Co to za róża i co z nią zrobić ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za róża i co z nią zrobić ?
Marcinie
to róża dzika Rosa canina. Prawdopodobnie wybiła z podkładki i zdominowała różę szlachetną. R. canina kwitnie raz w sezonie w czerwcu, potem zawiązuje owoce . Nie wymaga cięcia, zakwitnie na tych pędach latem.
Ze względu na mało atrakcyjne kwiaty i krótki okres kwitnienia zachęcam cię do wymiany tej róży na jedną z odmianowych, długo kwitnących. Jeśli zdecydujesz się na ten zabieg, przed sadzeniem następnej należy wymienić ziemię w tym miejscu na głębokość 50cm ze względu na tzw. zmęczenie gleby.
to róża dzika Rosa canina. Prawdopodobnie wybiła z podkładki i zdominowała różę szlachetną. R. canina kwitnie raz w sezonie w czerwcu, potem zawiązuje owoce . Nie wymaga cięcia, zakwitnie na tych pędach latem.
Ze względu na mało atrakcyjne kwiaty i krótki okres kwitnienia zachęcam cię do wymiany tej róży na jedną z odmianowych, długo kwitnących. Jeśli zdecydujesz się na ten zabieg, przed sadzeniem następnej należy wymienić ziemię w tym miejscu na głębokość 50cm ze względu na tzw. zmęczenie gleby.
Dzięki, czyli co najlepiej wykopać ja z korzeniami , wymienić ziemię i co dalej co posadzić ...
Jaką odmianę i ile krzaczków by trzeba było posadzić na tej szerokości? Czy jak posadzę teraz jesienią to w przyszłym roku bedzie kwitła?

- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
No ja nie wiem,mam słabość do takich dzikusów,zostawiłabym ją ,ale zrobisz jak zechcesz.
A co z tymi owocami zrobić gdybym jeszcze się zdecydował ją zostawić , oberwać je ?
Róży nie ma
Teraz podpowiedzcie co posadzić jaką odmianę
Czy są jakieś róże pnące o malutkich kwiatkach ?

- Grandiflora
Czy koniecznie róża?,o małych kwiatach są odmiany Excelsa,Super Dorothy,Dorothy Perkins,ale one chorują na mączniaka ,piękną pnąca różą jest Dortmund ,ma pojedyńcze kwiaty jasnoczerwone z białym okiem.
W sumie nie musi być róża , dookoła mam iglaki różne i nie wiem czy róża w 100% tam akurat pasuję.
A co innego byście polecili ?
A co innego byście polecili ?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Jak dla mnie to róża Rosarium Uetersen - kwitnie do mrozów :P
Możesz pomyśleć np. o trzmielinie, bluszczu, winobluszczu.
Możesz pomyśleć np. o trzmielinie, bluszczu, winobluszczu.
- Grandiflora
Właściwie na furtkę pasuje róża,jeszcze może wiciokrzew.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Marcinie, odmian pnących z małymi kwiatkami (ramblery) jest dużo, zależy jaki chcesz kolor .marrcin pisze:Róży nie maTeraz podpowiedzcie co posadzić jaką odmianę
![]()
Zajrzyj np. na stronę rosarium http://www.rosarium.com.pl/odmiany.php?id=19 i wybieraj do woli!