plan warzywniaka
plan warzywniaka
witajcie! od kilku lat mój warzywniak ma kształt kwadratu, na następny rok chcialabym zrobic cos innego myślałam o takim rozwiązaniu:
http://yfrog.com/2dbeztytuuzxjp
co o tym myslicie?
http://yfrog.com/2dbeztytuuzxjp
co o tym myslicie?
Re: plan warzywniaka
Oryginalny pomysł
Podobnie mam robiony ogródek ziołowy tzn. kształt tylko więcej ma części bo chodziło mi o wzór kwiatka z płatkami 

- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Będzie kolorowy zawrót głowy 
Czy wysokie warzywa będą sadzone od środka, czy masz inny pomysł nasadzeń?

Czy wysokie warzywa będą sadzone od środka, czy masz inny pomysł nasadzeń?
Pozdrawiam Dana 

nie wysokie warzywa (typu fasola bób groszek) będą na tym obrazku na dole, bo od tej strony mam altanke, tylko nie wiem czy posadza potem pomidory a nast. ogórki czy na odwrót (jak sądzicie?), potem warzywa niskie, buraki, marchewkę.....
w rogach chciałabym posadzić 4 krzaczki borówki, jak sądzicie? będą dobrze rosły? --> http://yfrog.com/epbeztytuufhfp
w rogach chciałabym posadzić 4 krzaczki borówki, jak sądzicie? będą dobrze rosły? --> http://yfrog.com/epbeztytuufhfp
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Praszka, borówka potrzebuje ziemi kwaśnej, będziesz kopać 4 doły, zabezpieczać folią boki tych dołków? To jest drugie tyle roboty, z resztą potrzebne są dwie różne odmiany by się zapylały, powinny raczej rosnąć blisko siebie .
Pozdrawiam! Gienia.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Świetny pomysł, tylko nie wiem, czy ścieżki za szerokie, czy te półkoliste grządki za wąskie. Chyba w realu to będzie zweryfikowane?
Waleria
ja ten rysunek narysowalam na prędce
może zmieszczę więcej rządków.
a zamiast borówk co mogłabym posadzić? może byczki? wkońcy odstraszają robale

a zamiast borówk co mogłabym posadzić? może byczki? wkońcy odstraszają robale

- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jeśli do tej pory warzywniak był na kwadracie, a teraz koło, to nie szkoda tracic miejsca? Poza tym te ścieżki wewnątrz będą wymagały pielenia, więc chyba będzie więcej pracy niż wcześniej? Borówki to rzeczywiście kiepski pomysł, bo jak zmieni się koncepcja warzywniaka, to co zrobisz z borówkami? Sadzi sie je na dłużej niż np marchew i buraki. Pomysł na pewno oryginalny i ciekawy, chętnie zobaczyłabym jak to będzie wyglądało już zrobione.
ścieżki i tak musze trochę pielić, wiec problemu nie będzie. tak sadziłam że nie doradzicie mi borówek 
na pewno prześlę wam zdjęcia kolejnych etapów pracy :P

na pewno prześlę wam zdjęcia kolejnych etapów pracy :P
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Kilka lat temu miałam coś podobnego, w środku słoneczniki, potem ogórki i inne ziele. Trochę traci się miejsca, ale wyglada nieźle. Miałam tylko problem z wytyczaniem ścieżek. Na początku nie, bo zrobiłam sobie "cyrkiel" ze sznurka, gorzej było gdy wszystko już podrosło i zaczynał robić się bałagan. Przy tradycyjnych grządkach wtykam 2 kołki ze sznurkiem i już wiem czego się trzymać
,a przy kółkach trzeba improwizować...

Dorota
czyli mówisz że na dluższą mete taki rozkład nie wypali?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Nie mówię, że nie wypali, ale sygnalizuję jakie miałam problemy. Może coś wymyślisz żeby ich uniknąć, albo dla Ciebie to nie będzie problemem
.

Dorota
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Krawędzie grządek można czymś otoczyć - falowanym plastikiem, płotkiem, wkopanymi ukośnie cegłami - co tam fantazja podsunie. W ten sposób łatwiej będzie utrzymać pierwotny kształt w ryzach. 

w pierwszym roku niczym nie będe dzielila, zobacze czy bedzie mi pasowal taki układ dopiero w drugim roku zrobię jak będzie ok.