Jak nawozic sadzonki krzewow ozdobnych w doniczkach?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lip 2010, o 21:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak nawozic sadzonki krzewow ozdobnych w doniczkach?
Witam wszystkich! Jestem nowy na forum, ciesze się bardzo, że takie forum znalazłem:) Mam pytanie: zacząłem sadzić świeżo ukorzenione sadzonki krzewów ozdobnych do doniczek o wymiarach ok 9x9, i tu pytanie, czy mam te krzewy nawozić? Jak tak to czym i ile tego sypać. Myślę poważnie o założeniu szkółki krzewów ozdobnych, interesuje mnie to i chciałbym nabyć, oczywiście dzięki wam, większej wiedzy i doświadczenia na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz witam wszystkich!
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz witam wszystkich!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak nawozic sadzonki krzewow ozdobnych w doniczkach?
Witaj na forum!
Zapoznaj się z tym wątkiem - tu wiele pisaliśmy o szkółkarstwie ozdobnym.
W odpowiedzi na Twoje pytanie - do małych doniczek dobrze jest stosować nawóz długodziałający. Można też co jakiś czas posypywać nawozami wieloskładnikowymi, ale jest to bardziej pracochłonne i ryzykowne dla początkującego.

Zapoznaj się z tym wątkiem - tu wiele pisaliśmy o szkółkarstwie ozdobnym.
W odpowiedzi na Twoje pytanie - do małych doniczek dobrze jest stosować nawóz długodziałający. Można też co jakiś czas posypywać nawozami wieloskładnikowymi, ale jest to bardziej pracochłonne i ryzykowne dla początkującego.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam
A z jakiej ziemi korzystasz do przesadzania? Może takiej z wymieszanym już nawozem?
Jak przedmówca-wolnodziałające-wieloskładnikowe, niestety droższe ale jak zauważysz niepokojące objawy (najczęściej chloroza i więdnięcie) to zdążysz przepłukać rośliny. Jaka roślina? Doniczka 9x9 to dość spora objętość (relatywnie), tylko że roślinki młode i możesz tak zasolić podłoże że nie dadzą rady pobrac wody z podłożą - i to jest właśnie powód ich zasychania. Ciężko też określić ile jakiego nawozu bo są różne z różną zawartością czystego składnika (albo składników NPK najczęściej).
A z jakiej ziemi korzystasz do przesadzania? Może takiej z wymieszanym już nawozem?
Jak przedmówca-wolnodziałające-wieloskładnikowe, niestety droższe ale jak zauważysz niepokojące objawy (najczęściej chloroza i więdnięcie) to zdążysz przepłukać rośliny. Jaka roślina? Doniczka 9x9 to dość spora objętość (relatywnie), tylko że roślinki młode i możesz tak zasolić podłoże że nie dadzą rady pobrac wody z podłożą - i to jest właśnie powód ich zasychania. Ciężko też określić ile jakiego nawozu bo są różne z różną zawartością czystego składnika (albo składników NPK najczęściej).
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za pierwsze porady! Na temat zakładania i prowadzenia szkółki wiedzę teoretyczną mam, na temat sadzenia, pikowania itp też trochę wiem, bo dziadek się tym kiedyś zajmował-chce na nowo rozpocząć i kontynuować to co kiedyś było. Kupiłem 3 tys sadzonek i posadziłem je na polu, jednak po opadach, które były przed powodzią całe pole mi zalało i drzewka stały metr pod wodą. Musiałem udrożnić odpływ i dopiero jak woda zeszła stwierdziłem, że spróbuję przesadzić te krzewy do doniczek, może któreś da się uratować. I faktycznie kilkaset ożyło, a reszta mam nadzieję, że w przyszłym roku jeszcze wypuści. Stwierdziłem, że dalej będę sadził w doniczkach bo jest to o wiele wygodniejsze do pielęgnacji itd. Przez 2-3 lata chciałbym pozwolić im rosnąc w doniczkach, a później sprzedać albo przesadzić na pole. Czy to dobry pomysł? Ale przez te 2-3 lata musiałbym je jakoś nawozić. Nawóz wolno działający i wieloskładnikowy ok, ale jaki to jest? Kompost? fusy z kawy? Mieszać to z ziemią czy posypywać? Pytaliście jakie rośliny, więc głównie tuje. Ziemię mieszałem z torfem i piaskiem. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłem.
Proszę o kolejne porady i z góry dziękuję za nie!
Proszę o kolejne porady i z góry dziękuję za nie!
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam ja się dołączam do pytanie kolegi jaki nawóz długo działający wybrać : Osmocote, Multicote?Czy może zwykłe:Azofoska, Fruktus, Polifoska?
I bardzo ważna sprawa mieszać z ziemią czy posypywać?
dobry artykuł
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=442
I bardzo ważna sprawa mieszać z ziemią czy posypywać?
dobry artykuł

-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
My co prawda nie produkujemy drzew i krzewów, tylko byliny i te nawozimy Osmocote.
Mieszamy większe ilości podłoża - torf, piasek, czasami kora, nawóz i inne dodatki stosowane do wybranych roslin (dolomit, perlit czy jakieś inne). Nawóz stosujemy wiosną 9-miesieczy, później 6-miesięczny. Do nastepnej wiosny nie jest nawożone. Niektóre kwatery mamy na gołej ziemi, nie na macie szkółkarskiej, wtedy korzonki bylin łatwo wrastają w podłoże, skąd sobie czerpią składniki pokarmowe. Al eto tylko dla wybranych partii roslin tak robimy.
Kompostu nie radzę stosować bo sie od chwastów nie opedzisz, a szkółkarstwo to chyba raczej nie fusy z herbaty.
Nie sprzedane rosliny są w różny sposób "odżywiane" wiosną - są przesadzane do większych pojemników, wtedy dosypuje się nowej ziemi i nawozu albo w starych pojemnikach po wypieleniu ubędzie troche podłoża, wtedy sie dosypuje nowego z nawozem, albo robi dziurke specjalnym szpikulcem i sypie odpowiednia ilość granulek.
W sumie to kupując drzewka i krzewy z innych szkółek to tak właśnie było - nawóz był w jednym miejscu dosypywany - dzirka szpikulcem i wsypane.
Mieszamy większe ilości podłoża - torf, piasek, czasami kora, nawóz i inne dodatki stosowane do wybranych roslin (dolomit, perlit czy jakieś inne). Nawóz stosujemy wiosną 9-miesieczy, później 6-miesięczny. Do nastepnej wiosny nie jest nawożone. Niektóre kwatery mamy na gołej ziemi, nie na macie szkółkarskiej, wtedy korzonki bylin łatwo wrastają w podłoże, skąd sobie czerpią składniki pokarmowe. Al eto tylko dla wybranych partii roslin tak robimy.
Kompostu nie radzę stosować bo sie od chwastów nie opedzisz, a szkółkarstwo to chyba raczej nie fusy z herbaty.
Nie sprzedane rosliny są w różny sposób "odżywiane" wiosną - są przesadzane do większych pojemników, wtedy dosypuje się nowej ziemi i nawozu albo w starych pojemnikach po wypieleniu ubędzie troche podłoża, wtedy sie dosypuje nowego z nawozem, albo robi dziurke specjalnym szpikulcem i sypie odpowiednia ilość granulek.
W sumie to kupując drzewka i krzewy z innych szkółek to tak właśnie było - nawóz był w jednym miejscu dosypywany - dzirka szpikulcem i wsypane.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Dzięki wielkie za odpowiedz na temat i obrazowo 

- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Wybór nawozu raczej zależy od zasobności portfela i ile musimy nawieść roślin, osobiście stosuję Osmocote dawkę 2 g /L doniczki i kwestia ile tego mamy nawieźć 100- 1 000 - czy liczymy w tysięcach, zajmuje to sporo czasu i wiążą się z tym duże koszty. Nawozy typu Osmokote załatwiają nam sezon podawane raz, a granulaty Complex , Polimag podajemy 2 razy. Osobiście nie stosowaliśmy nigdy nawozów pylistych - mała trwałość.
Pytasz czy posypywać czy mieszać Osmokotę zależy jaką zakupisz jest forma powierzchniowa typu Top Dres która pozostaje na powierzchni , inne musimy podać wgłębnie.
Powodzenia w nawożeniu.
Pytasz czy posypywać czy mieszać Osmokotę zależy jaką zakupisz jest forma powierzchniowa typu Top Dres która pozostaje na powierzchni , inne musimy podać wgłębnie.
Powodzenia w nawożeniu.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Dzięki wielkie za bardzo dobre informacje pozdrawiam 

-
- 0p - Nowonarodzony
Ja również dołączam się do podziękowań! Bardzo dużo dały mi odpowiedzi, szukałem w internetowych sklepach nawozów o których była mowa i jest ich bardzo dużo. Są droższe i tańsze, które wystarczy raz podać roślinom albo więcej razy. Wiem też jak nawozić, gdzie i ile.
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Tak mi sie jeszcze nasunęło, że nie każdego początkujacego szkółkarza stać na Osmocote, w momencie gdy zaczyna działalność, gdy dużo jest koniecznych wydatków, a sprzedaż w zasadzie zerowa nie zawsze łatwo jest wyjac tak około 300zł za worek. Sami stosowaliśmy w pierwszym i drugim roku jakiś krótko terminowy nawóz, ale co to było to nie pamietam. Wiem, że stosowalismy gotowe podłoża z nawozem i cos jeszcze. Szybko sie jednak przerzuciliśmy na długoterminowe. Gdy przybędzie komuś roślin w szkółce trudno ciągle latać i dosypywac nawóz. Tak wiec nawet jeśli ktoś na pierwsze lata "szkółkarzenia" stosuje krótko terminowe nawozy to jednak niech dąży do zastapienia ich w przyszłosci długoterminowymi.
Poza tym na początku gdy roslin nie jest dużo w doniczkach, może nie jest tak od razu potrzebny 25kg worek a niestety w mniejszych workach nie każdy nawóz Osmocote jest.
Poza tym na początku gdy roslin nie jest dużo w doniczkach, może nie jest tak od razu potrzebny 25kg worek a niestety w mniejszych workach nie każdy nawóz Osmocote jest.
- lukas93cs
- 200p
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie.Kiedy zastosować nawóz Osmocote do iglaków i roślin iglastych?
Jaki nawóz polecicie,bo ja myślałem nad:
Compo Basacote
Scotts Osmocote
Jaki nawóz polecicie,bo ja myślałem nad:
Compo Basacote
Scotts Osmocote
- grzesiek_z
- 200p
- Kontakt:
lukas93cs to co mogę powiedzieć z własnych doświadczeń i obserwacji roślin polecam Osmocote (Scotts_to firma która je produkuje). Do roślin liściastych stosuje Osmocote Exact 5-6 ( musi być podany wgłębnie), natomiast do iglastych Osmocote Topdres NT 5-6 (do stosowania powierzchniowo ). Efekty są więcej niż zadowalające. Tego pierwszego co piszesz nie stosowałem. My zaczynamy nawozić w II połowie kwietnia. Stosujemy trochę niższą dawkę niż podaje producent 2g/L doniczki, i tak efekt jest dobry. W przypadku doniczki 2L to worek 25kg wystarczy ci ja jakieś 6 000 doniczek. Dodam że Osmocote najłatwiej podawać z dozowników.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grzegorzu, a czy do tego stosujesz jeszcze dożywianie dodatkowe?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- grzesiek_z
- 200p
- Kontakt:
Aniu teraz już nie, tylko jednorazowa dawka Osmocote. Jednego roku w teście dostały dodatkowo na początku lipca drugie nawożenie też po 2g/L ale z Complexu ( jest to dawka bezpieczna) , efekt był taki że miniatury testowe w następnym roku nic nie dostały straciły całkowicie wygląd. Jak pamiętam Alberta Globe z 1 cm poszedł na prawie 5cm a Conica nie pamiętam dokładnie ale przekroczyła 20 cm. Teraz wszystko jedzie na dawce Osmo + woda (w dużych ilościach). Granulaty były zbyt pracochłonne i za szybko w naszym przypadku wypłukiwane.