NA RATUNEK BRZOSKWINI !
NA RATUNEK BRZOSKWINI !
W jaki sposób umiejętnie podeprzeć dużą już brzoskwinię, która ze względu na swoją wielkość i ciężar jest bliska złamania. Nie chciałbym uszkodzić drzewa. Ze względu na moją ignorancję jedynym znanym mi sposobem jest wbiciem czterech listew i sznurek ale nie wiem czy to wystarczy ze względu na rozmiary drzewa. Proszę o propozycje i krótki opis w jaki sposób mam daną metodę zastosować...
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: NA RATUNEK BRZOSKWINI !
Nie widać żadnego zdjęcia pacjenki, ale i tak brzoskwinia nie jest długoletnim drzewem, krzewem. Może już czas na odmłodzenie? 

- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjątko mile widziane, ale pewnie trzeba zastosować cięcie odmładzające. Przy odpowiednim cięciu nawet stare brzoskwinie utrzymują zdrowie i stabilny szkielet.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Po ilu latach należy odmładzać brzoskwinię ?Co to znaczy nie jest długoletnim drzewem - ile lat powinna być w sadzie-ogrodzie ? 

-
- ---
Wiem tylko tyle, że każdego roku wycinam około 50% ubiegło-rocznych przyrostów.
Niektóre brzoskwinie u mnie 22-letnie wyglądają jakby miały 3-4 lata.

Niektóre brzoskwinie u mnie 22-letnie wyglądają jakby miały 3-4 lata.

- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Dzięki - proszę jeszcze o informację z praktyki....jak skutecznie walczyć z kędzierzawością. Ile oprysków i czy do każdego zabiegu zmiana fungicydu? Odnosze wrażenie,ze stosowanie tych samych co roku środków , jest mało skuteczne.
-
- ---
Na forum jest bardzo dużo informacji na ten temat.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p1593230

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p1593230
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
No z tą długowiecznością to jest tak, że i 25 letnia brzoskwinia przy regularnym, prawidłowym cięciu i przy odpowiednich opryskach jest w stanie dobrze owocować.
Sposób, który ja stosuję na kędzierzawość to oprysk miedzianem lub syllitem przed kwitnieniem. Ponoć syllit lepszy na wiosnę. Można też wykonać oprysk po zrzuceniu liści i tu podobno lepszy jest miedzian. Ważne coroczne opryski.
Sposób, który ja stosuję na kędzierzawość to oprysk miedzianem lub syllitem przed kwitnieniem. Ponoć syllit lepszy na wiosnę. Można też wykonać oprysk po zrzuceniu liści i tu podobno lepszy jest miedzian. Ważne coroczne opryski.