Mój raj na ziemi. Beata.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sie 2010, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mój raj na ziemi. Beata.

Post »

Witam jestem nowa na tym forum . Bardzo się cieszę ,ze mogę się z Wami podzielić odrobiną mojego raju na ziemi jakim jest mój ogród. Mieszkam w Wałbrzychu i każdą wolną chwilkę spędzam w ogrodzie czy przy warzywach ,czy przy kwiatach i krzewach. Będzie mi bardzo milo zaprosić Was do siebie .
Wogrodzie znajduje się kilka odmian iglaków jak i sporo kwiatów i krzewów .Znajduję się tutaj także oczoko wodne w których mam karasie zlociste,oraz zamontowaną fontane napowietrzającą i oczyszczającą wodę . Otoczenie wokół oczka jest obsadzone irysami, wrzosami kosodrzewiną,berberysami.Niedaleko oczka znajduje się taras z pergolą obsadzona winoroślą oraz klematisem. Jest to bardzo ciche i zacienione miejsce gdzie w upalne dni można miło spędzić czas.W oczku wodnym znajdują się roślinki oczywiście lilie wodne rzęsa wodna i kosaćce.
ogród podzielony jest na trzy częsci na jednej najwyższej znajdują się rabaty z kwiatami, altana, drewniana huśtawka z tego miejsca rozpościera się przepiękny widok na okolicę na zalesione pagórki oraz najwyższą górę w okolicy Chełmiec.Niższa częśc jest obsadzona krzewami znajduje się tutaj kilka iglaków perukowiec ,pożeczka krwista ,forsycje trawnikiem przechodzimy dalej z lewej strony podziwiamy skalniaczek dalej dochodzimy do oczka wodnego. Przejście między iglakami porowadzi nas w dół po schodkach do zacisznego miejsca otoczonego pergolą i zarosniętego dziką winoroślą w której znajduje się ławeczka jest to miejsce przeznaczone na specjalne okazje czyli na wspólne ognisto na którym przygotowujemy kociołek pełen niespodzianek.
Obok znajduje się duży pas warzywaniaka zaczynając od truskawek ,cukinie ,ogórki, fasolka, szparagowa ,pomidory ,buraczki marchewka ,koper itd tędy dochodziomy do miejsca przeznaczonego na potęzny gnojownik :) oraz w dalszej częsci ukryty barak na sprzety ogrodnicze oraz rowery.W tym najdalszym zakątku ogrodu można odpoczywać w cieniu z daleka od zgiełku w cieniu brzozy jabłoni grusz .Zajdać poziomki i słuchając śpiew ptaków.Aż dziwne ,że kiedyś w ogrodzie tym rosło kilka drzew i pelno chwasrtów. Dopiero teraz po zaadoptowaniu tego miejsca przeze mnie można nazwac go w 100% rajem na ziemi ,który każdy kto posiada kawałek ziemi może posiadać.Zachęcam do zwiedzania tego miejsca razem ze mną a na pewno znajdziemy tutaj wiele ciekawych roslinek i razem zastanowimy się co robić dalej aby ogórd stal się bardziej praktyczny i piękny.Serdecznie zapraszam
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Mój raj na ziemi. Beata.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Witaj Beato, miło że pokazałaś kawałem swojego świata, bardzo masz ładny i zadbany ogród, jedna z fotek jest urocza, czekam na więcej zdjęć, pozdr :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witaj Matemax :) dziękuję za szybką odpowiedź. Oczywiście ,ze będą następne zdjęcia może większe na których wyraźnie widać detale. Napisalam tutaj poniewż jestem przejonana ,ze znajdę kogoś kto podpowie co zrobić aby mój ogrod wyglądał bardziej profesjonalnie :) Boję się przycinać iglaczki. A myślę ,ze to będzie super pomysł ,ponieważ ogród będzie wyglądał bardziej elegancko i na bardziej zadbany.
Muszę zrobić kilka zdjęć iglakow które wymagaja takiego radykalnego cięcia lub umodelowania. Najbardziej martwi mnie fakt ,ze gdy zacznę przycinać coś nie pójdzie tak jak trzeba i iglak albo wyschnie albo będzie wyglądał beznadziejnie. A szkoda ponieważ one maja już kilka dobrych latek i sa bardzo okazałe. I teraz pytanie do fachowców od czego zacząć ? Jak zacząć przycinac iglaki i najlepiej czym czy duzym sekatorem czy nożycami? Myślę ,ze ptrzytnę jeden lub dwa w spiralę. Dwa inne w stożki .Trudno coś wymyślić samemu i nie wiem za bardzo czy to dobry pomysł?A może zostawić je tak jak są?
Proszę o podpowiedź :) dziękuję
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Beatko na pewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, ja bardzo dużo się tutaj dowiedziałem, podpatrzyłem, co do iglaków to ja raczej na wiosnę uszczykuję o połowe nowe przyrosty np. sosenki, świerków, czy jodle, tuje kuliste też przycinam dwa rezy w roku dużyk sekatorem żeby nadać kształt, radykalne cięcia raczej nie stosowałem, jedynie długie pędy modrzewia przygiołem żeby utrzymać parasolowatu kształt, nie zawsze trzeba ciąć :wink:
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Właśnie także martwi mnie fakt ,ze modrzew i brzoza rosną zbyt wysokie. Nie bardzo wiem jak je ukształtować. W tej chwili jeszcze nie są takie wysokie ale modrzew rośnie bardzo wysoki więc będę musiała pomyśleć co z nimi zrobić aby nie wyrosły na zbyt wysokie :)
Zrobuiłam błąd sadząc perukowca po stronie widokowej ponieważ on rośnie także wysoki i zasłoni mi cały widok na górki...a jak wiadomo to perukowca nie powinno się przycinac ponieważ traci swój ładny kształt i wypuszcza nowe łodygi w dosyć niekontrolowany sposób :(
Mam bardzo dużo pytań na które nie znam odpowiedzi . Widzę ,ze raczej powinnam zaglądać na inne posty i tam szukać pomocy?
A jak zrobiłeś z modrzewia formę parasola? :) I czy myślisz ,ze można modrzew skrócić ?Nie opadną igły?
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Beatko mojego modrzewia najpierw mocno przycinałem ale on jak na złość wypuszczał coraz dłuższe pędy, więc nagiołem je sznurkami do pnia i teraz ładnie tworzą jakby parasol, pędy są bardzo plastyczne jak są młode i można formować je do woli

Obrazek
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

:wit na forum
zapowiada się ciekawie (tylko większe fotki poproszę :) )
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czy naprzykład z brzozą można zrobić to samo?
Zrobiłeś to zdjęcie przed chwilką ,czy miales już w swoich dokumentach :))))haha dziękuję za szybką podpowiedź
Myślę ,ze mój ogród ma duży potencjał ale jest coś w nim co mi się nie podoba cyzli taki jakby to powiedzieć nieład. Muszę zrobić dokladniejsze zdjęcie które zobrazuje całość chociaż będzie trudno objąć go w kadrze :)
Mam dużo do zrobienia. przede wszystkim oczko wodne które wykopałam jest niezbyt równe ponieważ na zboczu . Teraz jest kolejny problem z wyrównaniem ,będe musiala wyjąć wszystkie rośliny i ryby oraz spuścić wodę ...Chyba najlepiej takie prace wykonac na jesień. Tylko nie wiem czy jeszcze przed zima napełnić je nową wodą i wsadzić roślinki ,czy poczekać z tym do wiosny?

mój raj wymaga odnowy :))))
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Edytko postaram się wstawiać fotki jak największe :) specjalnie dla Ciebie pod warunkiem ,ze mi coś podpowiesz .Może jakiś pomysł odnośnie zmian na lepesze w moim ogrodzie?Myślę ,ze ten ogród ma duży potencjał i mozna jeszcze go bardziej udoskonalić,chociaż wiem ,ze przesadzać z roślinami też nie można już w tej chwili nie wiem gdzie sadzić następne :)) naprzykład kupiłam ostatnio drzewko zwane tulipanowiec. Słyszałam ,ze jest przepiękne ma liście w kszatłcie tulipana kwiaty wielkości 6,5cm przepiękny ale jakie było moje zaskoczenie gdy przeczytałam w książce ogrodniczej ,ze osiąga wysokość 20m co prawda po 20 latach ,ale i tak jest to ogromne drzewo które potrzebuje masę miejsca.Teraz problem nie wiem gdzie to sadzić i sadzonka stoi już trzeci dzień :)

I tutaj taka rada dla forumowiczów aby zanim coś ciekawego kupimy przeczytać jaki gatunek i jakie warunki sa wymagane.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękny ogród ,ale też poproszę o fotki w dużym rozmiarze .Łatwiej i szybciej można coś zobaczyć i doradzić . :wit :wit :wit
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Witaj :wit
Masz piękny ogród :) Mam radę co do zdjęć. Jeśli chcesz by były duże wgrywaj je tutaj: http://tinypic.pl/ i jak wyskoczą linki przy nich to skopiuj ten co przy nim pisze: Bezpośredni link do pliku i skopiuj go. Wklej do wiadomości na forum i wstaw go między te IMG :wink:
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak chyba musze zrobić kilka prób zanim uda mi się wstawić tutaj ładne duże zdjęcie :)))tak więc nie gniewajcie się jak pójdzie coś nie tak ...
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Czekam na więcej zdjęć :wink:
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący