Czas apokalipsy

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Myron
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 lip 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czas apokalipsy

Post »

Przeglądając wątek ?balkonowy? i podziwiając piękne rośliny na nich, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby założyć temat traktujący o naszych hodowlanych porażkach. Czasem sami jesteśmy winni, a czasem natura sprawi nam psikusa i jeśli w porę nie zareagujemy, katastrofa murowana i nasze wcześniejsze starania i wysiłki idą wniwecz. Może to być leniwy sąsiad, który nie zadbał należycie o nasze rośliny, gdy nas nie było, mimo, że się zadeklarował, kot, który zjadł nam trującego roicissusa, pożar, powódź i wiele innych plag boskich, które na nas spadają.
Jeśli wątek się rozwinie, nie wytykajmy sobie błędów, a raczej starajmy się poznać przyczynę porażki i zrozumieć, czym grozi grzech zaniechania, hehe.
Przeglądając swoje archiwum, znalazłem kilka zdjęć z takich właśnie sytuacji.
Na pierwszym, wściekły atak zimy 14 Października ub. roku, kiedy ucierpiały moje -, Pelargonie, Coleusy, Skrzydłokwiaty i wiele innych.
Mea culpa, powinienem pamiętać, że mam balkon i słuchać prognozy pogody.

Obrazek

Na drugim 20 Listopad 2005 roku. Jednak sople były taaakie piękne, że jakby i Pelargonii było mi mniej żal. Mea culpa, mea culpa. :D

Obrazek

A tu już zawiodłem na całej linii i nie spisałem się jako opiekun i jedyny żywiciel roślin.
Senecio cineraria zupełnie usechł (mea maxima culpa!!!). Mimo to, ze względu na dekoracyjny widok i białą barwę, Starzec, całą zimę stał na parapecie okna, aż dostrzegłem w nim ?to coś? i po małej stylizacji zrobiłem fotografię.
Zdjęcie z 24 Luty 2006r. i dziś mnie straszy. :D

Obrazek

Tutaj, na całe szczęście obeszło się bez ofiar. Widok, jaki zobaczyłem z okna, w Niedzielę, 18 Czerwca 2006r. W nocy przeszła ogromna nawałnica i taki był efekt.

Obrazek
Awatar użytkownika
gilori
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2010, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Czas apokalipsy

Post »

Świetne zdjęcia:) ale roślinek żal... ja swoich porażek nie fotografowałam, a może powinnam ku przestrodze...;) Najbardziej ubolewałam jak doprowadziłam do ruiny paprotkę (na początku mojej kwiatowej pasji, kiedy to jeszcze myślałam, że to wszystko jedno jakim nawozem potraktuję roślinkę....). Doprowadziłam też do śmierci fittonię (oj, jak mi żal), przeżyła całą zimę w bardzo suchym mieszkaniu, ogrzewanym kaloryferem, a nie przeżyła, gdy ją posadziłam w fontannie, gdzie było miło i wilgotno, czyli tak jak lubi, ech...;)
Świat w starym stylu
"Jeśli chcesz być szczęśliwy przez chwilę - napij się wina, jeśli chcesz być szczęśliwy przez rok - ożeń się, jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem." (Przysłowie chińskie)
Zapraszam do mojego wątku:)
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40

Post »

Myron, witam Cię bardzo serdecznie na forum. :D :wit :wit
Oglądając twoje fantastyczne fotki, uśmiałam się na całego, zwłaszcza z tym duchem roślinnym, co kurzy fajurka. :;230 :;230 :;230
Pozwolisz że zapytam: Jakim modelem aparatu robisz fotki? I czy taki aparat jest drogi? Pytam, bo foty są fantastyczne.
Myron
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Gilori. Myśl pozytywnie. Twoje rośliny zabił? dobrobyt! :wink: Jakby na to nie patrzeć, paprotka nie wytrzymała nadmiaru jedzenia, a dla Fittonii też chciałaś dobrze, tylko, że, niestety? utonęła. :? Trudno, wypadek. :D
Krystyna.F. Witam Cię również serdecznie, jak i kilkanaście tysięcy chłopa zarejestrowanych na portalu. :wit
Cieszę się, że zdjęcia się podobają, ale ja wiem, że są kiepskie. Coś mi się przestawiło w ustawieniach programu do obróbki zdjęć i kiedy zapiszę plik w JPEG-u, fotki wyglądają na prześwietlone i nieostre. Chyba będę musiał przeinstalować ponownie program, bo nie wiem, co się stało.
Dodatkowo, z jakiegoś powodu, zdjęcie o którym piszesz, zniknęło z mojego posta. Nie wiem, dlaczego. Chciałem edytować mój wpis i wkleić go ponownie, lecz już jest za późno, dlatego umieszczam go jeszcze raz, tutaj.

Obrazek

Mam Canona 20D. Ten model to już staroć. Z drugiej ręki, można go kupić za niewielki ułamek tego, co kosztował w sklepie, ale musisz się liczyć z dodatkowym zakupem obiektywów do niego, a to już większy wydatek. One, w przeciwieństwie do body, (czyli samego aparatu), nie tanieją tak znacząco po upływie lat.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Boskie zdjęcia :)
Poproszę o dalszy ciąg ;:180
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Podpisuje się pod Nalewką :shock: .
Zdjęcia cudne , a te oblodzone pelargonie pięknie wyglądają .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Myron
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie ma ciągu dalszego, przynajmniej u mnie. Zacząłem dbać o roślinki i na razie, odpukać, żadna nie skończyła tragicznie. :)
Może inni, tego... :wink: :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

U mnie były różne przeboje ze storczykami , trochę ich załatwiłem... , albo przelaqłem albo zasuszyłem , albo wełnowce , teraz jest już dość dobrze .

Ogródkowce i tarasowce jeszcze u mnie nie ucierpiały z mojej "nie-opieki" , bo ja je ciągle pielęgnacją "zagłaskuje" , ale były już spadające skrzynki z balkonu , fruwające z pod domu donice pod bramą :D , czego skutkiem były burze i wiatry... :roll: , fruwały też meble ogrodowe.... No ale niestety żadnych interesujących fotek nie mam :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

A mnie ta fota bardzo w oko wpadła :wit