Droga gminna row prywatny

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Droga gminna row prywatny

Post »

Moja znajoma ma na działce rów i powiedziała mi, że nie będzie wokół niego nic sadzić bo tym rowem zajmuje się gmina i mogą wjechać i wszystko zniszczyć kiedy im się chce.

Sołtys ma rację bo chyba muszą od Ciebie wykupić teren (ale żeby wywłaszczać hmmm skoro jest Twoja zgoda na budowę to w czym problem ?) i budować rów.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Za rowy melioracyjne odpowiada odpowiedni Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych.
Mam na swojej działce rów melioracyjny i faktycznie razem z wąskim paskiem ziemi jest on wyłączony z mojej działki.
Teoretycznie mogą więc wejść w każdej chwili i coś przy nim robić.
Też przez ładnych kilka lat nic z nim nie robiłam, aż się żeźliłam, bo zarastał chwastami jak głupi. Został więc wyczyszczony, pogłębiony i wyłożony na dnie i bokach płaskimi kamieniami. Teraz mogę go zradapować lub wypielić, a jak się zamuli to wymiatam piasek i ok. :)
W praktyce jeśli chodzi o utrzymanie rowu przez Zarząd: w zeszłym roku, po raz pierwszy od 15 lat czyli odkąd tu mieszkam, pojawili się robotnicy na sąsiedniej, "niczyjej" działce. Machnęli symbolicznie 3 razy łopatą- roboty nie mieli, bo ten odcinek niedawno pogłębiliśmy na nasz koszt, przez ogrodzenie zobaczyli, że u mnie jest drożny i zadowoleni poszli dalej.
Na terenie prywatnym żaden urząd, zarząd itd. niczego nie zrobi- musi być właścicielem działki.
Proponowałabym sąsiadowi pójść do odpowiedniego Zarządu i dowiedzieć się jakie są możliwości. Czy możliwy jest wykup przez nich działki i przedłużenie rowu lub czy może on prywatnie to zrobić i czy może, a jeśli tak to gdzie podłączyć się z odpływem wody. Bo byłoby dobrze gdzieś tę zebrana wodę odprowadzić :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
x_P-42

Post »

malybil pisze:... czy istnieje możliwosc prawna przedłużenia tego rowu na cała długość jego działki Pytanie kieruje na forum gdyz sezonowe deszcze powoduja zalewanie przez wody splywajace z pól drogi gminnej i mojej działki znajdującej sie po przeciwnej stronie.
A dlaczego nie można wykopać na Twojej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”