
Witam .Jeżeli nadal jest Pan zainteresowany tą brzozą to mogę powiedzieć ,że jest naprawdę piękna.Nie polecam sadzić jej koło żywotników bo potrafi urosnąć do 10 m.Polecam brzozę Long Trunk która ma cechy brzozy Doorenbos i Youngii- czyli białą korę i duże liście oraz lekko zwisający pokrój.Kupiłam kilka takich brzóz ale małych ok.1m więc na efekty przyjdzie trochę poczekać , chociaż podobno szybko rosną do ok.5m.Pozdrawiam
agapanta