Prośba o pomoc w dobraniu roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Elendill
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 wrz 2010, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prośba o pomoc w dobraniu roślin

Post »

Witam w załączonym obrazku zamieściłem szkicowy pogląd na moją całą działkę chciałbym poprosić was o pomoc w dobraniu nasadzeń kwiatowych/ozdobnych na "Rabacie kwiatowej 5" (jak jest oznaczona na rysunku). Rabata ta znajduje się wiosną w półcieniu (brak liści na orzechach włoskich rosnących na trawniku zaraz za nią) wtedy do tej pory rosły 2 rzędy czerwonych tulipanów. Głównie problem jest z obsadzeniem tej rabaty w okresie lato/jesień gdzie już rabata ta znajduje się w stanowisku zacienionym (jedynie z rana jest z 1-2h słońca) i tu chciałbym o propozycje nasad. Rabata ma szerokość około 0,7m i jest blisko ścieżki więc chciałbym raczej posadzić tam coś co nie będzie przeszkadzało w chodzeniu po niej.

Chciałbym również prosić o pomoc w dobraniu róży piennych, które chciałbym zasadzić tak aby obrosły drewnianą kratkę nad bramką przy wejściu na działkę.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba o pomoc w dobraniu roślin

Post »

Poeksperymentuj przede wszystkim z różnymi kolorami host- to typowe rośliny cienia.Zdać egzamin mogą również: brunera (ale nie wiem jak z wybarwienie liści u np 'Jack Frost' więc tu byś musiała popytać o odmiany), barwinek (bujnie okrywa wszystko wszędzie ;:224 średnio ekspansywny), najróżniejsze paprocie- wystrzegaj się pióropusznika strusiego- ciężko wytępić nie chcianego, bo rozprzestrzenia się rozłogami pod ziemią i nawet najmniejszy kawałeczek wystarczy :evil: Hm co jeszcze? Języczka pomarańczowa i Przewalskiego, tojad (uwaga trujący) zawilce, szczawik zajęczy, słyszałam też dobre opinie o świecznicy na to stanowisko.Ze względu na szerokość odpadają większe krzewy i parzydło leśne (podobnie jak hosta- roślina kochająca cień). Posadź też dąbrówkę rozłogową i tawułę- u mnie dobrze się prezentują w cieniu.Rozjaśni Ci to też jasnota plamista- jest duży wybór kolorów liści- jest z czego wybierac.No i to tyle z tego co mi się kojarzy godnego polecenia.
Gardenarium
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2010, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Prośba o pomoc w dobraniu roślin

Post »

Ostatnio pokazało się sporo odmian żurawek, które chętnie posadziłam również w swoim ogrodzie. Mają one ogromną zaletę - są zimozielone i mają piękne kolory, ad żółtego, poprzez pomarańczowy do brodowego w różne plamki i misterne koronki.
Zamieść swój plan na forum http://www.ogrodowisko.pl/ a chętnie wyślę Ci zdjęcia również innych roślin. Dla mnie najważniejsze w ogrodzie jest właściwy dobór roślin, sporządzenie listy tak, aby przez cały rok ogród nie był pusty, gdy byliny przekwitną. Dlatego należy stworzyć tzw. "szkielet ogrodu" do tego dobrać "dodatki" i "biżuterię"
Tak to wygląda w moim ogrodzie.

Obrazek

Żółty kolor daje żurawka "Citronella"
Pozdrawiam, Danusia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”