Angielki prosto od Austina ?
- 
				Azalka
- 200p 
- Od: 13 cze 2010, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Angielki prosto od Austina ?
Mam całą listę angielskich róż, których pożądam ;) i mam nadzieję zdobyć je po troszeczku. Może dwie albo trzy odmiany upoluję tutaj, ale większości upragnionych nie mogę po polskich sklepach ani szkółkach znaleźć.
Z okazji urodzin mam obiecaną przynajmniej jedną austinkę z Anglii, ale trochę się martwię, w jakim stanie do nas dotrze.
Możliwe jest zamówienie krzaczka z gołym korzeniem na listopad, ew. róży w pojemniku przez cały sezon, ale sporo drożej (a cała impreza i tak tania nie jest... ;) ).
Którą wersję lepiej wybrać?
Czy ktokolwiek z Was ściągał austinki bezpośrednio z ich macierzystej szkółki i mógłby coś w temacie podpowiedzieć?

Z okazji urodzin mam obiecaną przynajmniej jedną austinkę z Anglii, ale trochę się martwię, w jakim stanie do nas dotrze.
Możliwe jest zamówienie krzaczka z gołym korzeniem na listopad, ew. róży w pojemniku przez cały sezon, ale sporo drożej (a cała impreza i tak tania nie jest... ;) ).
Którą wersję lepiej wybrać?
Czy ktokolwiek z Was ściągał austinki bezpośrednio z ich macierzystej szkółki i mógłby coś w temacie podpowiedzieć?
Re: Angielki prosto od Austina?
Azalka
zapodaj listę..okaże się że nie potrzebna będzie Anglia 

zapodaj listę..okaże się że nie potrzebna będzie Anglia

- 
				Azalka
- 200p 
Zapodaję 
Te, o których wiem, że mogę kupić je w Polsce:
Abraham Darby (raczej climber)
Cottage Rose
Gertrude Jekyll - climber
A Shropshire Lad
The Teasing Georgia - climber - nie jestem pewna, gdzie kupić się da, na stronie Rosarium można na nią sobie tylko popatrzeć
Austinki, których szukam - i zbankrutuję, jeśli przyjdzie mi je kupić w Anglii -
 -
Pożądane w pierwszej kolejności
St Swithun (climber)
Wedgwood Rose (climber)
Mortimer Suckler - chyba też climber, ale nie będę się upierać, byleby był
Claire Austin - wszystko mi jedno jaka odmiana
The Ingenious Mr Fairfield
Też bym chciała, ale odkładam...
Port Sunlight
Strawberry Hill
Englands Rose
Maid Marion - nie pachnie najmocniej, ale jej wybaczę ;)
The Countryman
The Alnwick Rose
Obrazki ze strony Austinowej mogę tu też podłączyć, jakby komuś było łatwiej...

Te, o których wiem, że mogę kupić je w Polsce:
Abraham Darby (raczej climber)
Cottage Rose
Gertrude Jekyll - climber
A Shropshire Lad
The Teasing Georgia - climber - nie jestem pewna, gdzie kupić się da, na stronie Rosarium można na nią sobie tylko popatrzeć
Austinki, których szukam - i zbankrutuję, jeśli przyjdzie mi je kupić w Anglii
 -
 -Pożądane w pierwszej kolejności
St Swithun (climber)
Wedgwood Rose (climber)
Mortimer Suckler - chyba też climber, ale nie będę się upierać, byleby był
Claire Austin - wszystko mi jedno jaka odmiana
The Ingenious Mr Fairfield
Też bym chciała, ale odkładam...
Port Sunlight
Strawberry Hill
Englands Rose
Maid Marion - nie pachnie najmocniej, ale jej wybaczę ;)
The Countryman
The Alnwick Rose
Obrazki ze strony Austinowej mogę tu też podłączyć, jakby komuś było łatwiej...
Wedgwood Rose kupiłam ze szkółki pod łodzią ( sprzedawali jako woodbrigde -po fotach wysłanych do Austina wiem co miałam- w tę zimę wymarzła)
Strawberry Hill i The Countryman widziałam w zeszłym roku w rajskim.
Musisz popatrzec w niemieckiej szkółce niedaleko Szczecina...może tam coś będzie - mają angielki.
Nawet cuda można trafić w niemieckim OBI.

Strawberry Hill i The Countryman widziałam w zeszłym roku w rajskim.
Musisz popatrzec w niemieckiej szkółce niedaleko Szczecina...może tam coś będzie - mają angielki.
Nawet cuda można trafić w niemieckim OBI.
- 
				Azalka
- 200p 
A podpowiesz, gdzie ta niemiecka szkółka?
Naprawdę miałaś Wedgwood Rose Wow!
  Wow! 
Będę próbować.

Naprawdę miałaś Wedgwood Rose
 Wow!
  Wow! 
Będę próbować.
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
The Alnwick Rose ma Vertigo, Claire Austin też gdzieś spotkałam, tylko nie pamiętam gdzie  

- 
				x_p-r
Największy wybór róż angielskich to jednak szkółka Rosarium  . Bardzo dobry materiał szkółkarski,róże z licencją,solidność dostawy,ceny też dobre .Kupiłem u nich sporo róż ,ostatnie 2-3 lata i nie mam powodów do reklamacji, wszystko się zgadza. 4 róże z poszukiwanych na pewno tam są (wiem,bo mam od nich) .Tylko niektóre odmiany znikają tam szybko więc trzeba wcześniej zamawiać. Osobiście unikam kupowania w marketach - fatalny materiał,przesuszony najczęściej,II wyboru, odmiany się nie potwierdzają .
Róże najlepiej sadzić jesienią ,z gołym korzeniem korzeniem,dużo lepiej i pewniej się przyjmują
Zakup w Anglii to zawsze ryzyko utknięcia przesyłki po drodze,więc lepiej kupować w miesiącach nie tak upalnych,wieksze szanse na dotarcie materiału nieprzesuszonego.Osobiście bym nie podjął latem ryzyka zakupu róż w Anglii ,nawet w pojemnikach z ziemią.
Pozdrawiam,Piotr

Róże najlepiej sadzić jesienią ,z gołym korzeniem korzeniem,dużo lepiej i pewniej się przyjmują
Zakup w Anglii to zawsze ryzyko utknięcia przesyłki po drodze,więc lepiej kupować w miesiącach nie tak upalnych,wieksze szanse na dotarcie materiału nieprzesuszonego.Osobiście bym nie podjął latem ryzyka zakupu róż w Anglii ,nawet w pojemnikach z ziemią.
Pozdrawiam,Piotr
- gagawi
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
Angielki sa też dostępne na Allegro, kupiłam Crown Princess Margareta i williama Morrisa- teraz czekam czy to na pewno one, juz niedługo rozwina paki

- 
				x_p-r
Jeśli róży nie można dostać "na teraz"  to zawsze można zostawić miejsce i kiedyś ,jak już będzie,to  posadzić - to jest oczywiście opcja dla cierpliwych  . Można poszukać też coś w zamian ,o podobnym kolorze,czy też zapachu - czasami różnice naprawdę są prawie niewyczuwalne. Na alle..tylko raz kupiłem róże i więcej tego nie zrobię
. Można poszukać też coś w zamian ,o podobnym kolorze,czy też zapachu - czasami różnice naprawdę są prawie niewyczuwalne. Na alle..tylko raz kupiłem róże i więcej tego nie zrobię  .
.
Pozdrawiam,Piotr

. Można poszukać też coś w zamian ,o podobnym kolorze,czy też zapachu - czasami różnice naprawdę są prawie niewyczuwalne. Na alle..tylko raz kupiłem róże i więcej tego nie zrobię
. Można poszukać też coś w zamian ,o podobnym kolorze,czy też zapachu - czasami różnice naprawdę są prawie niewyczuwalne. Na alle..tylko raz kupiłem róże i więcej tego nie zrobię  .
.Pozdrawiam,Piotr
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Kupowałam róże w niemieckim Rosen Tantau z gołym korzeniem. Róże dostałam zabezpieczone w folie, miały mokre korzenie - duże, ładne krzaczki z gratisem. Po wpłaceniu pieniędzy róże dostałam w dwa dni. Od Austina róże pójdą dłużej ale na pewno dobrze je zabezpieczają.
Co do The Alnwick - był u nas w centrum w Poznaniu czyli niektóre z angielek są dostępne - miał prawie metr wysokości z dużą ilością kwiatów.

Co do The Alnwick - był u nas w centrum w Poznaniu czyli niektóre z angielek są dostępne - miał prawie metr wysokości z dużą ilością kwiatów.
- 
				Azalka
- 200p 
Z Rosarium już się kontaktowałam, znalazłam też jeszcze kogoś we Wrocławiu (nie szkółkę), ale tam różyczki dopiero na wiosnę.
Osobiście staram się nie kupować w marketach, ale poganiałam po Waszych wątkach i widzę, że sporo z Was upolowało tam prawdziwe skarby :O
A czy St Swithun ktoś ma?

Osobiście staram się nie kupować w marketach, ale poganiałam po Waszych wątkach i widzę, że sporo z Was upolowało tam prawdziwe skarby :O
A czy St Swithun ktoś ma?
- 
				x_p-r
Clair Austin jest tutaj do kupienia http://www.rozes.lt/htm/roses.htm  ,trochę to bliżej zawsze . Podaję link ,bo jest tam też kilka innych przeładnych Austina ,choć sama szkółka jest znana  z kolekcji róż historycznych ,m in. jest Nuits de Young .Pisząc o marketach to myślało mi się o tych co mają na składzie "sznurowadła ,mydła i powidła"  ,bo oczywiście co innego obi czy inne centra ogrodnicze ,tam jak najbardziej warto.
,bo oczywiście co innego obi czy inne centra ogrodnicze ,tam jak najbardziej warto.
Pozdrawiam,Piotr

,bo oczywiście co innego obi czy inne centra ogrodnicze ,tam jak najbardziej warto.
,bo oczywiście co innego obi czy inne centra ogrodnicze ,tam jak najbardziej warto.Pozdrawiam,Piotr
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zajrzyj na  część****** na pewno mają!
Świetna oferta ale proszę zapoznać się z regulaminem dla ogłoszeniodawców lub zostać aktywnym uczestnikiem naszego forum do czego serdecznie namawiam.Będzie nam bardzo miło korzystać z porad znawcy przedmiotu a problemów z różami mamy co nie miara.
KaRo

Świetna oferta ale proszę zapoznać się z regulaminem dla ogłoszeniodawców lub zostać aktywnym uczestnikiem naszego forum do czego serdecznie namawiam.Będzie nam bardzo miło korzystać z porad znawcy przedmiotu a problemów z różami mamy co nie miara.
KaRo
oooo to Pani strona i sklep jest?
sporo róz 

sporo róz