Bukszpan - podmokły teren

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marciniszyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sie 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Bukszpan - podmokły teren

Post »

Witam, mam pytanie. od razu uprzedzam, że ogrodnik to ze mnie żaden. ;:14

Chciałbym przesadzić w tym roku bukszpan, wyrosły mi takie malem kule coś na 20 cm. Z tego co wyczytałem bukszpan nie lubi podmokłego terenu. Właściwie nie wiem co znaczy ten "podmokły teren" ?! Jak jest słoneczno do potrafi u mnie zrobić się doslownie "skała" a do większym deszczu w ziemi po wbiciu szpadla zbiera się bardzo dużu wody. Próbowałem ostanio po deszczu wykopać dołki na trawniku żeby przygotować miejsce dla buszpanu i po deszczu zrobiło się w nich po prostu bagno. :shock: Myślicie, że można spróbować posadzić w takim miejscu bukszpan?
I jeszcze jedno, można bukszpan przesadzać we wrześniu? co myślicie na ten temat?

Pozdrwiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bukszpan - podmokły teren

Post »

Bukszpan nie lubi stojącej wody, będzie chorował.
We wrześniu chyba już można, ale znajdź mu lepsze miejsce, albo zdrenuj to, które wybrałeś, żeby było tam mniej wody.
Trawa rośnie wszędzie, bo ma krótkie korzonki (na ogół), krzewy korzenią się głębiej i nie powinny stać w wodzie, bo zgniją im korzenie.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bukszpan - podmokły teren

Post »

Powiedziałabym raczej, że wiele zależy tu od przepuszczalności gleby. U mnie jest ziemia piaszczysta ale ponieważ to teren nadrzeczny, woda jest bardzo płytko. Mam od jakichś dziesięciu lat niski żywopłot z bukszpanu i bardzo dobrze się trzyma :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”