Czy ktoś ma doświadczenie w uprawie współrzędnej na takim wale (półwale) ?
Zbudowałem go w tym roku i próbuję uprawiać głównie pomidory, paprykę, cebulę i ogórki.
Zdjęcia są z początku maja, więc teraz to znacznie jest bardziej zielone.
Co jest pod ręką w czasie budowania: siekane gałęzie, darń, trawa, liście, kompost nierozłożony, kompost przetworzony, gleba. Wg poradnika wg którego to zbudowałem to wał taki służy tylko do sadzonek. Ale pewnie uprawa "skrzyniowa" może służyć do wysiewów.
Wolar , wał jest zatem dobry , wydaje mi sie ,że to idealne miejsce dla cieplolubnych warzyw , z cebuli i marchwi bym tam zrezygnował . A tak z innej beczki , to dlaczego nie przycinasz winorośli ? Śmiało tam możesz wyciąć z 80% łozy zeszlorocznej ...
Wolar, a jak z podlewaniem na takim wale? Ja miałam w zeszłym roku na skarpie o podobnym nacyleniu pomidory i w czasie suszy nie szło tego podlać... Woda spływała, wymywała wodę z korzeni... W tym roku podzieliłam to miejsce na 2 "tarasy"
Z doniczki plastykowej usunąłem kawałek boku i dno i wcisnąłem to wokół pomidora tak, że wygląda to tak jakby doniczka była wkopana częściowo w wał. i tam wlewam wodę do podlania. Resztę zraszam.