Stanowisko słoneczne, półcieniste, cieniste - definicja EDU
Stanowisko słoneczne, półcieniste, cieniste - definicja EDU
Przy zakładaniu ogrodu lub ogólnie stałej pielęgnacji sadzeniu nowych roślin wazne jest określenie najbardziej optymalnego dla rośliny stanowiska - pod uwage najczesciej bierze się nasłonecznienie pH gleby i nawodnienie- z tego co wiem. Ja jestem własnie na etapie wstępnego projektowania mojego ogodu i znajdywania najlepszych miejsc dla roślin.
Czy mogę prosić osoby bardziej doświadczone o bliższe okreslenie jakim stanowiskiem jest stanowisko słoneczne- czyli ile godzin w ciagu dnia musi w nim znajdować się słońce, czy przez cały czy starczy np kilka godzin i analogicznie stanowisko półcieniste i cieniste, czy np stanowisko pod drzewem, gdzie jednak słońce bywa przez jakiś okres czsu nazwiemy cienistym czy już półcienistym.
Bardzo serdecznie proszę o pomoc w odpowedzi na moje pytanie napweno ułatwi to mnie i innym osobom odpowiednie umiejscowienie roślin.
Czy mogę prosić osoby bardziej doświadczone o bliższe okreslenie jakim stanowiskiem jest stanowisko słoneczne- czyli ile godzin w ciagu dnia musi w nim znajdować się słońce, czy przez cały czy starczy np kilka godzin i analogicznie stanowisko półcieniste i cieniste, czy np stanowisko pod drzewem, gdzie jednak słońce bywa przez jakiś okres czsu nazwiemy cienistym czy już półcienistym.
Bardzo serdecznie proszę o pomoc w odpowedzi na moje pytanie napweno ułatwi to mnie i innym osobom odpowiednie umiejscowienie roślin.
pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto klasyfikacja stanowisk wg J. Bakera
Miejsce słoneczne to takie, na które co najmniej 6 godzin dziennie padają promienie słoneczne, przy czym co najmniej 4 godziny przypadają na popołudnie.
Miejsce częściowo zacienione to takie, które prze 3-6 godzin dziennie jest oświetlone przez słońce.
Miejsce zacienione to takie, do którego promienie słońca docieraja przez 3 godziny lub krócej.
Miejsce słoneczne to takie, na które co najmniej 6 godzin dziennie padają promienie słoneczne, przy czym co najmniej 4 godziny przypadają na popołudnie.
Miejsce częściowo zacienione to takie, które prze 3-6 godzin dziennie jest oświetlone przez słońce.
Miejsce zacienione to takie, do którego promienie słońca docieraja przez 3 godziny lub krócej.
Mietek.
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
słoneczne osłonięte od wiatru (stanowiska dla roślin wrażliwych na przymrozki, przeciągi i suche powietrze)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek