Lampa do doświetlania kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
patusia_90
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lampa do doświetlania kaktusów

Post »

Ostatnio kupiłam kwitnącego kaktusa. Kwiatki więdły nawet jak dałam go na południowe okno z silnym słońcem(kwiaty żyły max. 2 dni).

Mam pytanie, czy można kaktusa oświetlać jakąś specjalną lampą? Jeśli tak to jaką(grzejną dla kurcząt lub do terrariów, leczniczą na podczerwień, sodową itd..)?
Mój wątek serdecznie zapraszam :)

Pozdrawiam, Patrycja.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Lampa do doświetlania kaktusów

Post »

Kwiaty kaktusów w zależności od gatunku otwarte są od kilku godzin do kilku dni. Nigdy nie więcej niż ok. 5 dni. Kaktusy nie marnują wody na zbyt długo otwarte kwiaty. To rośliny pustynne i nie mogą sobie na to pozwolić.
Żadna lampa nie przedłuży życia kwiatków. Jeśli dodatkowa energia podniesie temperaturę i wysuszy powietrze to tylko skróci i tak krótki żywot kaktusowych kwiatów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jako przykład mogę dodać, że te moje mediolobiwki, które kwitły w ostatnie upały, przez kwiat straciły tyle wody, że teraz te mniejsze są równo z substratem, a nawet poniżej poziomu substratu. Tylko rzepa je ratuje przed utratą życia. A te już przekwitnięte niezbyt wzruszone upałem.

Natomiast jeśli już coś może przedłużyć kwitnienie, to właśnie ograniczone słońce i temperatura. W upał medio kwitły mi 1 dzień i po kwiatku, w deszcze otwierały się przez ok. 3 dni.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W przypadku kwiatków ograniczanie słońca także nie jest dobrym pomysłem. Wiele kaktusów wcale nie otworzy kwiatów jeśli nie będzie słońca. Natomiast warto zwiększyć wilgotność powietrza i temperaturę, by roślinki w tym czasie nie traciły zbyt dużo wody.
I jeszcze jedno - słońce jest także niezbędne do właściwego rozwoju pyłku. Zatem jeśli będzie pochmurnie i deszczowo i nawet kwiaty się otworzą to mogą być spore problemy z ich zapyleniem z wagi na kiepską jakość pyłku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie śmiem twierdzić oczywiście, że brak słońca jest dobry. Ale po prostu - kwiaty w deszcze były dłużej.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”