Co zle zrobiłem
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2010, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co zle zrobiłem
Od 2lat użytkuje szklarnie taka z lat 70, posadziłem pomidory ogórki i wszystko rośło jak na drozdzach.w tym roku dałem pod pomidory nie do konca przegnity kompost i nic nie rosnie pomidory jak orzechy laskowe w drugim rogu podadził sasiad bez kompostu pomidory i ma jak sie należy niczym nie nawoził . Co żle zrobiłem
- leosta
- 500p
- Od: 29 sty 2008, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co zle zrobiłem
Witam. Takie upały, może za mało podlewane.
Pozdrawiwm Leszek.
Pozdrawiwm Leszek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj POLS, jeżeli dałeś w tym roku kompost, to ten kompost jeszcze nie został przez naturę przetworzony by był do" spożycia" przez roślinę, na to by ten kompost stanowił pożywienie dla roślin trzeba czasu. Nawóz w postaci obornika, czy kompostu daje się jesienią, by właśnie przez okres zimy ,przekopany w ziemi rozłożył się i wiosną służył za pokarm roślinie.
Podejrzewam że dany przez Ciebie kompost nie spowodował zahamowania wzrostu roślin, chyba ............że...... w danym kompoście znalazły się składniki, które nie powinny w nim być, np:pestycydy, czy resztki olejów, lub smarów.
Podejrzewam że dany przez Ciebie kompost nie spowodował zahamowania wzrostu roślin, chyba ............że...... w danym kompoście znalazły się składniki, które nie powinny w nim być, np:pestycydy, czy resztki olejów, lub smarów.
Kiedyś ciocia ogrodniczka powiedziała ,że nie daje się świeżego kompostu, bo on odbiera roślinie pokarm zamiast go dawać. Nie wnikałam w jaki sposób, ale tak samo jest ze świeżą korą do podsypek, nie nadaje się, bo rozkładając się pobiera pokarm i blokuje pobieranie tego co jest.
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19

Jest dokładnie tak jak mówi andrew54 - świeży kompost, obornik, słoma dodane do gleby pod uprawę uwalniają zjawisko tzw. zbiałczania - mikroorganizmy glebowe wbudowują ten azot w swoje struktury i dlatego jest on dla roślin zatrzymany. Uwolni się dopiero po obumarciu tych organizmów, czyli za kilka miesięcy. Stąd też dając świeży kompost pod uprawę trzeba wzbogacić go najlepiej mocznikiem.
Teraz spróbuj podziałać jeszcze z nawozami dolistnymi. Azot podawany dolistnie jest wchłaniany praktycznie w całości i szybko przyswajalny(do 30 godzin po oprysku roślina pobiera go 90%). Tylko wówczas pamiętaj o okresie bezpiecznym do spożycia, nie zastosujesz go na dojrzewające pomidory.
Teraz spróbuj podziałać jeszcze z nawozami dolistnymi. Azot podawany dolistnie jest wchłaniany praktycznie w całości i szybko przyswajalny(do 30 godzin po oprysku roślina pobiera go 90%). Tylko wówczas pamiętaj o okresie bezpiecznym do spożycia, nie zastosujesz go na dojrzewające pomidory.
Saszar
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2010, o 20:51
Dziekuje bardzo za porady zaczynam powoli dawkowac azot w postaci nawozu zobaczymy co z tego wyjdzie