Pędzenie cebul cyklamena
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sie 2010, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pędzenie cebul cyklamena
Witam, to mój pierwszy post na forum. Szukam informacji na temat pędzenia cebul cyklamena dyskowatego. Kocham pędzić cebule hiacyntów, żonkili, szafirków i krokusów. W cyklamenem jeszcze nie próbowałam i nigdzie nie potrafię znaleźć informacji o długości okresu chłodzenia cebul po ich posadzeniu. Hiacynty 15 tygodni, tulipany nawet dłużej, a cyklameny? Czy ktoś próbował pędzić i odniósł sukces? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pędzenie cebul cyklamena

Dla ścisłości , cyklamen dyskowy , jest cebulą ogrodową
http://www.swiatkwiatow.pl/cyklamen-dys ... -id58.html
Carpe Diem...
Dla ścisłości,cyklamen nie jest rośliną cebulową,a bulwiastą.
-
- 0p - Nowonarodzony
Może być sobie i bulwą ogrodową, pytanie, czy da się pędzić? 
Hiacynty też są roślinami ogrodowymi, takoż żonkile, tulipany i krokusy, co absolutnie nie przeszkadza ludziom pędzić ich w warunkach domowych od czasów wiktoriańskich. Po to właśnie serwuje się im lodówkę czy ogólnie chłód przez kilka/kilkanaście tygodni - by imitować zimę.
Cóż, z racji braku informacji w necie poświęcę jedno opakowanie cebul i miejsce w lodówce, i za parę miesięcy zobacze, co z tego wyszło
Pozdrawiam,
enith

Hiacynty też są roślinami ogrodowymi, takoż żonkile, tulipany i krokusy, co absolutnie nie przeszkadza ludziom pędzić ich w warunkach domowych od czasów wiktoriańskich. Po to właśnie serwuje się im lodówkę czy ogólnie chłód przez kilka/kilkanaście tygodni - by imitować zimę.
Cóż, z racji braku informacji w necie poświęcę jedno opakowanie cebul i miejsce w lodówce, i za parę miesięcy zobacze, co z tego wyszło

Pozdrawiam,
enith
To chyba trochę inny proces,niż typowe pędzenie roślin cebulowych,ale na pewno da się
przyspieszć kwitnienie.
przyspieszć kwitnienie.
-
- 0p - Nowonarodzony
Mirzanie, przez pędzenie cebul rozumiem proces zmuszenia rośliny do przyspieszonego kwitnienia. Cyklamen, który posadziłam w doniczce, w ogrodzie kwitnie zazwyczaj z początkiem wiosny (sporo zależy od pogody). Gdyby udało się przyspieszyć kwitnienie może tak o miesiąc czy nawet półtora (przełom stycznia i lutego), uważałabym to za sukces. Na razie doniczka stoi w lodówce i postoi tam przynajmniej do czasu, gdy zobaczę pierwsze symptomy wzrostu zieleniny, czyli pewnie co najmniej 10 tygodni, o ile cyklamen da się w ogóle w takich lodówkowych warunkach pędzić 

Prawdopodobnie da się,jak nabierze chęci do rośnięcia,posadź do doniczki.Mój kwitnie od końca
lata do teraz,na grządce.
lata do teraz,na grządce.