Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści

Post »

Moje młode hortensje ogrodowe (posadzone na wiosnę w tym roku) mają na liściach białe plamy (jutro zrobię zdjęcie).
Wygląda to jak mączniak, ale w opisach chorób hortensji nie znalazłam nic na ten temat.
Zresztą wszystke okoliczne rośliny (chwasty też) wyglądają podobnie.
Plamy są także od spodu liści. Co z tym robić ?
Pozdrawiam ;:65 Lila
basa gabriela

Post »

To jest mączniak prawdziwy
Na moich starych też jest, powstaje jak jest wysoka wilgotność powietrza.
Trzeba opryskać rośliny 3-4 razy co tydzień lub co 10 dni:
Rubigan12EC ,Amistar250SC,BaymatAE,Nimrod250EC,Saprol190EC lub biopreparatami takimi jak Bio Blatt25EC,BioczosBR,Biosept33SL,Biochikol020PC.
Ja pryskałam na zmianę 1 raz Amistarem, 2 i 3 raz Biochikolem, część liści bardzo porażonych wycięłam na razie pomogło.

Pozdrawiam Gabi :D
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Opryski powinny być wykonane ale zastanów się, bo coś jest nie tak w twoim postępowaniu. Mączniak na hortensji to rzadkość.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi dziękuję, potwierdziłaś moje podejrzenia. Opryski zacznę robić od dziś.
Jeżeli chodzi o to, że coś jest nie tak, to masz Basiu rację. Muszę zmienić sposób podlewania i lać tylko pod korzenie. Jednakże nie jest to problem tylko hortensji, inne rośliny też są zarażone, łącznie z chwastami, w miejscach gdzie nie podlewam. Chyba głównie pogoda ma tutaj znaczenie (brak wiatru, ciepło i wilgotno).

Obrazek Obrazek

Krople na liściach to rosa, a ciepło jest jak w lecie, no to różne choroby mają komfortowe warunki.
Pozdrawiam ;:65 Lila
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie zupełnie. Ponieważ mączniak przenosi się niezwykle łatwo i zastanów się gdzie pojawił się jako pierwszy.

Zasada jeśli gdzieś w ogrodzie pojawi się mączniak to oprysk musi być praktycznie natychmiastowy i trzeba opryskać wszystkie rośliny w pobliżu nawet jak jeszcze nie wykazują objawów chorobowych. On może się już w roślinie rozwijać tylko jeszcze nie widać.
To co widać to owocniki z zarodnikami na długich nóżkach, które po dojrzeniu rozwiewa wiatr. Ale zanim zacznie grzyb owocować musi się dobrze rozrosnąć grzybnia, a tego nie widać.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, dzięki za radę, ale w moim przypadku jest ona trochę trudna do wykonania. Za duży areał, żeby wszystko opryskać, a tak jak pisałam wcześniej jest on na wielu różnych roślinach, łącznie z chwastami u mnie i u sąsiadów.
W pewnym sensie jestem do niego przyzwyczajona. Zawsze o tej porze pojawia się na orlikach, pysznogłówce, ostróżce i kilku innych. Wisną byliny odradzają się bez żadnych złych objawów. O hortensje martwię się z tego względu, że są młode, a ja mam mało wprawy w ich uprawie.
Pozdrowienia ;:65 Lila
basa gabriela

Post »

Nie wiem czy to ci coś pomoże ale u mnie mączniak najwcześniej pojawia sie na niezapominajkach i nagietkach a jeśli nie opryskam niezapominajek i nagietek to wtedy jest już na hortensjach i ostróżkach,mam nawet na rudbekiach,marcinkach,floksach.Ale chyba będzie spokój bo oprysk zrobiłam,deszcz na razie nie będzie padał,te rośliny które mączniak bardzo zaatakował,obciełam.Dobrze by było żeby mgły były mniejsze a najlepiej jakby wcale ,wtedy by było bardziej sucho.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ależ Gabi,mgły muszą być,już są spóżnione!Moje kaktusy i sukulenty czekają na te mgły z utęsknieniem!
Nareszcie druga noc ,cos jakby drgneło i dobrze,a mączniak? Tak u mnie też atakuje żywopłot z berberysa bordowego ale tylko wtedy jak nie pryskam,a opryskałam w tym roku. :wink: Pozdrawiam Gabi
basa gabriela

Post »

Obejrzałam dzisiaj pogodę idzie deszcz i od wtorku ochłodzenie tak ok. 10 stopni mniej ,ciekawe komu wierzyć ?w zeszłą niedzielę na TVN oglądałam prognozę długoterminową i miało być ciepło!.Ja też pryskałam ale wtedy w nocy była wyjątkowo gęsta mgła i nie wiem czy ta rosa nie zmyła oprysku,choć cos tam powinno zostać bo to jednak nie deszcz.

Pozdrawiam.Gabi :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z dotychczaswych obserwcji, wydaje mi się, że pierwsze objawy są na powojach, albo mniszku, a może na orlikach, muszę dokładniej obserwować w przyszłym roku.
Hotensje opryskałam, obciąć nie mogę, mam nadzieję, że przeżyją.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

O to właśnie chodzi byś znalazła roślinę która pierwsza ma oznaki choroby. Wówczas wystarczy w około opryskać i będzie spokój.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, jeżeli początek tej choroby jest u mnie w ogrodzie, to znajdę, ale u sąsiadów oprysków nie będę robić. Jak sama pisałaś, to wiatr rozsiewa zarodniki, może więc przynieść z różnych stron i odległości, ale będę pilnować.
Dziękuję Dziewczyny za rady, przydadzą się.
Pozdrowienia ;:65 Lila
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Hortensja - choroby liści

Post »

Na plamistość liści hortensjistosujemy
Oprysk 2-3 razy co 10 dni
Bravo 500 SC lub Gwarant (,2%),potem
Topsin M 70 WP (0,1%)
Dithane M-45 80 WP (o,2%)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 12:21

Hortensja - choroby liści

Post »

Witam
Co prawda mam w ogrodzie piaszczystą glebę, ale trzy lata temu skusiłam sie na sadzenie hortensji w dośc cienistej aleji (miedzy budynkiem a płotem, w cieniu ogromnej brzozy i olchy). Dałam kwaśny torf, przekompostowana korę, nawożę, no i podlewam podlewam podlewam.
Mam tam hortensje i ogrodowe i bukietowe i krzewiaste. W tym roku stała sie rzecz dziwna. Na niektórych egzemplarzach zamierają liście. Najpierw pojawiają się zmiany na liściach, potem więdną. Charakterystyczne jest to, że równocześnie na tej samej roślinie jeden pęd zupełnie jest chory, a na drugim rosną w miarę zdrowe liście i kwitnie. Wydaje mi się, że jest to jakaś choroba grzybowa. Obrywam chore liście. Spryskałam rośliny Topsinem, a po tygodniu jakimś innym preparatem p.grzybiczym. Może powinnam użyć innego środka? Niby trochę to pomogło, ale nie do końca...
Czy to jest na pewno choroba grzybowa? A może użyć lepszego środka?? Czy mógłby mi ktoś pomóc?
A oto i zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich
Jaga W
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: hortensja choruje...

Post »

Na pewno ma za sucho i za gorąco.
Nie dość, że to piaszczysta gleba, to jeszcze mamy bardzo wysokie temperatury. A hortensja lubi żyzne, wilgotne i cieniste miejsca...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”