Kaktus się wykrzywia-przechyla

ODPOWIEDZ
justynkax70
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sie 2009, o 11:12

Kaktus się wykrzywia-przechyla

Post »

Witam.
Mam kaktusa który stał sobie przez ok 1,5 roku w jednym miejscu, w bardzo słonecznym pomieszczeniu, blisko okna ale nie na parapecie, tuż przy nim. Kaktus w tym czasie piękne rósł, był prosty jak strzała,świecący i zdrowy. Tydzień temu przeniosłam się na nowe mieszkanie. Postawiłam kaktusa na parapecie, przy oknie które wychodzi na zachód, wieczorami i popołudniu jest bardzo ciepło. Niestety już po pierwszej nocy kaktus się zbuntował i bardzo przechylił ku dołowi :( odwróciłam go z myślą że wygnie się z powrotem, ale tak się nie stało. Mam też wrażenie, że "schudł" jakby trochę, powyginał się. Wody na 100% mu nie brakuje. Po prostu osłabł. Dałam go na inny parapet, chłodniejszy i podparłam patyczkami bo bałam się , że się przewróci z doniczką, ale nie wiem czy dobrze robię. Proszę o jakieś porady co zrobić i dlaczego tak się stało z kaktusem.
Mam też pytanie dot. tych małych kaktusików wyrastających z niego, co mam z nimi zrobić ? to są szczepki ? uciąć je ? zostawić ?
I jeszcze jeśli ktoś wie, to jak dokładnie nazywa się ten kaktus i ten drugi widoczny na zdjęciu w różowej doniczce. Na przyszłość łatwiej będzie mi je pielęgnować jeśli będę wiedziała z czym mam do czynienia.
dziękuję i pozdrawiam :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktus się wykrzywia-przechyla

Post »

Sądząc po kolorze ziemi jest to jakaś ziemia uniwersalna, do tego nasiąknięta mocno wodą, co zresztą sama napisałaś "wody mu nie brakuje". Osobiście stawiam prędzej przelanie niż niedobór wody i złe podłoże, ale niech wypowiedzą się mądrzejsi w tej kwestii ;)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Również jestem za przelaniem. Kaktusa dość trudno przesuszyć. Ziemia też jest kompletnie do niczego. Ja sadzę kaktusy do mieszanki ziemi do kaktusów z piaskiem, drobnym żwirkiem i trochę grubszym kruszywem granitowym. Oczywiście może zamiast kruszywa być potłuczony kermazyt, cegła lub coś innego obojętnie chemicznie. Na dno zawsze drenaż.

Co do pierwszego to jakaś Mammillaria. :wink:

A i jeszcze to, że jest bardzo wyciągnięta z powodu małej ilości światła.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
justynkax70
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ziemia nie jest nasiąknięta wodą, jest czarna i dlatego tak wygląda. Uniwersalna to fakt.
czyli zmienić ziemię i dać go z powrotem na ten słoneczny parapet ? :/ czytałam gdzieś w sieci o poparzeniu kaktusów przez nagłą zmianę miejsca na bardziej słoneczne i ciepłe, boję się, że to właśnie mu zaszkodziło i jak dam go z powrotem to będzie gorzej.
Delete dlaczego piszesz że jest wyciągnięta ? wydawało mi się, że jak jest taki duży i długi to tylko dlatego że jest mu dobrze i ładnie rośnie. Przecież musi jakoś rosnąć i to ku górze. Nie znam się kompletnie. Kupiłam go w supermarkecie jak był taki ciupeńki, przesadziłam, postawiłam w jednym miejscu i podziwiałam jak rośnie. Teraz nagle się wygiął, a chciałabym aby znów był taki prosty...
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Ja nt. wyciągania się nie wypowiadam, bo nie mam pojęcia czy wyciągnięty jest. Osobiście nie widzę, żeby był grubszy u podstawy niż wyżej, a zazwyczaj tak jest przy wyciągnięciu...

Lepiej żebyś przesadziła, bo inaczej będziesz musiała niezwykle uważać z podlewaniem.

Natomiast o oparzenia bym się nie martwił. Co innego jakby nagle wyszedł na pełne słońce, ale za szybą nic mu nie będzie, a słońce jak to kaktusowi - niezbędne do życia ;)

Pozdrawiam :)
justynkax70
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dzięki Jakub ;:136
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Odradzam parapet zachodni! Będą się przypalać - szczególnie przy szybie. Takie miałem początki i przypaliłem kilka kaktusów :? Powodem jest fakt, że powietrze za szybą się nagrzewa (bo raczej nie ma tam jego cyrkulacji) oraz to, że kaktusy zostają nagle prażone przez słońce i ich skórka zaczyna się nagrzewać i 'palić'. Ja co prawda trzymam kaktusy na zachodnim balkonie ale za folią ogrodniczą (przeciw deszczom i bezpośrednim promieniom, gdyż posiadam sukulenty i siewki). Mają też wentylację (bo tylko z jednej strony są osłonięte) i temp jest taka jak na dworze.
Mammillaria się trochę wyciągnęła (nie da się ukryć) ale nie jest to aż tak bardzo widoczne. Uwierz mi... widziałem o wiele gorsze przypadki, gdzie kaktusy, które powinny mieć średnice dajmy na to 3-4 cm średnicy (jak na wiek rośliny), a były grubości ołówka.

P.S. A masz jakąś inną możliwość na miejsce dla tego kaktusa?
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Potwierdzam wypowiedzi poprzedników. Kaktus jest definitywnie wyciągnięty z powodu braku światła. Stąd teraz problemy z jego przechylaniem się. Moim zdaniem tego nie uda się już naprawić. Jeśli nawet roślinka będzie miała wystarczającą ilość słońca to i tak zacznie właściwie rosnąć (kuliście) tylko na górze.
Zachodnie okno nie jest najszczęśliwsze dla kaktusów. Dostają one po południu znienacka pełne słońce i przypalają się zamiast rosnąć. Lepsze jest okno południowo-wschodnie lub południowe, ewentualnie wschodnie.
Jeśli znajdzie się dla roślinki dobre, słoneczne miejsce to kaktus zacznie rosnąć właściwie i góra znacznie się znacznie pogrubiać. Po jakimś roku można będzie odciąć kulisty stożek wzrostu i go ukorzenić. W ten sposób roślinę się odmłodzi i jednocześnie zmieni jej zniekształcony kształt na kulisty czyli właściwy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
justynkax70
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam :wit :)
Zmierzyłam kaktusa i jego średnica u podstawy wynosi nie mniej niż 5cm. Jego wiek to ok. 15miesięcy ( liczę od dnia zakupu ). Postawiłam go na parapet północno-zachodni. tam jest trochę chłodniej niż od strony zachodniej. Wyprostowuje się powoli i myślę, że za kilka dni wyciągnę patyczki, które miały go podpierać.
Niestety nie mam możliwości postawienia go na inne okno, gdyż te które wychodzą na wschód, są bardzo zacienione przez drzewa i inny dom, a pomieszczenia są chłodne. dlatego pozostają mi okna zachodnie lub północno zachodnie.
Dodam jeszcze, że kaktus w poprzednim domu stał w ciemniejszym miejscu i nigdy się nie wyginał. Wygiął się dopiero wtedy kiedy postawiłam go na słonecznym parapecie ( sądzę, że się sparzył ) i to w zaledwie w kilka godzin ( późnym wieczorem i nocą ).
Mam nadzieję, że dojdzie do siebie, bo go lubię :)
Czy ktoś może mi jeszcze napisać co zrobić z jego dziećmi, które wyrastają na jego "grzbiecie" w szybkim tempie ? Jeśli odciąć, to co później z nimi zrobić ? do ziemi ? do wody ?
Dziękuję wszystkim za pomoc ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Co do 'dzieci' to oderwij lub utnij, przesusz i wsadź do ziemi z piaskiem. Sukulentów nie ukorzeniamy w wodzie.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
justynkax70
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok, tak zrobię. dzięki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”