Lampa do doświetlania kaktusów
- patusia_90
- 100p
- Od: 18 cze 2008, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lampa do doświetlania kaktusów
Ostatnio kupiłam kwitnącego kaktusa. Kwiatki więdły nawet jak dałam go na południowe okno z silnym słońcem(kwiaty żyły max. 2 dni).
Mam pytanie, czy można kaktusa oświetlać jakąś specjalną lampą? Jeśli tak to jaką(grzejną dla kurcząt lub do terrariów, leczniczą na podczerwień, sodową itd..)?
Mam pytanie, czy można kaktusa oświetlać jakąś specjalną lampą? Jeśli tak to jaką(grzejną dla kurcząt lub do terrariów, leczniczą na podczerwień, sodową itd..)?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lampa do doświetlania kaktusów
Kwiaty kaktusów w zależności od gatunku otwarte są od kilku godzin do kilku dni. Nigdy nie więcej niż ok. 5 dni. Kaktusy nie marnują wody na zbyt długo otwarte kwiaty. To rośliny pustynne i nie mogą sobie na to pozwolić.
Żadna lampa nie przedłuży życia kwiatków. Jeśli dodatkowa energia podniesie temperaturę i wysuszy powietrze to tylko skróci i tak krótki żywot kaktusowych kwiatów.
Żadna lampa nie przedłuży życia kwiatków. Jeśli dodatkowa energia podniesie temperaturę i wysuszy powietrze to tylko skróci i tak krótki żywot kaktusowych kwiatów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jako przykład mogę dodać, że te moje mediolobiwki, które kwitły w ostatnie upały, przez kwiat straciły tyle wody, że teraz te mniejsze są równo z substratem, a nawet poniżej poziomu substratu. Tylko rzepa je ratuje przed utratą życia. A te już przekwitnięte niezbyt wzruszone upałem.
Natomiast jeśli już coś może przedłużyć kwitnienie, to właśnie ograniczone słońce i temperatura. W upał medio kwitły mi 1 dzień i po kwiatku, w deszcze otwierały się przez ok. 3 dni.
Natomiast jeśli już coś może przedłużyć kwitnienie, to właśnie ograniczone słońce i temperatura. W upał medio kwitły mi 1 dzień i po kwiatku, w deszcze otwierały się przez ok. 3 dni.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W przypadku kwiatków ograniczanie słońca także nie jest dobrym pomysłem. Wiele kaktusów wcale nie otworzy kwiatów jeśli nie będzie słońca. Natomiast warto zwiększyć wilgotność powietrza i temperaturę, by roślinki w tym czasie nie traciły zbyt dużo wody.
I jeszcze jedno - słońce jest także niezbędne do właściwego rozwoju pyłku. Zatem jeśli będzie pochmurnie i deszczowo i nawet kwiaty się otworzą to mogą być spore problemy z ich zapyleniem z wagi na kiepską jakość pyłku.
I jeszcze jedno - słońce jest także niezbędne do właściwego rozwoju pyłku. Zatem jeśli będzie pochmurnie i deszczowo i nawet kwiaty się otworzą to mogą być spore problemy z ich zapyleniem z wagi na kiepską jakość pyłku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie śmiem twierdzić oczywiście, że brak słońca jest dobry. Ale po prostu - kwiaty w deszcze były dłużej.