Co to za gatunek i na co choruje?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za gatunek i na co choruje?

Post »

Jakaś taka jedlina, mam ją może z 10lat, a w tym roku igły czymś przyrażone. Teraz na jesień już się poprawia, ale wcześniej na fungicydy specjalnej reakcji nie było. Przędziory? Nie zauważyłem, choć się ich nie spodziewałem.
ObrazekObrazek
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za gatunek i na co choruje?

Post »

Choina kanadyjska (Tsuga canadensis)
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Choina/Choina.html

Diagnozę niech postawi ekspert Mirek L. ;:180
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dodam, że podobnie chorowała mi jodła koreańska i ponoć to mogło być spowodowane B. cinerea.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, pokrój i rozwój na prawdę zadowalający- tylko to lato przechorowała. Nie pomogło Aliette ani Score ani Dithane.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Tia, bądź mądry...
Choin u nas nie za wiele, ciężko znaleźć jakieś info w temacie chorób i ochrony.
Ale nie podejrzewam chorób, raczej fizjologiczne chyba. Rok ogólnie parszywy. Po deszczowym maju wylazło wiele choróbsk. Szara pleśń wystąpiła w obfitości znacznej. Później susza i plaża- a choina mocno nie lubi jednego i drugiego. Pryskałeś, piszesz.
Nie wiem, na jakiej glebie rośnie. Zgadywać mogę... nie podtopiona w maju?
Będzie rosła ładnie w pelnym słońcu również, pod warunkiem że będzie miała wilgoć w glebie. Gleba powinna być żyzna, wilgotna i o dobrej strukturze- ze względu na płytki system korzeniowy cierpi w suszę i nie znosi udeptywania gleby wokół korony. Przy niedoborze wody w słońcu igły płowieją i żółkną.
agnieszka bogdan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 gru 2007, o 21:33

Post »

Witam.
Na ile znam Choiny jest głodna ! :)
Aga
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Choroby fizjologiczne raczej mają jakieś prawidłowości- starsze lub młodsze liście, między nerwami, końce liści- tutej mam kropki i plamki. Może to zły trop, ale podobnie miałem tu. Rośnie ok 2m od zachodniej sciany parteroweg domu, także po jedenastej(a może wcześniej...) ma pełne słońce; gleby mam bardzo żyzne, przepuszczalne, koło niej nie deptane- czasem zbliżam sie na odległość kosiarki. Mogla być jednak zalana- w jej kierunku leci woda z rynny, ale nie stoi. To może być jedna okolicznośc- druga w tym roku, to wszystko co zwykle nie chorowało ma jakieś utrapienie: lilie, pomidory jak rzadko szarą pleśń, winogrona jak nigdy mączniaka prawdziwego, róże czarną plamistość, rdza gruszy, jabłonie ledwo wybroniłem od parcha... A ona- to jej pierwszy raz, gdy jej coś dolega...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”