różne informacje

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

różne informacje

Post »

Jakieś dziwne opisy są przy niektórych opisach roślin , w niektórych ( znanych ) szkółkach np;

"Szybko rosnąca odmiana żywotnika o zwartym, kolumnowym pokroju. Osiąga po 10 latach około 3 - 4 m wysokości( fastigiata)"
"Krzew o średnio silnym wzroście i regularnym, stożkowatym pokroju. Po 10 latach dorasta do 3-4 m wysokości ( smaragd)"
10 lat - 3-4 m - raz szybki wzrost a raz średni ( :;230 )
duduś
thuja_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2010, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: różne informacje

Post »

Co do określonej wysokości rośliny w danym przedziale czasu nie ma jednoznacznego stwierdzenia. Tzn. np. Thuja occidentalis Smaragd w okresie np. 10 lat może osiągnąć wysokość od 150 do 300 cm, uzależnione jest to od bardzo wielu czynników, m.in:
1. Jak duża sadzonka i z jakim systemem korzeniowym została posadzona
2. W jakim podłożu została posadzona
3. Czy jest nawożona, podlewana przez lato, czy zdana tylko na własną egzystencję.

Tak więc jeżeli widziałeś w szkółce sadzonke th. Smaragd o wysokości 120 cm w kontenerze i napis że po 10 latach 4 metry to nie ma sprawy.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: różne informacje

Post »

Ja podobnie zauwazyłem.Np :przy klonach jedni piszą ,że dorasta tylko do 4 inni 6 m.A to duża różnica.Mi nie przeszkadza ale komuś może przeszkadzać i po latach kłopot.Bardzo często są takie rozbieżności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”